Societate

articolul anterior articolul urmator

Statul paralelilor (unde toate sunt de-a-ndoaselea)

11
18 Nov 2017 08:04:53
Doru Pop

Sunt unii care deplâng existenţa unui stat paralel, alţii ne sperie cu îngrozitoarea idee conform căreia statul român ar fi condus de străini, alţii atribuie toate relele penalilor care deformează esenţa acestui stat centenar. Toate formulele, însă, ascund adevărata natură a defectului congenital de care suferim, ce decurge din faptul că suntem conduşi de către nişte paraleli, un sistem politic de-a-ndoaselea.

Patria noastră mirobolantă e doldora de paraleli şi, de fapt, cu toţii am fost adeseori cam „pe lângă”. Când toate ţările din Europa de Est făceau revoluţii anti-comuniste, noi i-am pe votat Iliescu şi pe-ai săi democraţi de-a-ndoaselea. Dar nu era prima oară în istorie când eram „pe lângă” cu liderii politici. De la meşterul ciubotar care s-a ridicat peste nivelul sandalei sale, la ignoranţii pe mâna cărora am încăput astăzi, există o trăsătură specifică a noastră, care este abilitatea nenorocită de a alege în funcţii de răspundere tot felul de paralelişti.

Paralelul ştie să turuie felurile cuvinte cheie, te poate îmbrobodi la televizor cu fraze învăţate pe de rost şi te abureşte cu ceai rece, folosind concepte scoase din context. Poate şi pentru că „paralelistul” e o specie autohtonă care creşte cu ajutorul incompetenţei, paralelii s-au susţinut unii pe alţii pentru a forma o adevărată contra-elită a paralelismului naţional.

Nu ştiu dacă există statul paralel, dar e sigur că trăim într-un stat al paralelilor.

Paralelul nu e numai în politică. El este individul mereu „pe lângă”. Fie dă cu bota în baltă şi calcă în străchini, fie vorbeşte aiurea, dar o face cu aerul de mare priceput. Aşa este premierul, şeful administraţiei paralelilor, care ne explică cum este România culmea economiei mondiale, cum creşte prosperitatea în ţara noastră ca viteazul din poveste, în timp ce echipa pe care o conduce pune frâne fiscale şi administrative economiei reale.

Exemplari pentru paralelismul politic care ne caracterizează sunt feluriţii miniştri care, de îndată ce ajung în funcţie încep să întoarcă totul pe dos, pentru că paralelul este cel care trăieşte în cu totul şi cu totul altă realitate decât compatrioţii săi.

Paralelii aceştia au creat statul de-a-ndoaselea urmând cu sfinţenie regula paralelismului: „Nu aşa, că invers!”

Din păcate ultimele decenii nu au făcut decât să confirme faptul că că trăim într-o patrie a lucrurilor făcute mereu pe dos şi că, încă o dată, blestemul meşterului Manole însoţeşte istoria noastră colectivă. Pare că nu suntem în stare să facem altceva decât să stricăm ce au făcut alţii, iar la întrebarea „ce trebuie să facem?” singurul răspuns al responsabililor statului de-a-ndoaselea este: „să facem invers decât până acum!”


Această strategie a lui „viţăvercea”, de care râdea trist şi Caragiale, caracterizează politicile guvernelor României contemporane. Apogeul acestei forme de guvernare pe de-a-ndoaselea a fost atins de actuala guvernare PSD, care a întors cu fundul în sus tot ce a putut, de la politicile fiscale, la strategiile din educaţie Tehnicile paralelilor par adeseori scoase din arsenalul unui copil îndărătnic, care face prostii numai pentru a se pune de-a curmezişul, care strică numai pentru că poate să o facă.

Iar când în România lucrurile par să se aşeze, să se normalizeze, să ia o direcţie coerentă, se găseşte un paralel care să întoarcă totul pe dos.

De aceea la noi niciun proiect pe termen lung nu funcţionează. Dacă avem un plan pentru modul cum trebuie să se deruleze educaţia, atunci va veni un paralel şi va face ceva de-a-ndoaselea.


Dacă avem politici economice care dau rezultate, paralelii se vor sesiza şi vor răsturna ceea ce mergea bine, făcând totul viţăvercea. Dacă un domeniu funcţionează cât de cât, atunci un paralel ajuns şef va veni cu o idee „pe lângă” şi va strica orice e bun.

Cât timp statul român va fi condus de conspiraţia paralelilor nu vom putea ieşi din blestemul lui „orice zidea, noaptea se surpa... lucra în zadar”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

GIGI OIERUL
18.11.2017, 10:23:38

CLARIFICARE OFICIALA a CEx al PSD si CCR reunite. Nu este vorba de STAT, ci de SEZUT si nici de PARALEL, ci de PARALE In esenta PSD incrimineaza SEZUTUL pe PARALE. Mergeti si Cheltuiti-le, ca de aia le-ati furat !

+4 (6 voturi)
Stancu Dan
18.11.2017, 11:00:17

Ca idee, pesedeul e un EFECT al unei anumite structuri si organizari sociale. Chiar daca cumva il interzici, nimic nu-ti garanteaza ca nu se va autogenera un alt pesede. Singura garantie ar fi modificarea organizarii sociale. Dar treaba asta cere MULT timp, efort ... si bani. Pentru a evita regenerarea trebuie sa distrugi ideea ca parvenitul incult si semianalfabet e "superior dpdv social altora ce poseda un nivel superior de educatie si constiinta civica"

+3 (3 voturi)
GIGI OIERUL
18.11.2017, 10:28:51

Zidarul in zadar iata cum inca o veche balada, de dezvaluie esenta PSD, dupa cum spunea si nevasta lui Manole, catre ibovnica lui Dragena, de fata cu fantoma lui Honecker: "Lasa-l sa faca zidul, ca la noapte iar se surpa."

+2 (4 voturi)
Stancu Dan
18.11.2017, 10:36:08

Intr-adevar. Problemele-n Romania sunt in primul rand generate de cauze SOCIALE. Nu politice. Accesul la functiile de conducere (indiferent care) nu e conditionat de un anumit nivel de inteligenta sau de capacitatea de adaptare la necesitatea respectarii anumtor norme sociale. Accesul la functii e conditionat strict de tupeu si apartenenta de clan. Oricat ar fi un individ de tampit sau de psihopat, daca poseda un minim necesar de tupeu si apartine unui anumit clan ... va fi SEF. Fireste, e necesara si o doza minima de abilitate in ceea ce priveste capacitatea de "a pupa dosul care trebuie atunci cand trebuie", dar aceasta cerinta exista si-n vest. Nu la nivelele paroxistice din Romania, dar exista. Problem,a e deci sociala si NU poate fi rezolvata pe termen scurt. Mai mult, nu poate fi rezolvata prin atitudini tampe gen "descurcati-va singuri" fiindca Romania pierde anual 60-80.000 de "creiere" iar in ultimii 25 de ani a pierdut cam 2 milioane. Altfel spus, chiar daca decretezi precum ca tampitii n-au voie sa aiba acces la functii, practic n-ai cu cine sa implementezi decretul ala. Aia care ar fi putut actiona in sensul dat sunt fie-n vest, fie gata de plecare, fie indiferenti. Cei doua-trei sute de mii de insi care mai au totusi constiinta sociala necesara sunt mult prea putini pentru a schimba ceva. Am repetat de-o suta de ori si-am sa repet de inca o mie de ori : fara o actiune hotarata din partea Uniunii Europene nu se poate face nimic. Daca UE nu face nimic atunci nu se va schimba nimic. Dar daca acea actiune hotarata europeana mai intarzie mult atunci UE va avea probleme (deja a inceput sa aiba). Fiindca Romania va genera din ce in ce mai putine "creiere" si din ce in ce mai multi indivizi anumalizati. Care ... ghici ... vor ajunge pe strazile din UE.

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
18.11.2017, 10:40:23

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările