Studenţii scumpesc preţurile chiriilor în marile centre universitare; Clujul are cele mai scumpe chirii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii îşi caută chirii în august şi septembrie, motiv pentru care, în aceste luni, cresc şi chiriile
Studenţii îşi caută chirii în august şi septembrie, motiv pentru care, în aceste luni, cresc şi chiriile

Bucureştiul este detronat de Cluj, în materie de preţuri ale chiriilor, unde majorările sunt de până la 30%, potrivit unei analize publicate joi de portalul imobiliare.ro. Cele mai căutate apartamente sunt cu două sau trei camere pentru că tinerii preferă să stea mai mulţi într-o locuinţă, astfel că la un apartament de 250 de euro, un student ajunge să plătească doar 50 de euro, spun agenţii imobiliari.

În lunile august şi septembrie, cererea pentru apartamente de închiriat este mai mare cu circa 30% faţă de restul anului. Datele imobiliare.ro semnalează, înainte de începerea anului universitar, o tendinţă clară de majorare a chiriilor în marile oraşe ale ţării.

”Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuinţe pot fi găsite în Timişoara (garsoniere şi trei camere) şi Iaşi (două şi trei camere)”, potrivit analizei citate, care ia în calcul apartamentele cu una, două şi trei camere şi compară preţurile medii solicitate în iulie 2016 cu valorile consemnate în ianuarie 2016 şi iulie 2015.

Oraşul de pe Someş se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari chirii solicitate în prezent de proprietari (excepţie făcând aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de Bucureşti), cât şi în cel al scumpirilor consemnate la şase şi la 12 luni, conform Imobiliare.ro.

Astfel, preţul mediu pentru o garsonieră se situează la 200 de euro pe lună, cu 11% mai mult faţă de ianuarie anul acesta. În iulie anul trecut, preţul  era de 180 de euro pe lună.

Cele mai mari creşteri au avut loc însă în cazul apartamentelor cu două camere – o astfel de locuinţă poate fi închiriată acum cu 330 de euro pe lună, cu 14% mai mult decât în ianuarie şi cu 32% mai mult decât anul trecut (când ajungea la 290 şi, respectiv, la 250 de euro pe lună).

Un apartament cu trei camere, pe de altă parte, are momentan o valoare medie de listare de 420 de euro pe lună, cu 20% mai mult faţă de începutul lui 2016, dar şi faţă de vara lui 2015, când se situa la un nivel de 350 de euro pe lună.

Capitala ocupă locul al doilea în topul naţional al celor mai mari chirii, variaţiile înregistrate în cele două perioade analizate fiind însă semnificativ mai mici. În momentul de faţă, preţul mediu cerut pentru o garsonieră este de 221 de euro pe lună, la fel ca la începutul acestui an, dar şi ca în vara lui 2015 (când era de 220 de euro pe lună).

Un apartament cu două camere poate fi închiriat acum cu 300 de euro pe lună, cu 2% mai mult decât în ianuarie şi cu 3% mai mult decât anul trecut (când costa 295 şi, respectiv, 290 de euro pe lună).

Potrivit Imobiliare.ro, pentru un apartament cu trei camere, un chiriaş ar trebui să plătească 380 de euro pe lună, ceea ce echivalează cu un avans de 3% la şase luni şi un plus de 9% la 12 luni (de la 370 şi, respectiv, 350 de euro pe lună).

În oraşul de pe Bega, o garsonieră costă, înainte de începerea anului universitar, 160 de euro pe lună – cu 7% mai mult decât în urmă cu şase sau cu 12 luni (în creştere de la 150 de euro pe lună).

Pe de altă parte, proprietarii de apartamente cu două camere solicită, în medie, 270 de euro pe lună vara aceasta, ceea ce marchează un avans de 17% faţă de ianuarie 2016, dar şi faţă de iulie 2015 (când pretenţiile pe acest segment  se situau la 230 de euro pe lună).

Potrivit datelor Imobiliare.ro, o locuinţă cu trei camere are acum un preţ de 300 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară din 2015, dar cu 11% mai mult decât la începutul acestui an (când ajungea la 270 de euro pe lună).

În Iaşi, chiriile au fost vizibil mai stabile decât în celelalte centre universitare analizate. Variaţii au fost consemnate, de fapt, doar pe segmentul garsonierelor – o asemenea unitate locativă poate fi închiriată acum, în medie, cu 190 de euro pe lună, cu 7% mai mult decât în ianuarie anul acesta (când costa 177 de euro pe lună) şi cu 12% mai mult decât în vara lui 2015 (când ajungea la 170 de euro pe lună).

Preţurile medii solicitate pentru locuinţele cu două şi trei camere, pe de altă parte, s-au menţinut constante în ultimele 12 luni, la un nivel de 250 şi, respectiv, 300 de euro pe lună. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite