Societate

articolul anterior articolul urmator

Stop fals coronavirus. Lecţii ratate: cum se alimentează conspiraţiile din propriile greşeli

47
4 Jan 2021 07:36:30
LARICS

Acum aproximativ o lună, actorul şi fostul politician Bogdan Stanoevici a fost confirmat cu COVID şi a intrat în izolare. Ulterior, starea lui s-a agravat, fiind internat la spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, iar în 16 decembrie a fost intubat.

În vârstă de 62 de ani, dl. Stanoevici s-a făcut remarcat ca unul dintre liderii mişcării împotriva măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus. În intervenţiile lui, a susţinut în repetate rânduri diverse dezinformări referitoare la purtarea măştii (ex. că ar duce la îmbolnăvire) sau a virusului Sars-Cov-2, despre care a susţinut că ar fi fost fabricat în laborator. A participat şi susţinut protestele anti-mască, unele dintre clipurile sale ajungând pe Facebook la câteva zeci de mii de persoane.
 
Clip postat la protestul din iulie, având 36000 de reacţii şi 13000 de comentarii.
 
Riscurile pe care dl. Staenovici şi le-a asumat sunt evidente, iar publicul, presa şi comentatorii pot învăţa o lecţie din acest caz (care nu este singular). Totuşi, situaţia nu a ajuns foarte răspândită în media, fiind prezentată în doar câteva articole AICI, AICI şi AICI, probabil şi pentru că atenţia publicului a fost concentrată pe discuţiile privind formarea noului guvern.
 
Cu toate astea, câţiva dintre influencerii care au promovat constant dezinformări legate de COVID, n-au ezitat să folosească acest caz ca să-şi alimenteze naraţiunile în timp ce acuză sistemul că ar face asta şi profită de situaţie să mai alimenteze puţin conspiraţiile din jurul pandemiei, mai ales că dl. Stanoevici a contractat şi o infecţie nosocomială.
 

Adina Alberts, de exemplu, medic estetician care a devenit cunoscută prin experimentele falsificate în care „demonstra” că masca previne oxigenarea corectă, susţine într-o postare care a strâns 2300 de reacţii şi aproape 400 de comentarii, că dl. Stanoevici ar fi „învins COVID-ul”, deşi nu există dovezi de aşa ceva.
 
Focalizarea atenţiei pe bacteriile nosocomiale ajută însă la imaginea de medic preocupat de cetăţeni a d-nei Alberts.
 
Dacă dna. Alberts este mai reţinută, altceva vedem la dl. Iulian Capsali, un cunoscut promotor al mai multor teorii conspiraţioniste despre pandemia de COVID şi nu numai.
 
Dl. Capsali porneşte de la aceeaşi consideraţie falsă, că Bogdan Stanoevici ar fi depăşit COVID şi că problema sa este un virus contractat în spital (deşi infecţia sa este cu o bacterie).
 
Mai mult, dl. Capsali susţine că „sistemul” se foloseşte de acest caz, că actorul ar fi fost mai în siguranţă acasă – deşi acesta a fost intubat puţin după ce a ajuns la spital, toate informaţiile susţinând de la început că este bolnav cu COVID într-o formă gravă.
 
Dl. Capsali nu ezită să folosească acest caz pentru a alimenta conspiraţia unui plan malefic de vaccinare a populaţiei, susţinând că acest caz va fi folosit pentru a promova sau impune vaccinarea.
 
Postarea pe Facebook a lui Capsali, care a strâns 1600 de reacţii şi aproape 300 de comentarii, este preluată într-un articol de site-ul de propagandă activenews.ro.
 
După insinuările lui Capsali, conspiraţia este amplificată mai departe de Pompiliu Diplan, un alt lider al conspiraţioniştilor anti-COVID, care susţine, nici mai mult nici mai puţin, posibilitatea unei tentative de asasinat la adresa lui Bogdan Staenovici. Din fericire, această insinuare abjectă nu merge prea departe, având doar câteva sute de reacţii şi sub 30 de comentarii.
 
 
Deşi în postările prezentate se oferă, pe lângă acuzele la adresa sistemului şi susţinere – morală şi spirituală – pentru un om considerat deja prieten, niciunul dintre influenceri nu revine asupra subiectului cu vreo actualizare sau vreo sugestie că ar (mai) fi preocupaţi.
 
Probabil că din punctul lor de vedere au marcat încă un punct în naraţiunile lor şi pot trece, liniştiţi mai departe. În cazul nefericit în care dl. Staenovici nu va fi vindecat, ne putem aştepta însă, la noi postări în care povestea să fie instrumentalizată din nou, în acest stupid război împotriva realităţii.
 
*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaţionale şi lucrează în domeniul educaţiei media. Este vicepreşedinte Forum Apulum.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Mihai Tarnopol
4.01.2021, 08:24:05

Vai, dar ce razboi a pornit "Scanteia adevarului" cu capcaunii de "conspirationisti"! Se trage din toate pozitiile cu articole pro-vaccin, de zici ca n-am iesit niciodata din era Ciaucescu si a cincinalurilor marete. Domnule Cucu, daca nu stiai, afla ca rolul guvernelor e tocmai acela de a inabusi dezvoltarea individuala, creativitatea, si in cele din urma libertatea. Politicieni care sa se puna total in slujba populatiei, cum au fost Lincoln, Gandhi, Churchill, sunt doar exceptiile care intaresc regula. E atat de neverosimil ca un virus ar putea fi creat in laborator, pentru a servi scopurilor malefice ale unor guverne? Nazistii si comunistii s-au folosit de numeroase metode ucigase pt a-si duce la indeplinire planurile, de ce credeti ca acum nu mai e posibil? Ati vazut ce s-a petrecut in America, cum s-au furat sute de mii de voturi ziua in amiaza mare, ca intr-un stat din lumea a treia? Nu "conspirationistii" sunt de plans, ci oitele naive care inghit pe nemestecate tot ce le pun politicienii in fata, crezand ca lupii in piele de om au disparut in 1945, sau 1989.

-6 (26 voturi)
GRIGORIU Grieg
4.01.2021, 08:51:37

Nu, nu este verosimil ca a fost creat in laborator pentru a servi scopurilor malefice ale unor guverne. Dupa cum se vede, un virus nu poate fi controlat, nu exista din fericire entitati care sa fie atata de inconstiente sau atata de avansate tehnologic. Cei care ar fi suficient de inconstienti (gen ISIS, AlQaeda) nu au nici pe departe mijloacele. Cei care sunt suficient de avansati tehnologic nu si-ar asuma un asemenea risc avand in vedere ca sunt oricum entitati in varful piramidei economice. A se adauga la asta ca asa ceva daca ar fi fabricat in laborator ar fi facut de savanti de top care au si ei constiinta care trebuie linistita cumva. Cand in cadrul Proiectului Manhattan au fost realizate primele bombe atomice participantii au avut numeroase dileme morale. Au trecut peste ele pentru ca Statele Unite erau in razboi si victime ar fi fost oricum. Acum nu suntem nici pe departe in acele conditii, nici un savant care nu e complet nebun nu ar putea justifica moral lucrul la asa ceva. Adauga la asta ca mii de laboratrorare din intreaga lume l-au analizat si nu s-au gasit "urme" care sa indice crearea in laborator. Si sa adaugam ca pandemii ca aceasta s-au mai petrecut in 1918, 1958, 1969 cand in mod evident tehnologia nu exista pentru a fabrica virusi in laborator. Deci da, e complet neverosimil.

+8 (20 voturi)
popescu alina
4.01.2021, 08:57:44

Articol pentru cine are nevoie de argumente pentru interpretarea rațională a realității. Foarte neclară atribuirea unui minus!!!!

+4 (14 voturi)
Mandrean Paul
4.01.2021, 09:04:17

Un articol excelent, ca toate cele apartinand LARICS. Amu' nu te poti pune contra covidiotilor h-auriti! Ei sunt unicii detinatori ai adevarului suprem. Csf, ncsf!

+6 (20 voturi)
imsi imsi
4.01.2021, 09:16:39

Fiecare are dreptulsa si dea cu parerea iar faptul ca nu exista un tratament unanim acceptat ci doar bajbaieli alimenteaza in mod natural neincrederea. Pe urma faptul ca se leaga anumite recompense materiale de declararea decesului ca urmare a infectiei cu sars cov 2 pune si asta gsz pe foc intr o tara in care pt bani sunt personaje sus puse gata sa faca moarte de om. Cu ce sunt mai de condamnat niste influenceri care apara pe unul de al lor fata de joianis care face penali pe toti adversarii politici fara ca astia sa fie implicati intr un proces macar, minte un popor in fata sustinind un guvern de nepricopsiti, decoreaza secretare ca i ordona mi ? Faptul ca l au votat cindva din prostie 60% din alegatori nu l face mai credibil.

-13 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările