Societate

articolul anterior

Stela Giurgeanu: Şi ce dacă e 1 Decembrie?

4
30 Nov 2017 10:03:09
Dilema Veche

Mă gîndesc, în prag de Zi Naţională, că peste cîteva săptămîni se vor împlini 28 de ani de la Revoluţie. Sau de la „eveniment” – cum preferă unii să numească momentul căderii regimului comunist din România.

Oraşele au început să fie împodobite cu steaguri. Steaguri de la primării, dar şi oameni care şi-au pus în balcoane, la ferestre, sau în maşini, tricolorul. Se repetă, de cîteva zile, în Bucureşti, momentul fastuos al paradei aniversare. Un soi de bucurie fabricată.

Eu nu simt că aş fi în pragul unei sărbători. Mă gîndesc că, în România post-Revoluţie, chiar dacă s-au schimbat, într-adevăr, multe (şi cred că nimeni nu poate nega asta), nu sîntem nici pe departe „acolo”. Acel acolo unde am visat că vom fi atunci.

Majoritatea a rămas încă prizoniera unor discursuri goale. Unor clişee care ne sînt legate de picioare ca nişte bolovani. Acel „nu ne vindem ţara” a rămas pînă în prezent motorul pe care unii bobinează scenarii menite să ne ţină departe de o societate la care, de fapt, aspirăm cu toţii.

Cînd promisiunile politice ale guvernanţilor se dovedesc a fi deşarte, adepţii lor găsesc scuze; se încăpăţînează isteric să nu vadă realitatea şi îşi apără înflăcărat aleşii, manipulaţi în a da vina pe extratereştri sau fantome. Nu ai noştri sînt de vină, ci ăia de dinaintea lor. Nu ei sînt de vină, ci multinaţionalele. Nu ei duc ţara de rîpă, ci Soros. Ţapul ispăşitor este...

Citiţi continuarea pe dilemaveche.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Scorilo
30.11.2017, 10:36:40

A propos de "Nu ne vindem tara"... AU AVUT PERFECTA DREPTATE cei pe care ii blamati,cei fara scoala prea multa,cei fara o educatie prea mare...MUNCITORI,deh !.. Nu au vandut-o ei (nici nu aveau intentia !)... AU VANDUT-O unii proveniti din randul celor cu scoala multa,cei cu educatie...INTELECTUALI,deh ! Primii au muncit in conditii foarte grele,ani multi,SA AIBE ULTIMII CE VINDE ! Rusinea nu trebuie "pasata" pe umerii muncitorilor si nu ei trebuie sa fie blamati ! Factorii de decizie in tara asta nu au provenit din randul muncitorilor de la IMGB...Stiti,ati auzit ce a fost IMGB ? Sunt convins ca HABAR N'AVETI ! Si,de ceea ce nu cunosti nu trebuie sa vorbesti (asa cum se intampla,MASIV,in ziua de azi !

+1 (3 voturi)
marius cristian
30.11.2017, 13:17:59

stela amerfloceanu este numele tau conspirativ .... ai norma intreaga la DNA sau la Soros?!

+1 (1 vot)
un motan intransigent
1.12.2017, 17:48:12

Stela Giurgenu , sunteti publicist . Reveniti la onoare : nu sustineti minciuna chiar daca va placa , ca "suna bine" . Nu a fost revolutie , a fost lovitura de stat ( malign ) , tradare de comandant suprem ( dezonorant ) , cedare in fata unor forte straine mai mult decat minima suficienta dictata de necesitate strategica ( revoltator ) . Revolutionarii au fost ori oameni onesti , de cea mai buna buna credinta, dar manipulati grosolan , ori arivisti indemanatici la calarit pe val . Dca nu vom renunta la ideea falsa de revolutie , nu ne vom pute aduna .

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
1.12.2017, 19:03:52

Da, "evenimentul" a fost de fapt o lovitura de stat in urma careia la putere a venit esalonul doi,exact acei oameni despre care Ceausescu spunea ca au porniri burghezo- mosieresti iar scopul lor e capatuiala. Si a avut dreptate. Chestia ci "nu ne vindem tara" era lozinca pasata lucratorilor carora li se spunea ca vor veni occidentalii si ne vor lua tot. Doar ca de vindut au vindut-o tot ei cu foloase proprii. De ex. uzina Semanatoarea a facut citeva adunari impotriva concernului New Holland acre avea ginduri marete, alegind Romania drept turnanta catre toate tarile din SSE european. Chiar directorul si serful de sindicat au fost cei care au manevrat salariatii.Ce a urmat se stie. Uzina a fost falimentata ,utilajele vindute la fier vechi si oamenii concediati.Singurul care s-a ales cu "ceva" a fost directorul general care a"gasit" investitorii in imobiliare dispusi sa cumpere terenurile de la Semanatoarea. Si acest scenariu s-a repetat cu fiecare intreprindere care a fost falimentata, in spatele afacerii afindu-se de fapt, politicieni verosi sau fosti securisti.De ce asa? Pentru ca imediat dupa mineriada, Iliescu a "donat" puterea economica fostilor securisti cu conditia ca el sa pastreze puterea politica. De fapt a fost o coabitare ce se desfasoara si in zilele noastre .Si uite asa s-a nascut noua burghezie comunista, beneficiara demolarii economiei fostei RSR. Sa nu credeti ca doar in PSD exista acesti exponenti.Ei se regasesc in intreaga clasa politica. Singura vina a omului de rind e ca a fost manevrat si atunci in 1989 si pe parcursul anilor de dupa, pina in ziua de azi.In 89 nu au stiut ce vor si drept urmare s-au ales cu Iliescu. Nici azi nu stiu ce vor si nu vor sti nici daca se schimba gevernarea, caci indiferent de cine vine la putere, tot la ciolan va trage. In concluzie toata clasa politica e un conglomerat ce are drept scop apararea intereselor de grup.Iar daca poporul roman nu realizeaza ca de amar de ani e mintit si amagit in loc de 5 milioane de romani plecati peste granite pentru un tari mai bun si in loc de alti 5 milioane care au ramas dar traiesc sub pragul de saracie, cifrele se vor dubla. Daca in prezent avem cca 9 milioane de oameni care nu merg la vot deoarece exista sila si scirba impotriva intregii clase politice, pe viitor daca se vor mai prezenta 2-3 milioane de votanti. Voi cei care scrieti sinteti obligatoriu atasati in spatele unui partid sau altul.Daca presa ar fi independenta ar putea sa ii invete pe oameni ce au de facut. Eu as eliminate actualele partide politice ( i-as inchide pe principalii lor exponenti pe viata pentru devalizarea Romaniei, insa nimeni si nimic nu s-a sesizat ca 20 de milioane de oameni au fost furati, pentru ca nu a fost averea lui Ceausescu ci a oamenilor care au muncit din greu).Dar e greu de crezut ca mass media va face asa ceva. Pentru ca in ziua de azi presa este aservita si ea unor grupuri de interese.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările