STATISTICI Unul din patru copii de opt ani suferă de obezitate. Medic: „Cele mai multe produse de pe piaţă sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din patru copii români suferă de obezitate, arată cele mai recente statistici, care îi îngrijorează pe specialişti. Aceştia atrag atenţia că prevalenţa obezităţii s-a triplat în rândul noilor generaţii în ultimele două-trei decenii.

„Acest lucru este îngrijorător, deoarece problemele de greutate apărute la o vârstă fragedă afectează dezvoltarea fizică şi emoţională şi sunt asociate cu o serie întreagă de boli grave, precum boli de inimă, diabet, boli ale rinichilor”, a declarat medicul Mihaela Posea, diabetolog şi nutriţionist. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), unul din trei copii cu vârsta de 11 ani este supraponderal sau obez, completează medicul, adăugând că datele COSI 2013 atestă o prevalenţă îngrijorătoare a excesului ponderal şi a obezităţii în regiunea europeană. 

Cumulul de factori duce la obezitate

Datele COSI pentru România indică o prevalenţă a supraponderalităţii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% şi a obezităţii de 11,6%. „Cu alte cuvinte, în România unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate şi unul din 10 suferă de obezitate”, arată Posea, care a decis să lanseze un program de prevenţie pentru combaterea obezităţii la copii şi tineri. 

„Cele mai multe produse de pe piaţă şi sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri. Orice prelucrare suplimentară a produselor alimentare duce la îngrăşare. Sunt făcute să vândă şi nu au niciun avantaj pentru om, producătorii bagă în ele ce vor şi controale nu prea există. Ne întrebăm de ce obezitatea şi diabetul sunt în continuă creştere. Alimentaţia e motivul”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Ionescu-Tîrgovişte. 

Şi medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică, arată că zaharurile se găsesc în foarte multe produse. „Depinde în ce cantitate este consumat. Cert este că supraponderabilitatea e dată de un cumul de factori. Spre exemplu, un pahar de suc acidulat poate favoriza, în timp, creşterea în greutate. Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase”, a precizat medicul.

Fiecare a treia persoană din lume, supraponderală

Cifrele sunt însă îngrijorătoare şi la nivel mondial, unde fiecare a treia persoană este supraponderală sau obeză, arată cel mai recent studiu publicat într-o revistă americană. Concret, ponderea persoanelor obeze la nivel mondial s-a dublat în perioada 1980 - 2005, arată cercetarea, conform căreia excesul de greutate corporală afectează 2,2 miliarde de copii şi adulţi. 

„Excesul de greutate e una dintre cele mai stringente probleme de sănătate publică”, au arătat specialiştii care au întocmit studiul. Dacă în Statele Unite ale Americii există şi cei mai mulţi adulţi şi copii obezi, cel mai puţin afectaţi de suprapondere şi obezitate sunt egiptenii, scoate la iveală cercetarea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite