Societate

articolul anterior articolul urmator

Statutul de vaccinat cu ambele doze anti-COVID nu e recunoscut de România, dacă prima doză a fost făcută peste hotare. Român: „Suntem mulţi în situaţia asta”

15
20 Jun 2021 16:52:10
Autor: Ionuţ Mureşan
Mircea Iliescu este cercetător la Universitatea din Cambridge. Imagine: Facebook / Mircea Iliescu
Mircea Iliescu este cercetător la Universitatea din Cambridge. Imagine: Facebook / Mircea Iliescu

Mircea Iliescu, un cercetător român la Cambridge, Marea Britanie, a trecut printr-o situaţie din care reiese că statul român nu recunoaşte statutul de persoană vaccinată cu schema completă, dacă prima doză de ser anti-COVID este făcută peste hotare. Deşi în Registrul naţional de vaccinare figurează cu o singură doză, românul a făcut demersuri pe lângă autorităţile britanice astfel încât să obţină dovada că e imunizat.

Cercetătorul Mircea Iliescu a ales să îşi facă doza de rapel în România, deoarece s-a întors în ţară pentru două luni, scrie Libertatea. De aceea, acesta s-a gândit să facă rapelul anti-COVID, pentru a respecta intervalul de timp recomandat între cele două doze. Numai că la centrul de vaccinare a aflat că nu i se poate emite adeverinţa de vaccinare, deşi medicii i-au administrat doza de rapel. 
 
„M-am prezentat la un centru de vaccinare în Bucureşti, mi s-a explicat că ei îmi fac rapelul fără probleme, dar că nu au cum să-l bage în sistem ca rapel, chiar dacă ei văd dovada primei vaccinări din Marea Britanie. Mi-au scris doar de mână o adeverinţă”, a declarat cercetătorul Mircea Iliescu pentru sursa citată.
 
Acesta spune că a vrut să atragă atenţia asupra acestei anomalii şi are speranţa că se va rezolva. 
 

Cercetător: „Suntem mulţi români care trăim între două ţări”

 
„Suntem mulţi români care trăim între două ţări şi suntem în situaţia asta. Cred că o echipă de IT-işti ar reuşi să găsească o soluţie pentru a recunoaşte vaccinarea şi din ţările terţe şi sunt oameni de la Institutul de Sănătate Publică capabili să recunoască documentele oficiale pe care noi le avem. Am înţeles că se şi lucrează la asta”, a mai spus acesta. 
 
Cercetătorul român a făcut o cerere către Registrul naţional de Vaccinări pentru a-i fi recunoscute ambele doze şi să primească certificatul că e imunizat. A primit un răspuns din care reiese că statul român nu recunoaşte documentul emis în Marea Britanie, care este acum un stat terţ, adică din afara UE
 
„Pentru a vă oferi ceea ce doriţi dumneavoastră, trebuie să existe nişte informaţii oficiale, agreate la nivelul tuturor statelor, să avem siguranţa că dovezile prezentate de toţi cetăţenii din diaspora sunt cele oficiale, iar sistemele informatice să fie interconectate”, a fost răspunsul pe care românul l-a primit de la autorităţile române.
 
În schimb, statul britanic a recunoscut fără probleme a doua doză de vaccin făcută în România şi urmează să îi fie actualizat statutul în registrul electronic ca având ambele doze făcute.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Florescu Constantin
20.06.2021, 17:47:06

Sa mearga sa-si mai faca un set de 2 injectii sa devina super imun sau chiar nemuritor. Si i se da si brevet de intepat.

-2 (14 voturi)
anatol hurmuz
20.06.2021, 18:39:36

Valul pandemic PATRU, cu varianta Delta a virusului va lichida populatia de cretini antivaccinisti, alegatorii pesede si aur adica, ridicand IQ mediu al populatiei cu peste 40 de puncte. Pregatiti crematoriile si fabricile de lumanari, eventual si tunelele dacice.

+5 (23 voturi)
Utilizator Adevărul
20.06.2021, 18:53:10

Comentariu considerat abuziv.

Dumnezeu
20.06.2021, 19:58:15

Exact ca anul trecut cand stateau oamenii cot la cot pe plaje. Pfuai ce a fost dupa, morgile pline cu saci, pacienti cu covid ocupau paturile din Pediatrie, mortii la groapa comuna, nu mai puteai calca pe asfalt de cadavre. La fel a fost dupa Craciun, Revelion si Pasti.

-8 (12 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
20.06.2021, 17:52:52

Trebuie si măsuri de reciprocitate din partea altor state. Orice persoana vaccinata anti Covid in Romania nu trebuie sa i se recunoască statutul de vaccinat cand dorește sa voiajeze in străinătate. Idem si pentru persoanele nevaccinate din Romania.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările