Societate

articolul anterior articolul urmator

Sporul pentru aşteptat ceva ce nu va veni

17
20 Feb 2021 14:21:11
George Butunoiu

Nu mai tin minte dacă am scris, sau doar mai povestesc din când în când despre omul acela de la stat, îmbătrânit înainte de vreme, care a venit într-o zi plângând la mine doar ca să-mi spună: domnule Butunoiu, eu nu candidez, nu am venit să vă cer nimic, doar să vă rog, să vă implor să faceţi ceva şi să ne scăpaţi de ăştia, că nu mai putem! Măcar câteva luni să prind şi eu, înainte de pensie, să nu spun că am lucrat o viaţă întreagă degeaba...

Fără nicio îndoială, toate extremele lungii mele vieţi de observator şi de ascultător al oamenilor au fost legate de stat, de companiile şi instituţiile statului şi de oamenii de acolo. Şi profesional, şi ca încărcătură şi tensiune emoţională, şi ca abjecţie, dar şi ca sublim. Nu îmi mai aduc aminte de un an prin firmele private, cât îmi aduc aminte de câte o singură zi printr-una de stat.

Nu se văd pe mine emoţiile, instinctul de conservare m-a învăţat să le ascund bine, însă mai scriu despre ele, din când în când. Rareori sunt mai impresionat şi mai tulburat decât atunci când văd dorinţa copleşitoare a unora de la stat ca şi la ei să meargă lucrurile bine, să aibă şi ei o atmosferă normală, ca „dincolo”, să lucreze la fel ca „ceilalţi”, să aibă şefi cu care să se mândrească şi despre care să povestească şi altora, să ştie la ce să se aştepte mâine.

Dar nu se va întâmpla asta. Unii vor pleca de acolo, însă mulţi vor ajunge să plângă ca omul acela îmbătrânit înainte de vreme, care a venit la mine la birou crezând că eu aş putea să-l scap de blestem.

Şi da, şi eu aş scoate toate sporurile despre care se tot vorbeşte, însă celor de la stat le-aş lăsa unul singur, totuşi: sporul de aşteptare în zadar a ceva ce nu va veni. I-am găsit şi un nume: Sporul Godot...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Omul UnOm
20.02.2021, 15:12:53

Am vazut de ceva ani tendinta de "demonizare" in masa a celor care lucreaza "la stat" (includ si bugetarii aici) ceea ce nu este corect. Da, mai sunt si la stat oameni care isi fac treaba asa cum si la firmele private sunt multi care nu fac nimic si totusi "supravietuiesc" in firmele respective. Eu unul nu am lucrat niciodata la stat insa am vazut fenomenul mult blamat si in multe firme private. In majoritatea firmelor private in care am lucrat, erau cam 10-15% care nu faceau nimic, asta fara sa pateasca ceva. Nu spun ca acitivitatea lor era 0 insa ce se facea in mod normal in 1-2 ore lor le lua 8-9 ore, timp completat din plin cu discutii "la o cafea" si iesiri la plimbare prin magazine (asta in timpul serviciului).

-5 (11 voturi)
Sorin Ionascu
21.02.2021, 12:22:56

Ai dreptate. Prin diferite conexiuni am avut ocazia sa vad cum se lucreaza si "la stat" si "la privat" si am constatat ca, in realitate, nu e o diferenta semnificativa. Peste tot atmosfera de lucru e cam aceeasi, mai ales daca vorbim de firme mari, cu sute sau mii de angajati. Sunt unii care lucreaza pe rupte, in general "etajele" cele mai de jos si cel mai prost platite, deseori fac si ore suplimentare neremunerte si necompensate, dar sunt permanent "la mana sefilor" (ceva mai mult in privat, unde angajatul poate "zbura" la cel mai mic semn de "nesupunere"). Sunt si unii care nu fac mai nimic toata ziua, cel mult freaca si plimba niste hartii si stau in conferinte telefonice cu orele - astia sunt diferite categorii de sefi si sefuleti, deseori mai multe etaje intermediare intre cei "de jos" si conducerea la nivel inalt, in general cu salarii destul de grase sau macar grasutze. Si avem si managementul de la varf, de foarte multe ori complet rupt de zona de productie sau de activitate de "la firul ierbii", care nu intra niciodata in ani intregi in acea zona si habar n-are cum se lucreaza efectiv acolo, singurele informatii pe care le are fiind cele intermediate de stratul, destul de gros, de sefi si sefuti, care le furnizeaza dupa propria perceptie si dupa propriul interes. Cand firma merge bine si iese pe plus, cei care sunt premiati sunt sefii si doar rareori si cu mult mai putin cei ce fac munca efectiva, dar cand firma e pe minus, in pierdere, atunci se taie in primul rand in zona de productie. Angajarile se fac de cele mai multe ori prin "referinte adecvate", adica doar daca te cunoaste si te recomanda cineva din sistem. Nu neaparat pe spagi, dar mai mereu "pe pile". Cu cat postul e mai bun, mai sus in ierarhie si mai bine platit, cu atat pila e mai mare. doar "palmasii" unt angajati "pe competente", pentru ca daca nu produc suficient cat sa tina in spate toata sandramaua, nu sunt tinuti. 10-15% e un procent bun, sunt firme in care peste 30% sunt in situatia asta, iar in unele numarul sefilor il depaseste pe cel al muncitorilor. Dar problema nu e doar in Romania, ea apare si in alte tari si nici macar nu e ceva nou; au fost economisti care au spus clar ca multe firme ar avea enorm de castigt in performanta si profitabilitate daca ar elimina o parte din aceste etaje intermediare, dar lucrurile nu se misca chiar asa de repede.

+3 (5 voturi)
Eduard
20.02.2021, 21:47:07

Sunt ingeri si demoni si la stat si la privat, iar dezbinarea lor din prezent ar trebui sa ne faca sa ne punem intrebarea daca totusi cineva nu aplica cu succes principiui dezbina si stapaneste .

-2 (4 voturi)
Lica Mosu
21.02.2021, 08:17:26

@ Aut...or... ? Mda, sporul l-ai numit Godot, dar.... câți îl cunosc pe.. messieur ?! PS Ai uitat să ne spui CE era acel ,,bugetar” ! Nu de alta dar chiar toți cei de la ,,stat” amestecați de-a valma, parcă.... seamănă cu ,,chibițarea” la fotbal: chibițul e cel mai bun jucător, antrenor, arbitru și... comentator !!!

+3 (3 voturi)
Dream Pervertor
21.02.2021, 11:21:13

Nu se văd pe mine emoţiile, instinctul de conservare m-a învăţat să le ascund bine.... Instinctul de acoperit in sistem!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările