Sprijinul acordat familiei, creşterea natalităţii şi protejarea persoanelor cu handicap, proiecte pentru anul 2019

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obişnuiesc ca la fiecare final de sesiune parlamentară să trag linie printr-un sumar bilanţ al activităţii. Este un demers firesc pe care orice parlamentar, indiferent de culoarea politică, ar trebui să îl facă.

Unul dintre dezideratele mele atunci când mi-am asumat mandatul de parlamentar ca reprezentant al românilor în cea mai înaltă instituţie a statului a fost să îmi dau seama cum pot aduce plus-valoare. Mai exact, m-am gândit cu ce pot contribui la dezvoltarea unei societăţi mai bune, mai trainice, mai fericite.

Pentru prima parte din sesiunea 2019, pe aceste aspecte m-am concentrat şi pot enumera concret următoarele proiecte demarate:

  • Pachetul pro-natalitate prin care sprijinim proaspeţii părinţi, iar statul se angajează ferm să ajute familiile tinere sub forma unui trusou pentru bebeluşii în valoare de 750 de lei. Practic, deşi ideea nu este nouă şi am mai văzut iniţiative în trecut prin care Statul se implica în acordarea acestor ajutoare, fie valoarea totală a trusoului era prea mică faţă de realitatea nevoilor, fie dura prea mult până când statul reuşea să ofere aceste ajutoare tinerilor părinţi. Dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii, puteţi găsi aici.

Acesta este primul dintr-un şir de proiecte pe care m-am concentrat având ca principal obiectiv creşterea natalităţii. Alte două vor fi depuse în această toamnă pentru că, din punctul meu de vedere, creşterea natalităţii ar trebui declarată o prioritate naţională alături de infrastructură, educaţie şi sănătate. La nivel european, multe ţări s-au aplecat serios asupra rezolvării acestui fenomen de îmbătrânire a populaţiei şi astfel avem de unde să adoptăm modele deja funcţionale.

  • Respectarea şi sprijinirea persoanelor cu handicap prin care toate instituţiile de stat trebuie să se alinieze la un standard de accesibilizare. Orice individ al societăţii merită să fie tratat demn, cu respect. Pentru acest proiect s-a muncit foarte mult, am reuşit într-un an de zile, alături de colegii voluntari din cadrul Point Public Affairs, alături de Andreea Marin şi fundaţia Preţuieşte Viaţa, alături de participanţii Galelor Atipic Beauty 2017/2018, alături de ONG-uri care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar şi alături de simpli oameni dornici să ajute, să coagulăm un nucleu de oameni muncitori şi implicaţi. Dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii, puteţi găsi aici.  
  • Si ultimul, modificarea Indicatorului Social de Referinţă. Pentru cei dintre dumneavoastră care poate nu cunoaşteţi, Indicatorul Social de Referinţă (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizaţia de şomaj, venitul minim garantat sau alocaţia pentru copii. Cu alte cuvinte, îmi doresc să aduc acest indicator la valorile societăţii curente, la realităţile socio-economice în care trăim, desigur luând în considerare faptul că actualul indice ISR nu a mai fost actualizat din anul 2010. 

Poate, la prima vedere, 3 proiecte de lege par puţine. Însă, trebuie să vedem toată problema în substanţa ei: pentru fiecare dintre acestea au existat cel puţin 6 luni de muncă asiduă – fie că este cercetare, consultarea părţilor, concepere şi încă cel puţin atât pentru formularea variantelor de lucru; variante necesare pentru a găsi forma cea mai viabilă de transpunere în lege.

Munca mea nu se opreşte aici. Voi continua să mă implic cât mai activ cu putinţă în domeniul social fie că vorbim despre o metodă de calcul transparentă a salariului minim, fie că vorbim despre un nou sistem al pensiilor, un sistem care să se bazeze clar pe contribuţia la Pilonul II şi reducerea deficitului major al Pilonului I sau despre proiecte care să vină în sprijinul familiilor şi a persoanelor cu nevoi speciale.

Practic, vorbim despre dorinţa mea de creionare a unei societăţi natural durabile!

Vă ţin la curent pe mai departe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite