Societate

articolul anterior articolul urmator

Starea naţiunii

23
4 Oct 2018 13:48:09
Radu Preda

Referendumul de peste câteva zile oferă ocazia celui mai mare sondaj sociologic din ultimii ani. Ne vom da seama care este starea naţiunii, cum sunt împărţite convingerile şi, la rigoare, ce tendinţe se profilează la orizont.

Indiferent de rezultat, de validarea sau nu a exerciţiului democratic, ceva este sigur deja de acum: dimensiunea religioasă a României, redusă de regulă la imaginea Ortodoxiei majoritare, acuzată consecvent de toate relele pământului, va căpăta o consistenţă nemijlocită. De pe 8 octombrie încolo, sper ca nimeni dintre actorii publici să nu mai vorbească dispreţuitor, arogant şi discriminator faţă de milioane de cetăţeni, indiferent de confesiune, care participă la viaţa publică, inclusiv în virtutea unor valori fundamentate spiritual.

Apoi, tot ca rezultat preliminar, avem un câştig foarte preţios: solidaritatea interconfesională şi a cultelor religioase în general. După decenii de conflicte, provocări, contestaţii, demonstraţii de forţă şi propagandă agresivă, fundamentată pe concepţia unora că ortodocşii ar fi pierduţi pentru mântuire, îmi place să cred că am ajuns la un moment de maturitate, pragmatic, că toţi cei care se înrolează sub semnul unei autorităţi spirituale conştientizează cât de importantă este bătălia de azi. Şi cea de mâine.

Legat de criticile unora, acestea sunt binevenite. În funcţie de ele ne putem măsura acţiunile şi efectele sau corecta eventualele derapaje de care nu suntem mereu conştienţi. Aşadar, nu critica este o problemă, ci agresiunea, interdicţia ideologică, procesul de intenţie, stigmatul pe care îl primesc cei care se exprimă în favoarea unei normalităţi în care cred. Aş fi aşteptat, desigur, mai multe dezbateri reale, iar nu insinuări şi manipulări. Legat de acestea din urmă: să nu uităm că, la referendum, nu se votează împotriva unei minorităţi, ci pentru o majoritate.

În fine, pentru a rămâne în zona manipulărilor, nu cred că organizatorul politic poate reprezenta o scuză de a nu merge la referendum. Importanţa temei sfidează orice încercare de anexare, reală sau imaginară. La urma urmelor, Iosif şi Maria s-au pus pe drumuri la cererea, imperativă, a stăpânirii lumeşti cu care nu erau de acord şi pe care, prin minunea petrecută la Betleem, au pus-o, fără să ştie, de manieră ontologică în chestiune. Aşa cum Iosif şi Maria nu l-au confirmat pe Augustus, nici noi nu confirmăm, participând la referendum, pe titularii de azi ai puterii!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Paun Al
4.10.2018, 14:31:05

Va dau dreptate , referendumul are dimensiunea unui studiu sociologic .. Vom vedea dimensiunea "religioasa " a romanilor , dar mai ales dimensiunea de a fi manipulati . O "dimensiune religioasa" ciudata ... toleranta si compice cu hotia si coruptia Cezarului , caruia ii canta "vrednic este ". De fapt este o simbioza religios -politica-economica reciproc avantajoasa . Fara sustinerea Cezarului biserica ar falimeta . Nu este sustinuta de dragostea enoriasilor de Dumnezeu si de cler . Inceea ce priveste comparatia intre referendum cu situatia in care au fost pusi Iosiv si Maria ( aveti surse istorice ca ar fi fost cu adevarat un asemenea recensamant ?) este o falsa analogie , sofism . Daca Iosiv si Maria nu s-ar fi dus la presupusul recensamant isi riscau viata , sau riscau alte pedepse groaznice ... In timp ce acum , fiecare poate alege liber daca merge , sau nu . Dar ideea asta este , referendumul va spune multe sociologilor si celor ce vor sa vada .... Vom vedea dimensiunea religioasa , dimensiunea manipulatorie , forta de organizare, capacitatea de a mobiliza a bisericii si aPSD-ului in principal . Un test pentru viitoarele referendumuri ...

+2 (8 voturi)
toma necredinciosu'
4.10.2018, 14:51:08

".....un câştig foarte preţios: solidaritatea interconfesională şi a cultelor religioase în general." O, ce veste minunata. Confesiunile au gasit un denominator comun. Domnule Preda rusine sa va fie. Au avut urmasii spirituali ai lui Avraam nevoie de pericolul potentialei casatorii intre persoane de acelasi sex pentru a se coaliza in numele domnului. Asa de puternica va fost credinta? Fara acest pericol ati fi ramas devizati si dusmani. Halal religie domnule Preda. Urita religie. Hidoasa religie. Cu acest referendum dumneavoastra si BOR aduceti un omagiu lui Abu Bakr al Baghdadi. Asta da interconfesionalitate. Va doresc sa va numeasca Daniel Ciobotea ambasador la curtea Califului. Drum bun. "...nu se votează împotriva unei minorităţi, ci pentru o majoritate." Cu afirmatia de mai sus va cam dati arama pe fata. Binenteles, ca se voteaza impotriva unei minoritati. Nu numai ca vreti sa ii dezavantajati cu privire la drepturile lor civice, dar ce-i si ai important, vreti sa perpetuati stigma ce le-a pus-o Vechiul Testament. Vreti sa faceti voia celui mai odios personaj din istoria omenirii. Voia lui Jahwe. Va doresc sa pierdeti acest referendum. Sper ca romanii sa ignore prin neprezentare nemernicul demers, pe care dumneavoastra il salutati cu atita tarie. Sper sa existe si o alta Romanie. Sper ca majoritatea neamului din care ma trag sa fi priceput ca Biblia este o prima incercare din copilaria speciei noastre de a explica universul de a face filosofie morala. Sper ca majoritatea romanilor vor refuza sa-si organizeze viata in jurului unui text cu mult prea multe si ineptii ridicate la rang de porunca a unui dumnezeu, care chipurile ar fi bun si drept. Ne auzim pe 8.

+4 (10 voturi)
bumble bee
4.10.2018, 15:09:17

>> La urma urmelor, Iosif şi Maria s-au pus pe drumuri la cererea, imperativă, a stăpânirii lumeşti cu care nu erau de acord şi pe care, prin minunea petrecută la Betleem, au pus-o, fără să ştie, de manieră ontologică în chestiune. Aşa cum Iosif şi Maria nu l-au confirmat pe Augustus, nici noi nu confirmăm, participând la referendum, pe titularii de azi ai puterii! Ce detaliu si cu ce nuanta cunoaste Radu Preda ce se afla in spatele cuplului format din Iosif cel foarte batran si Maria cea minora. Zici ca a fost acolo. >>Indiferent de rezultat, de validarea sau nu a exerciţiului democratic, ceva este sigur deja de acum: dimensiunea religioasă a României, redusă de regulă la imaginea Ortodoxiei majoritare, acuzată consecvent de toate relele pământului, va căpăta o consistenţă nemijlocită. Toate relele de care a fost acuzata au fost relele pe care le-ati facut, nici unul mai mult, nici unul mai putin. Ati fost fundatia referendumului din ziua intai, l-ati sustinut din umbra desi v-ati dezasociat de el cand ati fost intrebati direct. Ati facut propaganda in toate bisericile, ati spus oamenilor cum sa voteze, ati manipulat oamenii prin tertipurile voastre specifice sa se duca sa voteze cum spuneti voi sau altfel... NU E DE BINE! Si tot voi ati creeat, rand pe rand, o societate homofoba, xenofoba si rasista inoculandu-i cu frica de tot ce e diferit. Biserica Ortodoxa Romana a compromis exercitiul democratic prin aceste fapte, nu l-a respectat nici macar in cea mai mica masura. Iar dumneavoastra punand in scena teatrul acesta ieftin legat de democratie este un testament la cat de lipsiti de verticalitate, noblete, si integritate este Biserica Ortodoxa Romana. Indrazniti sa credeti... Nu, multumesc. Orice viitor bun si prosper al romaniei necesita o Biserica Ortodoxa Romana cu mai multe responsabilitati decat acum: sa platiti taxe, sa nu mai primiti bani publici, sa nu mai operati cu profit, sa fie BOR auditata de fisc, si sa luati pasi vizibili si clari impotriva habotniciei intre oameni si in special preoti.

+1 (7 voturi)
marius cristian
4.10.2018, 16:12:29

De pe 8 octombrie încolo, sper ca nimeni dintre actorii publici să nu mai vorbească dispreţuitor, arogant şi discriminator faţă de milioane de cetăţeni, indiferent de confesiune, care participă la viaţa publică, inclusiv în virtutea unor valori fundamentate spiritual. Cata naivitate dle Preda sa credeti ca hate-speech-ul ONG-urilor LGBTQ-iste impotriva crestinilor va inceta , sau ca vor renunta vreodata la propaganda corectitudinii politice si ideologiei de gen....

-2 (8 voturi)
toma necredinciosu'
4.10.2018, 16:32:19

pentr marius cristian nu-i aroganta, e mila.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările