Societate

articolul anterior articolul urmator

Statul laic nu este un Stat ateu

100
6 Feb 2013 17:06:09
Eugen Tănăsescu

Câteva ONG-uri româneşti nu văd cu ochi buni sprijinul financiar acordat de Stat către Culte, motiv pentru care au adresat Parlamentului o scrisoare prin care solicită oprirea finanţării cultelor religioase. Este dreptul dumnealor, desigur, dar mă întristează şi mă obosesc găselniţele oferite drept argumente.

Înainte de toate, printre aceste ONG-uri remarc unele care de ani buni se luptă cu prezenţa religiei şi a Bisericii în spaţiul public. Probabil că ne mai aducem aminte de sforţările acestora în privinţa simbolurilor religioase în şcoli sau prezenţa orei de religie în învăţământul public. Însă argumentaţia nou întrebuinţată mi se pare mai mult o găselniţă a acestor organizaţii în lupta pentru susţinerea ateismului. Să ne apropiem cu atenţie de aceste motive.

1. Principalul argument este cel al laicităţii Statului Român. La prima vedere, aceasta presupune că Statul nu ar trebui să aibă nici o legătură financiară cu Cultele. Dar asta se întâmplă numai dacă nu cunoşti exact semnificaţia termenului în cauză. Derivat din grecescul laós, termenul nu semnifică nici mai mult nici mai puţin decât poporul, altfel spus comunitatea de cetăţeni. Mai spre zilele noastre termenul a căpătat un nou sens, anume acela de a desemna o separaţie între simpli cetăţeni şi slujitorii sacramentali ai Cultelor, desemnaţi prin termenul cler. Această separaţie nu are nici o legătură cu cererea in cauză, din simplul motiv că mulţi din cetăţenii acestei ţări sunt şi membrii unui cult. Pe cale de consecinţă, dacă bugetul unei ţări este destinat folosului cetăţenilor, de bună seamă că el trebuie să ia în calcul şi apartenenţa religioasă la un cult, proporţional cu această apartenenţă.

2. Tocmai de aceea, legile româneşti prevăd clar sprijinul financiar pe care Statul îl acordă cultelor. A cere Parlamentului stoparea finanţării presupune îndemnul la comiterea unei ilegalităţi. Cât priveşte chestiunile tehnice,legate de cifre şi statistici, Patriarhia Română explică într-un comunicat amplu ce se întâmplă cu sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase.

3. Alt argument este acela că religia este o chestiune privată. Este foarte adevărat că fiecare crede în ceea ce doreşte, dar tot atât de adevărat este că atunci când cetăţenii unui Stat, în număr semnificativ, aderă la un cult,chestiunea devine de interes public,deoarece ei (cetăţenii) se constituie într-un grup social. În virtutea fundamentelor sale de funcţionare, dar şi conform anumitor limite de reprezentativitate, Statul este obligat să ia în calcul acel grup social. De aceea, în România, Cultele, deşi se organizează ca persoane juridice private, sunt recunoscute ca având o utilitate publică,exact prin formularea “sunt recunoscute de Stat”. Prin urmare, Cultele nu pot fi scoase din spaţiul public, deşi multe din ONG-urile semnatare şi-ar dori un spaţiu public sterilizat de religie, adică ateu ( din gr. átheos, fără Dumnezeu).

  4. Acelaşi argument (religia este o chestiune privată) induce şi o separaţie artificială între componentele de interes public ale unei societăţi. Care ar fi criteriul de selecţie între aceste componente (cult,educaţie,sănătate,ecoomie,sport,etc.) astfel încât unele să fie luate în calcul de Stat, iar altele date la o parte ?. De ce nu pot funcţiona aceste componente împreună, tocmai în virtutea rolului public pe care îl au? De ce tocmai cele care ţin direct de valoarea persoanei umane să fie date la o parte? În alte ţări civilizate înţeleg că nu prea se întâmplă aşa. Vorba aceea, Statele cu viziuni presupuse a fi largi au început să recunoască până şi parteneriatele dintre persoanele de acelaşi sex, tocmai pentru că acestea reprezintă grupuri sociale. Adicătălea, dacă o minoritate socială (şi sexuală) pretinde recunoaştere din partea Statului, de ce să nu pretindă şi alte grupări sociale, minoritare sau chiar majoritare !? Întreb aceasta deoarece am văzut printre semnatarii acestei scrisori chiar şi organizaţii ce activează în domeniul minorităţilor sexuale, caz în care mi se pare că practică dubla măsură.

5.N-aş vrea să par un dur, dar mi se pare că argumentul de tip "mai bine s-ar da banii la alte domenii decât cultele" seamănă cu argumentul lui Iuda că se face risipă cu banii care puteau fi daţi săracilor, atunci când o femeie a uns cu mir de mare preţ picioarele Mântuitorului. 

Tocmai de aceea, găselniţele ONG-urilor respective nu denotă preocuparea acestora pentru laicitate, ci pentru ateism. Iar ateismul, că vrem sau nu, este şi el tot o credinţă religioasă.

PS. Remarc "dragostea" deosebită cu care unii dintre colegii de blog mă tratează. Îi asigur că sunt dispus oricând la un dialog frăţesc al argumentelor şi nu sunt adeptul atacurilor la persoană în public, ca mijloc de suplinire a lipsei de argumente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Sorin Sfirlogea
6.02.2013, 18:10:38

Primul argument nu e un argument, e o dizertație despre semantică. Sensul de laic din lege nu ține cont de subtilitățile pe care le menționați. Al doilea argument este invalid. Dacă sunt legi care prevăd că trebuie să dăm bani cultelor, atunci acele legi trebuie schimbate și ele. Nu este în discuție doar legalitatea alocării bugetare, ci și corectitudinea legii în sine. Iar explicațiile BOR nu sunt relevante în absența unei expuneri complete a surselor de venituri și a cheltuielilor făcute. Li s-au retrocedat averi incredibile (păduri, terenuri agricole șamd), percep taxe deloc modice pentru orice serviciu religios, dar tot mai au nevoie de bani din buzunarul nostru. Al treilea și al patrulea argument se referă la grupări sociale care nu se suprapun integral peste populația României. Caz în care interesul public devine cel puțin discutabil. Nu am nici o problemă dacă grupul social ortodox dorește să contribuie la susținerea BOR, dar trebuie ca eu să am libertatea de a nu o face. Altminteri nu e democrație, e tirania majorității. Al cincilea argument este... pe bune??? Chiar coborâm nivelul argumentației până la a da citate din Biblie? Dăm bani pentru BOR că așa zice "la carte"?

+11 (15 voturi)
Corneliu Todireanu
6.02.2013, 18:10:46

Daca printre colegii de blog va gânditi si la mine asta ma onoreaza. Credeti-ma ca va respect sincer, va admir curajul si va compatimesc in acelasi timp. Aveti curajul de a va sustine cauza(pe care, recunosc, nu v-o respect) si va compatimesc pentru trebuie sa faceti asta din colivia mult prea strâmta a dogmei si a canoanelor care nu va lasa prea mult spatiu de exprimare libera a omului Tanasescu si asta, de cele mai multe ori, in polemici cu oameni ca mine, fara inhibitii si conditionari ideologice. In mod bizar confruntarea iste inegala in defavoarea Dv desi sunt convis ca stiti mai multe decât mine. De asta nu va respect cauza, pentru ca ne vaduveste pe noi ceilalti de dialogul liber cu semenul nostru Tanasescu un om blând cum, din pacate nu sunt multi in societate...Dumnezeu a zis: Cresteti, inmultiti-va si stapâniti pamântul. Multi nu intelegem ce inseamna sa stapânim si devenim voluntari sclavi canonului, dogmei, legii, viciului..."Creşteţi şi vă înmulţiţi" - poruncă într-un univers de slugi, deschise spre patima orizontală şi incapabile de voluptăţi fără tăvăliri.''-Emil Cioran

+4 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.02.2013, 18:32:16

Biroul de presa al Patriarhiei Romane a dat un comunicat pe forum la dl.Radu Preda, absolut halucinant. O mostra de fariseim, pur si simplu. Reiau aici comentariul meu, citand doua din afirmatiile acestui comunicat. 1) "În acest sens, considerăm că prezenţa religiei în programa de învăţământ din şcolile publice este un drept câştigat de poporul român în Decembrie 1989."--Fals domnilor clerici, prezenta religiei in programa de invatamant e un drept castigat de VOI. Ba chiar un privilegiu, avand in vedere prin cate examene trece un profesor pentru a ajunge sa predea elevilor lui, Limba romana sau Matematica.2) "În acelaşi timp, pentru activităţile economice desfăşurate prin societăţi comerciale, Cultele plătesc taxe şi impozite potrivit legislaţiei în vigoare asemenea tuturor agenţilor economici din ţara noastră."--Acesta recunostere a activitatilor comerciale constituie un autodenunt pentru blasfemia la care se deda BOR. Niciunde in Sfanta Scriptura ( Vechiul Testament si Noul Testament) nu apar indemnuri la asa ceva in ceea ce-i priveste pe slujitorii bisericii.Din contra..! Recunoasterea OFICIALA a faptululi ca BOR plateste taxe si impozite "potrivit legislaţiei în vigoare asemenea tuturor agenţilor economici din ţara noastră.", arata fara putinta de tagada ca deja biserica se confunda cu acele societati economice ale carui principiu material de capatai e..PROFITUL..!

+6 (14 voturi)
Ivan Daniel
6.02.2013, 19:25:34

Razboiul a inceput si sunt convis ca va fi unul de uzur din care BOR o sa iasa cam sifonata. Argument? Simplu. Criza continua si mai grav se va adanci. In contextul dorinte de a pompa banii acolo unde este necesar pentru ca mai vin si alegeri, inavitabilul se va produce. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Este doar o chestiune de vointa a guvernantilor. Suntem la mana lor. Sunt curios ce va urma.

Andrei Mihai
6.02.2013, 19:37:08

Cel mai bun aegument este ca "ateismul, că vrem sau nu, este şi el tot o credinţă religioasă" Adeptii credintei bolsevice, mereu vor imita pe invers Crestinismul. Toata lumea a auzit de inmultirea painilor si a pestilor (Matei 14,14 ), Apostolii au impartit oamenilor hrana inmultita de Hristos. O astfel de minune nu putea sa fie ignorata de antihrist, asa ca si-a inspirat ucenicii sa savarsaca genocidul prin infometare, adica inversul celor pomenite la Matei. Oare cum a fost "organizat" genocidul prin foamete contra poporului român din Basarabia si Bucovina?

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările