Societate

articolul anterior articolul urmator

Stela Giurgeanu: E ţigan, dar e om extraordinar

10
9 Oct 2014 07:31:50
Dilema Veche
De cîte ori n-aţi auzit: „este ţigan, dar e om extraordinar"? - este o atitudine devenită deja sintagmă, prin care persoana care o glăsuieşte are impresia că face un act de justiţie. De fapt, discriminează. FOTO Adevărul
De cîte ori n-aţi auzit: „este ţigan, dar e om extraordinar"? - este o atitudine devenită deja sintagmă, prin care persoana care o glăsuieşte are impresia că face un act de justiţie. De fapt, discriminează. FOTO Adevărul

Bănuiesc că mai toţi cei care am călătorit în străinătate avem poveştile noastre despre cum am interacţionat cu străinii întîlniţi pe unde am fost. Majoritatea poveştilor au un punct comun, şi anume, un iz de discriminare.

„Totul era normal, îmi zîmbea binevoitor, pînă ce a aflat că sînt român." - este, în linii mari, concluzia multora dintre cei cu care am stat de vorbă. De unde vine şi reversul medaliei, ostilităţii răspunzîndu-i-se, mai tot timpul, cu ostilitate. Aşadar îi etichetăm şi noi pe cei care ne tratează în acest fel, drept aroganţi, nesimţiţi, „capitalişti" - unde capitalist devine de fapt o injurie.
 
Şi noi punem, aşadar, etichete, ne deformăm voit simţul realităţii, pentru că nu dorim să părem mai prejos decît „alţii". Mergem pe principiul „dacă tu nu mă placi, nici eu nu te plac", ignorînd faptul că ceea ce ni s-a întîmplat poate fi o întîmplare izolată, generalizînd acea întîlnire nefericită, cu cineva a cărui atitudine pe care o percepem ca fiind una discriminatorie poate fi pur şi simplu o reflecare a propriilor angoase şi complexe, sau poate fi, într-adevăr, real discriminatorie, dar aparţinînd nu unei naţii, ci unei categorii cu mari lacune de educaţie.
 
Şi vorbind despre această categorie, vorbim în special despre cei care pleacă urechea la vorbele presei. La articolaşe rău voitoare, scrise doar ca să incite, care desprind o naţionalitate dintr-un întreg context infracţional, naţionalitatea devenind astfel simbol, etichetă pentru o întreagă naţiune. Şi sînt, din păcate, mulţi cei care percep astfel lucrurile. Dacă un român a comis o infracţiune, românii sînt hoţi. Dacă un român se comportă nelalocul său într-un spaţiu public, românii sînt, toţi, fără excepţie, nişte brute. De aici şi reacţia plină de surprindere pe care o au unii străini cînd află că... sîntem români.
 
Pe de altă parte, cam acelaşi lucru se întîmplă şi în ţara noastră, în ceea ce priveşte etnia romă. Etichetele nu s-au prea schimbat nici în prezent şi, tocmai din cauza lor, deşi avem impresia că sîntem deasupra clişeelor şi etichetelor, reuşim, fără să ne dăm seama, să le consolidăm. De cîte ori n-aţi auzit: „este ţigan, dar e om extraordinar"? - este o atitudine devenită deja sintagmă, prin care persoana care o glăsuieşte are impresia că face un act de justiţie. De fapt, discriminează.
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro
 

 
Stela Giurgeanu (n. la Bucureşti, în 1977) este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Spiru Haret. Reporter pe teme sociale la Dilema din 2001, redactor la Dilema veche din 2005.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

StopCersetorilor Gata
9.10.2014, 08:59:46

Si cine este vinovat? Nu tiganii? De ce tot le luati apararea? De ce ii numiti altceva decat tigani si dupa care va plangeti ca nimeni nu ii suporta si majoritatea cazurilor aparute in presa straina sunt despre tiganii nascuti in Ro deci si de aici strainilor nu "le place de romani" pentru ca voi in asociati cu romanii! Sa va fie rusine si tie stela giurgeanu! De ex toate scandalurile despre cetateni romani din UK aparute in ziarele de acolo sunt despre tigani si nu despre romani deci rasa respectiva sa mi asume bubele din cap si asta este adevarul!!

+9 (9 voturi)
Jupânu'
9.10.2014, 09:37:45

problema e in curtea noastra, a romanilor: Trebuie sa respingem asocierea cu tziganii prin orice mijloace civilizate care ne stau la indemana. Tziganii se ascund in spatele pasaportului romanesc si trebuie aratat asta. Amandoi vom fi taxati drept rasisti dupa commentariile astea. E ceva cu care trebuie sa ne obisnuim. Daca spunem ca nu vrem invatamant universitar segregat romanesc/ unguresc suntem etichetati drept intoleranti. Daca am fi unguri din Ungaria am fi etichetati drept patrioti. Toleranta si intelegerea romanilor este luata drept slabiciune, suntem catalogati " niste fraieri". Primii care tradeaza natiunea romana sunt politicienii romani. In politica, noi romanii avem doar extreme - fie niste isterici, ca Vadim Tudor sau Diaconu sau niste gloabe corupte pentru care patriotismul si romanismul e doar o vorba goala buna de folosit in campaniile electorale.

+7 (7 voturi)
Jupânu'
9.10.2014, 09:22:28

Stela Giurgeanu: Prin extensie, " Stela Giurgeanu a absolvit Spiru Haret dar totusi stie sa scrie" De ce nu scrieti un articolas despre invatamantul universitar privat, inselatoria care face praf autoritatea celor educati cu adevarat, care nu au platit ca sa isi ia examenele?

+6 (6 voturi)
calu
9.10.2014, 10:12:58

Daca-i spun unui colorat ca-i tigan dar un om extraordinar insemneaza ca-l discriminez ,iar daca-i zic ca-.i un tigan hot si jmeker inseamna ca-i zic de.... .... bine?apai nici nu mai stim cum sa ne comportam cu dintr'astia care ne cam fac de cacao pe toate meleagurili pe unde-si asaza satra,ca la drept vorbind daca le zici tigani ii discriminezi,iar daca le zici ca sunt romani...te iau la bataie spunand ca ei sunt tigani.

+8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
9.10.2014, 11:17:29

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările