Societate

articolul anterior articolul urmator

Stela Giurgeanu: Ne maturizăm sau devenim ipocriţi?

6
14 Aug 2017 15:59:25
Dilema Veche

Acum cîteva zile am trecut pe lîngă un puşti de vreo 5 ani care plîngea cu sughiţuri. Mama, liniştită, îi repeta să se maturizeze, pentru că nu orice în viaţă este o tragedie.

Şi mi-am adus aminte că, atunci cînd eram mică şi făceam o boroboaţă sau plîngeam din „nimic” auzeam deseori acest îndemn: „Maturizează-te!” Pe atunci nu ştiam cu ce se mănîncă această maturizare, dar mi se părea ceva clar ostil mie. Un soi de boală de care suferă adulţii şi care îi împiedică să spună ceea ce simt şi ce vor cu adevărat. Echivalam, adică, maturizarea cu minciuna.

Nu înţelegeam de ce mi se spune că plîng din nimic, cînd acel nimic era pentru mine o tragedie în toată regula. Chiar dacă nu aveam cuvintele la mine şi nu puteam explica miezul nenorocirii care se abătuse peste mine. Nici de ce nu sînt lăsată să spun ce cred cu adevărat despre păpuşa aia hîdă de blană cu moţ pe care o primeam în fiecare an de ziua mea, în diferite culori, de la nişte prieteni de familie. Păpuşa aia chiar mă speria. Dar trebuia să mulţumesc şi să mă prefac fericită de aşa cadou frumos.

Pe scurt, prima lecţie despre maturitate a fost asta: ca să dai bine, trebuie să spui cam ce se aşteaptă de la tine, nu ceea ce crezi cu adevărat.

Bineînţeles...

Citiţi continuarea pe dilemaveche.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Negros 13
14.08.2017, 18:42:20

În sfârșit un text omenesc. Să vedem ce scrie mai departe în Dilema...

+1 (1 vot)
Negros 13
14.08.2017, 18:53:04

Continuarea nu mai e chiar la același nivel: „...Trebuie să pui cenzură sentimentelor și să te prefaci că nu te doare cînd ești lovit...” - or dupe câte știu eu, curajul de-a fi tu însuți adică de a-ți arăta slăbiciunea pe față, este tocmai calitatea celor mai puternici. Una peste alta, problema prăpastiei dintre adulți și copii, e ceva mai complicată. Și după cum știm, domnul nostru Isus Hristos, se exprimă luând partea celor mici. Care este calitatea fundamentală ce-l face pe copil superior maturului? De ce el este mai om decât cei mari?

+1 (1 vot)
Negros 13
14.08.2017, 22:07:10

Na...că nu interesează pe nimeni. Eu ce zic...

Alfa Omega
14.08.2017, 23:09:03

Madam , ori publici tot articolul pe Adevarul ori publici doar pe Dilema !Pe jumatate si sfert nu merge si nu se intalege nimic ! Ce ar fi ca noi sa comentam jumatate pe Adevarul si jumatate pe Dilema ? La fel inca o asa-zisa jurnalista publica articole la care nu se poate comenta decat pe alta fituica !

+2 (2 voturi)
Aspida
15.08.2017, 09:13:53

. «…Ne maturizăm sau devenim ipocriţi?» 😏 ne aliniem celor pe care-i invidiam și înainte de a ne redobândi libertățile efemere… 😏 chiar dacă ei au dus ipocrizia la nivel de artă… ♒️ 🐵

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările