Statul pregăteşte servicii medicale de bază şi pentru neasiguraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele servicii medicale la medicii de familie ar putea fi extinse şi la neasiguraţi Foto: Arhivă
Unele servicii medicale la medicii de familie ar putea fi extinse şi la neasiguraţi Foto: Arhivă

Foarte curând, românii fără asigurare medicală ar putea beneficia de pachetul de bază de servicii medicale la medicul de familie, inclusiv consultaţii, screening şi monitorizarea unor boli cronice.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, a declarat că prin înscrierea neasiguraţilor în listele medicilor de familie şi accesul acestora la pachetul de bază de servicii medicale inclus în contractul-cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor putea fi prevenite „suferinţe şi cheltuieli mai mari”. Iniţiativa are în acest moment forma unui proiect de OUG publicată în transparenţă decizională pe site-ul MS. 

„Este o propunere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Sunt persoane neasigurate care sunt înscrise şi acum la medicii de familie. Toţi cei neasiguraţi se pot înscrie acum la medicul de familie şi pot beneficia de pachetul minimal de servicii medicale”, a mai spus dr. Adriana Pistol.

Ce aduce nou acest proiect de OUG? „Ce se doreşte este nu numai să le oferim pachetul minimal, ci pachetul de bază, care conţine ceva mai multe servicii. În pachetul de bază există servicii care includ inclusiv servicii de prevenţie, inclusiv screening şi monitorizarea unor boli cronice”, a adăugat secretarul de stat. 

Pe listele medicilor de familie figurează acum 3,8 milioane de persoane neasigurate, dar, în urma discuţiilor între CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială, s-a stabilit că vor beneficia de acest pachet acele persoane neasigurate care optează să se reînscrie la medicul de familie. „Ca să ştim câţi mai sunt în ţară. Toţi cei care se reînscriu în baza unei metodologii care va fi pusă la dispoziţie de CNAS vor beneficia de acest pachet extins. Până acum ei beneficiau de servicii de prevenţie o dată la 3 ani, de servicii medicale de urgenţă, de monitorizare în sarcină şi lăuzie şi la bolile cu potenţial endemoepidemic. Acum, ei vor beneficia şi de consultaţii, inclusiv la domiciliu, monitorizări, de servicii de prevenţie şi de profilaxie la fel ca şi persoanele asigurate – pentru că prevenţia e importantă, inclusiv de acel pachet care este pentru persoanele asigurate 40 de ani plus de depistare a bolilor care se instalează în jurul vârstei de 50 de ani – de servicii diagnostice şi terapeutice, dar nu de cele adiţionale precum ecografiile, de exemplu”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Redirecţionare către medicina primară

De ce toate aceste facilităţi? În speranţa că persoanele neasigurate nu vor mai lua cu asalt spitalele atunci când au o problemă medicală, aşa cum fac acum, mai spune Mihalea Tănase. „Iar spitalele costă. Costă peste 50% din fondurile alocate în sistemul sanitar. Serviciile în spitale sunt scumpe, iar spitalele trebuie să rămână pentru acei pacienţi care chiar au nevoie de spitalizare. Medicina primară nu costă atât de mult. Per ansamblu, cheltuielile în sistem vor fi mai mici, iar banii nu vor mai fi cheltuiţi fără rost”, explică reprezentantul CNAS. 

Diferenţa între o persoană care plăteşte asigurări obligatorii şi una care nu plăteşte ar fi aceea că acestea din urmă vor scoate bani din buzunar pentru costurile tratamentului. „Îţi dau o reţetă, dar medicamentele ţi le plăteşti. Nu te mai consult în urgenţă – pentru că urgenţa costă foarte mult – ci te duci la o consultaţie la medicul de familie unde poţi să te programezi”, mai spune Mihaela Tănase. 

Care va fi impactul bugetar

După adoptarea actului normativ, respectiv a această OUG, CNAS ar trebui să elaboreze procedura de reînscriere la medicul de familie, pachetul extins de servicii medicale pentru neasiguraţi urmând să intre în vigoare odată cu semnarea noului contract-cadru de acordare a asistenţei medicale, anul viitor. 

Impactul bugetar al acestei măsuri va depinde în primul rând de interesul neasiguraţilor de a se reînscrie la medicii de familie, alt aspect de luat în calcul fiind cum va arăta noul contract-cadru. „Un impact calculat pe actualul contract-cadru ar avea ca rezultat un cost mediu estimativ – dar estimativ cu litere mari – de 50 de lei de persoană neasigurată”, a subliniat Mihaela Tănase. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite