Societate

articolul anterior articolul urmator

Statul impotent. Şi complice

10
6 Apr 2017 19:11:36
Marian Staş
captura ecran A3 - 04.06.2017
captura ecran A3 - 04.06.2017

Because it works!... Pentru că merge, adică. E mantra unei conversaţii organizaţionale ce dă fiori reci de fiecare dată când o lansez în programele de training. De ce? Deoarece enunţul logic imediat următor este: merge, fiindcă noi consimţim, laşi-duplicitari-şmecheri. Ştirea zilei, azi: România este pe podiumul ruşinii Europei - medalie de argint, la economie subterană. 28% din PIB!

Antena 3 a dat ştirea, dimineaţă, citând cu lux de amânunte din ediţia print a Jurnalului Naţional.

Suntem în trend cu noi înşine, adică la fel ca în urmă cu trei ani, când tot pe locul al doilea eram – atunci aveam economie subterană 29,6% din PIB. Acum, când noi sifonăm pe blat 28%, Austria are de controlat 8,2%, cel mai mic procent din UE. Este asta probă de impotenţă şi impostură de stat românesc năluc, dată în fapt fix acolo unde ne doare mai tare, adică, la greul voinicului numit ban public? Este!

Iată date ale dimensiunii halucinante ale impotenţei-imposturii statului român, în materie.

  • „Economia neagră va înghiţi în acest an peste 228 miliarde de lei din PIB-ul estimat la 815 miliarde lei”, scrie Jurnalul Naţional. Banii se scurg către evazionişti, iar bugetul de stat va fi păgubit doar în acest fel cu 81 de miliarde lei, adică aproximativ 18 miliarde de euro. Din aceşti bani, s-ar putea contrui toate cele şase autostrăzi promise în programul de guvernare: Constanţa-Nădlac – 3,4 miliarde; autostrada Moldovei – 5 miliarde; autostrada Transilvania – 5 miliarde; Piteşti-Craiova – 0,8 miliarde; drum expres Bucureşti-Craiova-Timişoara – 1,8 miliarde; Târgu-Mureş-Iaşi – 2,9 miliarde.
     
  • 1,4 milioane de români muncesc la negru: 550 de mii, în industrie; 350 de mii, în comerţ; alte 350 de mii, în construcţii; în transporturi şi comunicaţii, 163 de mii de angajaţi fără forme legale. Munca la negru reprezintă între 15-20% din PIB în România, potrivit Raportului de ţară al Uniunii Europene, dat publicităţii în 2017. Dacă luăm în calcul procentul minim de 15% din PIB, rezultă că românii bagă în buzunare din diverse activităţi nedeclarate 123 de miliarde de lei, adică circa 27 de miliarde de euro.
     
  • România a pierdut peste 30 de miliarde de euro în cei zece ani de când a intrat în Uniunea Europeană ca urmare a eliminării plăţii TVA în vamă. Clasamentul evazioniştilor este condus detaşat de industria alimentară, de cea farmaceutică şi de comerţul cu produse agricole. În România activează peste 100.000 de firme care nu niciun fel de angajat.
     

Unde au fost, unde sunt mecanismele instituţionale legislative, guvernamentale şi operaţionale necesare, forme cu fond şi nu glume ridicole, care să fi sugrumat din faşă raptul încă de la începuturi? Când la vedere ies anual zeci de miliarde de euro sifonate subteran, când la vedere statul tolerează munca la negru a milioane de români, când evaziunea are dimensiuni de ramuri industriale, poţi absolvi statul român de complicitate la dezastru, de subminare cu bună-ştiinţă a interesului naţional? Evident, nu. Acest stat, formă fără fond, ce atârnă clipă de clipă ghiulele ucigătoare de gâturile şi picioarele cetăţenilor săi, de care este chemat să aibă grijă ca de lumina ochilor din cap, să le pună la dispoziţie educaţie de clasă, sănătate de clasă, infrastructură de clasă – şi nu găuri hâde de zeci de miliarde şmenuite subteran, chiar de sub ochii săi întorşi către propria suficienţă şi îmbuibare. Because it works!...

Pentru porcăria asta endemică, metastază în ultim grad pe măruntaiele unui stat mâncat lent de cangrena corupţiei, ar trebui să taie sare în ocnă grea ani în şir toate parlamentele, guvernele, prim-minştrii şi preşedinţii româneşti din 1990 încoace. Şi să nu-i ajungă somnul binefăcător al nopţii până n-or pune la loc, zgâriind cu unghiile în piatră şi scurmând în ţărână, dacă e nevoie, toţi banii furaţi cu bună-ştiinţă, pe cartul fiecăruia în parte, ani la rând. Să nu vă ajungă liniştea până nu faceţi de aveţi de făcut ca să puneţi banii înapoi.

Mânca-v-ar pământul, otrepelor, dacă aşa vă pasă de România!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

catalin toader
6.04.2017, 19:49:41

Articol scris cu nerv, dar si cu talent! Acum, va marturisesc ca expresia din final mi se pare cam tare pentru sufletele sensibile, categorie din care eu nu fac parte. O singura nelamurire am - cum ramane cu vorba aia : "daca Puterea e corupta" atunci poporul e corupt"? Nu contest argumentele dumneavoastra, si nici impotenta sau ticalosia statului, dar sa stiti ca in materie de evaziune, avem o traditie istorica cum n-au multe popoare in Europa. La noi e ca la nimeni - statul isi trateaza propriul cetatean ca pe un potential infractor, dar nici cu cetateanul nu mi-e rusine, la o adica!

+2 (2 voturi)
Marian Staş
6.04.2017, 20:50:02

buna seara, multumesc pentru comentariu - apreciez acuratetea si finetea nuantelor semnalate de dv., cu care sunt 100% de acord. desigur, radacinile sunt adanci, iar o parte din cauze sunt acestea: http://adevarul.ro/educatie/scoala/integritate--caracter-x-competenta-micul-decalog-mare-1_58b08f655ab6550cb8c7d511/index.html http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-2017-retrogradare-premeditare-solutia-legal-imorala-grindeanu--co-1_589ca3115ab6550cb84dac83/index.html http://adevarul.ro/educatie/scoala/leadershipeduro-inca-an-mediocru-rinocerii-captivi-propriul-corn-1_585b9d265ab6550cb8a976c3/index.html etc. solutia de fond, in opinia mea, porneste tot sin presiunea pe transformarea sistemica a educatiei. scoala - si in sens punctual, si in sens larg - este singurul loc unde putem interveni, ca sistem public, pentru a invata, c asocietate, sa alegem binele de rau si onestitatea de hotie. eu am incredere ca vom reusi sa spargem acest plafon strategic, al schimbarii paradigmei educatiei. pe cale de consecinta, ma astept si la ameliorarea comportamentelor civice, in care "sa nu furi" devine norma generalizata. pentru ca lucrul sa se intample, tot de la nivelul elitelor care decid avem a incepe lucrarea. inca o data, multumesc pentru comentariu. gand bun, m.s.

+1 (3 voturi)
Iulian Arion
6.04.2017, 21:38:43

Domnule Stas, Statul suntem noi cetatenii. Nu exista state fara cetateni. Exista un continent fara cetateni, la Polul Sud. Nu e stat! Separarea statului de cetatean cultiva un anume nivel de alienare, de neimplicare a cetateanului in treburile cetatii. De regula socialist-liberalii anarhisti au aceste apucaturi. Daca ati vrut sa scrieti despre crima organizata de partidele parlamentare prin intermediul institutiilor publice, atunci apreciez demersul dvs.

+4 (6 voturi)
FLORIN
6.04.2017, 22:04:28

La o asemenea sumă de 228 de miliarde lei din economia subterană nu mai este vorba de impotenta. In fapt, este hiper, hiper, hiperpotență.

+1 (1 vot)
Stancu Dan
7.04.2017, 02:04:13

Guvernul pesede cauta justificari pentru viitoarele deficite bugetare imense pe care le cloceste ? Cum a calculat cele 228 miliarde ? Si, in general vorbind, pe ce baza a estimat PIB-ul de 815 miliarde ? Stia pesedeul dinainte ca 28 % din bunurile si serviciile produse si vandute nu vor fi fiscalizate ? Sau estimarea de 815 miliarde a fost facuta pe principiul "baga PIB cat mai mare ca s-avem venituri scriptice cat mai mari la buget" ?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările