Streinu Cercel spune că nu există semne care să indice că tânărul din Gorj purtător de coronavirus ar putea să dezvolte boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, spune că nu există semne care să arate că pacientul de la Gorj purtător al virusului COVID-19 ar putea să dezvolte boala. El explică faptul că bărbatul este ţinut în condiţii maxime de biosiguranţă.

"Problema pe care vreau să o scot din discuţie este aceea că el ar putea să dezvolte o formă severă. În momentul de faţă nu avem elemente care să ne spună că va avea tendinţă să dezvolte boala şi de aceea îl considerăm un purtător şi slavă Domnului să nu se transforme în altceva”, a afirmat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la TVR.

Managerul Institutului "Matei Balş” a explicat că pacientul care este purtător al virusului este izolat într-un spaţiu cu un nivel de biosiguranţă 4, unde "nu intră nimic, nu iese nimic”.

"Tot etajul respectiv are filtre HEPA proprii prin care se ventilează aerul respirat, nu se întoarce nimic contaminat în cameră. Lucrăm cu măsuri maxime de precauţie, pentru că, repet, în momentul în care ai un nou microorganism şi nu ştii cum se comportă relativ la pacient, evident că îţi iei toate măsurile de precauţie. Toţi fac cam acelaşi lucru”, a mai spus Adrian Streinu Cercel. 

El a ţinut că precizeze că "această persoană care este purtătoare nu are absolut nicio vină”, dar şi că situaţia trebuie tratată "cu calm”.

Acesta a mai spus, răspunzând unei întrebări, că la cei care sunt "cu forme medii spre severe durata poate să fie peste 3 săptămâni spre o lună” şi se manifestă cu insuficienţă respiratorie, respectiv dificultăţi de respiraţie, şi în unele cazuri pacientul trebuie intubat.

Raed Arafat a spus că Europa prezintă un risc scăzut - moderat în ceea ce priveşte acest virus.

"Majoritatea cazurilor care vin suspecţi sunt, de fapt, în afara definiţiei de caz. Sunt reacţii care sunt exagerate poate dintr-o teamă”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat, la rândul său, că la nivel naţional sunt cinci centre regionale la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Constanţa, unde clinicile de boli infecţioase "sunt pregătite” pentru eventuale cazuri de infectare acest virus. Tătaru a precizat că la nivel naţional sunt peste 2.500 de paturi în spitale sau secţii de boli infecţioase, dintre care 92 de terapie intensivă, dar şi alte 4.000 de paturi de terapie intensivă.

"Logistic suntem pregătiţi, dar noi sperăm ca numărul cazurilor şi severitatea lor să nu impună neapărat aceste condiţii”, a mai afirmat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite