Societate

articolul urmator

Stela Giurgeanu: Coatele ascuţite şi obrazul gros

5
4 Jul 2017 17:02:16
Dilema Veche

Să te realizezi, să te cunoască lumea, să fii în centrul atenţiei şi în lumina reflectoarelor. Este singurul vis pe care îl ai. Singura dorinţă. Fără atenţia celorlalţi nu ai exista.

Eşti nesemnificativ uman, căci nu ai pedigri. Nu ai nici măcar vreun talent sau vreo calitate deosebită care să te ducă acolo. Nu eşti ca cei care se nasc cu linguriţa de argint în gură.

Cei pentru care totul pare atît de uşor pentru simplul fapt că au fost aleşii sorţii. Dar, spre deosebire de ei, tu ai ceva mult mai important, care multor norocoşi le lipseşte. Ambiţia. Calitatea sfîntă pentru a răzbi în societate. Eşti dotat cu o pereche de coate ascuţite, cu un obraz gros şi, deşi nu ai aptitudini ieşite din comun, deţii arta seducţiei. Ştii cum să zîmbeşti, cum să insişti pînă îţi atingi scopul, cum să te lipeşti pe lîngă oamenii care te pot ajuta să accezi în cercul restrîns al persoanelor importante.

Deţii şi tu, la o adică, o artă. Cea a supravieţuirii, în care nimic şi nimeni nu mai contează în drumul către vîrful ierarhiei. Cei care ţi-au fost prieteni ieri pot deveni, într-o secundă, bunuri dispensabile cînd prinzi aripi sau cînd interesele ţi-o dictează. Pentru că ambiţia se ghidează doar după sfîntul interes. Amiciţia, bunul-simţ, loialitatea, dorinţa de a face bine – toate astea sînt nişte gogoriţe pentru tine, pe care le laşi cu mărinimie celor înzestraţi cu calităţile de care tu ai fost vitregit la naştere. Pentru că undeva trebuie să existe o balanţă.

Cumva te simţi şi răzbunat cînd vezi că alţii, care ar fi putut atît de uşor să reuşească prin autenticitatea valorii lor umane, rămîn, în ciuda darurilor...

Citiţi continuarea articolului pe dilemaveche.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Radu Mircea
4.07.2017, 17:44:08

# Sincer sa fiu , citind pina acum , fara sa dau foaia pe '' Dilema Veche '' am avut impresia ca citesc biografia unui politician modern , actual , din cel care -mi maninca banii si ma obliga sa consum curent electric privindu-l la TV sa citindu-i ispravile pe net . Ia sa dau foaia !

0 (2 voturi)
Radu Mircea
4.07.2017, 17:53:07

# Da !!! Excelent tablou al insusirilor necesare pentru a parveni in viata nu cu talent , ci cu aptitudini de politruc . Tabloul se potriveste atit de bine la ce vedem in fiecare zi , ca nici nu mai trebuie inramat , a intra deja in zugraveala , in tencuiala , in adincul peretelui realitatii incit nu cred ca vom scapa de el . Cel putin pe timpul mandatului meu . Felicitari autoarei !!!

0 (2 voturi)
Jane Doe
4.07.2017, 19:21:25

Natura avantajează speciile mai puternice în detrimentul celor mai slabe, e o lege a supraviețuirii, care n-are nimic de-a face cu moralitatea. Ar putea vreunul din noi să spună azi, ce va însemna ”normalitate” în lumea de mâine? În ce măsură conceptul de normalitate în sine va avea cât de cât de-a face cu ceea ce avem noi - sau unii din noi - în minte, azi? Și-atunci, cum să-ți educi copiii? Ce să-i înveți, pentru a se adapta unei lumi, despre care nu ești sigur cum va arăta și la ce-i va supune? Educație, bun simț, generozitate, toleranță... Democrație! E civilizația umană, structural pregătită pentru democrație, sau democrația reprezintă un eșec, un concept, un deziderat sinucigaș pentru civilizație? Se poate dovedi mai falimentar să-ți educi azi copiii în vechea ta bună credință, decât să-i lași pur și simplu să se adapteze, vremurilor pentru care tu însăți nu ești pregătită? Se crede că Omul a învins prin puterea creierului.Ar trebui să ne întrebăm dacă în actuala fază de evoluție, puterea creierului nu se va dovedi mai slabă decât cea a coatelor și a obrazului gros. Natura nu va ține partea niciuneia, suntem pe cont propriu. Privind în jur, admiți că puterea creierului e o alternativă din ce în ce mai puțin viabilă. O specie care s-a format în civilizație, care acceptă să fie eliminată de o subspecie cu comportament de junglă? Planeta primatelor pesediste? Să fim optimiști - se tot prorocește că România va fi centrul lumii. Dragnea o fi pregătind deja în taină, programul de guvernare al lumii cu maimuțele amenințate ca și el, de cușca cu gratii.

+3 (3 voturi)
Crina Mate
5.07.2017, 00:11:22

Calin Popescu Tariceanu ! Coate ascutite si obraz gros ! Intruchiparea mizeriei politicianului roman ! Exponent al mizeriei politicianului roman !

+1 (3 voturi)
Iulian Gheorghe
5.07.2017, 05:10:52

Doamna Crina, nici grosolania dumitale nu are nimic a face cu moralitatea. Daca ai fi citit comentariul pertinent al doamnei xx, de mai sus, nu ai mai fi postat la aceasta maniera. Despre CPT, nu uita ca este tot produsul nostru, al votantilor.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările