Societate

articolul anterior articolul urmator

Starea culturii la Radio România

9
30 Sep 2016 15:18:36
Nicolae Manolescu

Luni, 12 septembrie, a fost lansată grila de programe a Radio România Cultural. Cu doi ani în urmă, am semnalat dispariţia din grilă a Revistei Literare şi mi s-a răspuns că era vorba de programul de vară şi că emisiunea, una din cele mai vechi ale Radioului, va fi reluată în toamnă.

Emisiunea figurează şi acum în grilă, e drept, trecută în sarcina unei „echipe tinere“ (în jurul vârstei de 50 de ani!), care se declară public sastisită de a o promova, probabil închipuindu-şi că era uşor de făcut. Ceea ce era, fireşte, o iluzie.

Doamna Oltea-Pârău, vinovată de aceste măsuri de... austeritate (aplicabile emisiunilor, nicidecum şi ei înseşi!) a fost între timp condamnată pentru incompatibilitate (păcat că nu avem o ANI şi pentru incompetenţă!) şi, odată încheiată (sau nu?) perioada de interdicţie, a revenit în funcţia de consilier la Radio România Cultural, al cărui manager este domnul Răducu Croitoru, un mare necunoscut om de cultură. Despre leafa încasată de cele două  somităţi, mi se pare indecent să vorbim. Mai ales că efortul pe care ei l-au depus în distrugerea RRC a fost considerabil. Pe scurt: din 18 (optsprezece) emisiuni culturale radiofonice în 2014, au rămas, în grila anunţată pe 12 septembrie 2016, 3 (trei). O şesime!

Emisiuni care au murit

Au dispărut următoarele: Dicţionar de Literatură Română, Essentialia, Dicţionar de Literatură Universală, Dicţionar de Personaje Literare, Reviste şi Cenacluri Literare, Scriitori la Microfon (!), Revista Presei Literare, Bucureştiul în Pagini Sonore şi Cursurile în Limbi Străine. Alte două, Poezia Românească şi Poezia Universală au fost strămutate la ora (ţineţi-vă bine!) 3 (trei) noaptea (sau dimineaţa, dacă preferaţi). Cu o durată de 15 minute fiecare: 03:00-03:15 şi, respectiv, 03:15-03:30). Mi-e ruşine să amintesc cititorilor „Weekend Adevărul“ că am publicat cândva un articol foarte critic intitulat „Cultura de la miezul-nopţii. În care mă plângeam de ora târzie la care RRC se ocupă de cultură. Acum îmi zic spăşit: ce timpuri! Alte emisiuni au dispărut odată cu ieşirea la pensie a realizatorilor lor: Viaţa Cărţilor, Convorbiri peste Timp, Cărţi, Idei, Manuscrise, Etică-Estetică, Meridiane Culturale. Şi altele. Ce a mai rămas în grilă? Revista Literară Radio şi Acolade Literare.

M-am convins că trăim într-o ţară în care totul e posibil.

Măsuri aberante

Vi se pare normal? Ceea ce mă revoltă pe mine este că reacţia la măsurile aberante de acum doi ani ale dnei Oltea-Pârău, denunţate de o listă de 1000 de semnături, una şi una, a rămas fără efect. Ce au prevăzut atunci semnatarii că se va întâmpla, s-a întâmplat. E adevărat că individa cu pricina, cum să-i spun altfel, a intrat ulterior pe mâna justiţiei şi s-a ales cu o condamnare, fie şi cu suspendare. Dar iat-o revenită pe un post încă şi mai bine plătit, un post de decizie, nu de simplu sfătuitor, cum pretinde organigrama. Sfătuindu-l, vorba vine, pe Răducu Croitoru, o mare figură a culturii naţionale. Radio România este în acest moment o instituţie plătită din bani publici în capul căreia se află semnatarul unui angajament cu Securitatea, fapt dovedit în justiţie. În aceste condiţii, aşteptările mele sunt minime. 

Mai am un singur lucru de adăugat. Unde sunt redactorii din RRC a căror voce nu se aude? Le e teamă să nu fie concediaţi, asemenea unui fost lider sindical, pe care n-am putut să-l ascult la o emisiune de la Realitatea TV despre RRC, fiindcă Rareş Bogdan n-a ţinut cont de sugestia mea de a-l invita? Ce ticăloase reţele de interese se vor fi ţesut pe dedesubtul vieţii culturale? Şi se vor mai ţese în continuare.

În ce mă priveşte, nu mai ascult şi nu mai colaborez la RRC. Nu neapărat dintr-un principiu moral, ci de scârbă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Nirolf
30.09.2016, 16:25:26

Sa fim optimisti . La orizont se intrezareste un viitor luminos . Media ne rasfata permanent cu stiri ce ne erecteaza moralul . In Politie duduie competenta , nepotism a fost lichidat , Gyuri Pascu a murit cu sistemul medical de gat , Sebastian Ghita sparge gemurile Justitiei si spune bancuri porcoase Lulutei si iata ca vine maestrul Nicolae Manolescu sa ne informeze cum RRC functioneaza ca unsa . Urmeaza alegerile parlamentare ... Pe la colturi ,prin locuri umbroase hienele fac si desfac ipotetice guverne . Toti lupta si lupta pentru fericirea nefericitului popor .

+4 (6 voturi)
Stanila Ion
30.09.2016, 20:32:17

Tara "tutulor" posibilitatilor... De ce-l mai cheama atunci Romania Cultural ? Emisiunile legate de literatura nu sunt "culturale" ? Or fi manelele, pe care pana acum parca nu le-am ascultat !?

+1 (1 vot)
samurai x
30.09.2016, 23:46:15

agitatie inutila- in spatele perdelei de fum parlamentarii si functionaii dubiosi din ministeiul inutil al ne-Mediului fac legi ilegale la comanda pentru vanatori ( ei si famiille lor) - tocmai au aprobat cateva miii de animale bune de impuscat - Rusine si o sa aveti nevoie de avocati ca sa va scoata de unde o sa ajungeti http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?279470/Ministerul-Mediului-propune-impuscarea-a-1691-de-animale-salbatice-strict-protejate

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
1.10.2016, 12:50:35

Pai, de ce ar fi RRC o exceptie? Intai au distrus RRM(uzical), care incepuse frumos acum aproape 20 de ani si a evoluat spre un nivel ridicat de performanta, dar care, dupa venirea acualei directoare Liliana Staicu, a degenerat continuu fiind acum aproape de neascultat - au umplut grila de emisiuni-magazin care dureaza ore multe fix in "prime-time" si care nu spun mai nimic, au disparut cam toti realizatorii de calitate, ramanand doar niste caricaturi-modele de incompetenta si neprofesionalism in frunte cu inegalabila sefa a readctiei de opera Luminita Arvunescu care ne traumatizeaza auzul in fiecare saptamana cu nenumarate perle de incultura si continuand cu Cristina Comandasu, alt monument de calitate a radiofoniei, dar fara a uita restul echipei, toti unul si unul/una, alesi pe spranceana, "dupa chipul si asemanarea"... Mi se mai intampla sa deschid radioul pe RRC, mai ales dimineata, cand vreau sa aud niste stiri (pe care RRM nu le mai preia de ceva vreme) si constat ca si acolo exista o emisiune magazin prezentata de tot felul de neaveniti care nici macar nu vorbesc corect romaneste si care folosesc drept ilustratii/completari muzicale niste chestii care aproape te fac sa-ti fie dor de manele; probabil, intr-un viitor oarecare, si acest gen de "muzica" isi va gasi un loc in cultura, dar pana atunci am permanent senzatia ca ei promoveaza o subcultura a facilului si a derizoriului. Asa ca inchid repejor aparatul sau comut pe altceva, de preferinta un post strain care ofera cu generozitate si la un nivel inalt de calitate emisiuni cu adevarat interesante si muzici de calitate.

+2 (2 voturi)
Ghe Stoian
1.10.2016, 13:29:12

Lasati,stimate Dle Manolescu, ca nici televiziunea publica nu-i mai prejos ! Si la TVR-ul tovaresi "unsa" sefa de psd, in loc de cultura (erau emisiuni, scurte, ce-i drept, despre istorie si literatura, "rase" acum !) este coprocultura, scuzati termenul !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările