Societate

articolul anterior articolul urmator

STATISTICI Sărăcia, soră bună cu cancerul. Judeţele sărace sunt fruntaşe la numărul bolnavilor de cancer

15
15 Jul 2019 19:34:19
Autor: Simona Chirciu

Statisticile oficiale ale Ministerului Sãnãtãţii pe anul 2019 aratã o legãturã de cauzalitate dintre sãrãcie şi cancer. Judeţele din România cu un nivel de trai extrem de scãzut sunt pe primele locuri la numãrul de bolnavi de cancer la suta de locuitori.

Numãrul de cazuri de cancer din România a crescut cu 15.000 în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Statisticã şi Informaticã în Sãnãtate. Rata medie a bolnavilor la suta de locuitori a fost de 2,5, pe primele locuri situându-se judeţul Olt, cu o ratã de 4,6 bolnavi, urmat de Dolj şi Teleorman, cu 4,1 cazuri la suta de locuitori. La polul opus se aflã Ilfov, cu 0,4, Prahova şi Bacãu, cu 1,1 bolnavi la suta de locuitori, conform national.ro. „Cancerul este declanşat de factorii de mediu, din afara organismului. Printre aceştia se numãrã stilul de viaţã, adicã ce mâncãm, fumatul, viaţa sexualã, un factor care provoacã 45% dintre cancere. Cancerele care sunt legate de fumat, cele bronho-pulmonare, ORL, aparţin, de obicei, populaţiei cu un nivel socio-economic scãzut, pentru cã existã o lipsã de educaţie, de prevenţie.
 
Totodatã, cancerul de col uterin este un cancer care este mai frecvent în zonele sãrace, cu educaţie 
sanitarã deficitarã, parteneri multipli, acte sexuale neprotejate. Şi cancerul gastric este asociat cu regimuri alimentare deficitare, este legat de alimente care nu sunt conservate în condiţii optime, în special în mediul rural, de alimente conservate în fum. Fumul conţine cei mai puternici carcinogeni, de aceea şi grãtarul pe care îl fac românii este extrem de periculos. Din contrã, anumite cancere sunt asociate unui nivel de trai crescut, adicã unei alimentaţii foarte bogate în grãsimi saturate, colesterol. Şi vorbim aici de cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de corp uterin şi cancerul de prostatã, iar obezitatea în aceste cazuri joacã un rol foarte important”, ne spune prof.dr.Lucian Miron, şeful Institutului de Oncologie din Iaşi.
 
Diabetul, întâlnit des în Olt şi Hunedoara
 
Deşi tendinţa la nivel mondial este de creştere a incidenţei acestei boli, în ţara noastrã diabetul a înregistrat anul acesta o scãdere a ratei de îmbolnãviri la o sutã de locuitori, de la 5,4 în 2018, la 5,0 în 2019. Judeţele sãrace ocupã şi la aceastã maladie primele locuri, în Olt şi Hunedoara înregistrându-se o ratã de 7,7 îmbolnãviri, iar în Dolj de 7,6 cazuri la suta de locuitori. Numãrul copiilor malnutriţi cu vârste între 0 şi 2 ani s-a redus la jumãtate în acest an, pe primul loc situându-se judeţul Mehedinţi cu o ratã de 6,6 malnutriţi la suta de copii între 0 şi 2 ani, în condiţiile în care media pe ţarã este de 0,5
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Tomescu Tom
15.07.2019, 19:46:15

Ia incercati o statistica " altfel " ...... Pe bune ! . Cati dintre oamenii speciali care traiesc cu adevarat bine , avand totul din abundenta ... " specialii " atat de dragi romanilor saraci .. cati sunt afectati de maladiile astea ale .... saraciei ... ? ??? Aveti un raspuns ?

+1 (1 vot)
Nae Camionagiul
15.07.2019, 19:46:57

Holtenii si sholdovienii iar in topul....groazei si saraciei!!!

-5 (7 voturi)
Nicolas Radevits
15.07.2019, 20:21:40

Da...Sholdovienii care au dat crema intelectualitatii romane. Ce-ati fi fost fara marile nume ale culturii din Moldova?

+5 (5 voturi)
Nicolas Radevits
15.07.2019, 20:17:10

Ce prapastii puteti sa scrieti... Daca cancerul are vreo legatura cu nivelul de trai, aceasta este inversa celei expusa de voi in articol. Uitati-va pe statisticele la nivel global, si veti vedea ca statele dezvoltate conduc detasat. In trecut aceste boli (cancerul, diabetul, artrita reumatoida, etc.) erau denumite "bolile civilizatiei".

+4 (4 voturi)
m lupascu
15.07.2019, 20:19:03

- esede, biserica, saracie, boala

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)