STUDIU Peste 20% din copiii din mediul rural nu termină nici opt clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din doi copii români trăieşte în sărăcie, iar unul din 10 trăieşte în gospodării în care niciunul dintre părinţi nu are un loc de muncă. Sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar, care este destul de ridicat în mediul rural: aproape 78% nu termină gimnaziul şi doar unul din doi copii născuţi la sat ajunge la liceu, arată un studiu al World Vision România.

În jur de 1,7% dintre copiii din mediul rural abandonează şcoala din cauza situaţiei socio-economice a familiei, judeţele Vaslui şi Dolj fiind pe primele locuri în ceea ce priveşte efectele sociale de tipul acesta ale sărăciei.

„Copiii abandonează şcoala fiindcă încearcă să-şi sprijine familiile, să contribuie la venit, iar fetele mai abandonează şi fiindcă se mărită de mici”, a explicat joi sociologul World Vision, Mina Petre.

Spre exemplu, în Dolj, în 2008, 1.320 de elevi renunţau la şcoală, iar în 2013, 2.066 de elevi au renunţat la şcoală. Un sfert dintre copii renunţă la şcoală din cauza sărăciei şi a rezultatelor proaste la şcoală, dar şi a distanţei pe care trebuie să o parcurgă până la şcoală, atarge atenţia Daniela Buzducea de la World Vision România.

Consecinţele nivelului de trai se văd şi în rezultatele de la examenele naţionale. La Evaluarea Naţională, spre exemplu, 30% din elevii din mediul rural au note sub 5, în timp ce doar 12% din copiii de la oraş au note atât de mici.

Aproximativ 20% dintre copiii săraci de la sat consideră că sunt trataţi mai prost la şcoală decât colegii lor mai înstăriţi şi, în medie, elevii din mediul rural petrec cu aproximativ un an mai puţin în învăţământul primar şi gimnazial, comparativ cu cei din urban.

Rata mortalităţii infantile este aproape dublă în mediul rural faţă de urban

În ceea ce priveşte sănătatea copiilor din mediul rural, sărăcia creşte riscul deficienţelor nutriţionale şi de îmbolnăviri frecvente.

Astfel, rata mortalităţii infantile este aproape dublă în mediul rural faţă de urban: 11,8% faţă de 6,6%. „În Dolj, cel mai sărac judeţ din ţară după Vaslui, 40% dintre decesele infantile puteau fi evitate. În mediul rural, două treimi din familiile din mediul rural îşi tratează copiii bolnavi acasă, fără medic”, a mai spus Buzducea.

În plus, în jur de 70% dintre copiii nu mănâncă sănătos şi adecvat vârstei lor, consumând cârnaţi, mezeluri, prăjeli şi sucuri acidulate.

Cum poţi ajuta un copil dintr-o familie săracă

Organizaţia umanitară World Vision a demarat un program, „Donator de viitor”, prin care îi invită pe cetăţenii români să ajute financiar unul dintre cei 600 de copiii care provin din familii sărace din 13 comunităţi defavorizate din judeţul Dolj înscrişi în program. Donatorii pot contribui cu suma de 68 de lei/lună şi vor putea coresponda cu copiii prin intermediul scrisorilor. Cei de la World Vision spun că astfel, oamenii le acordă mai mult decât un simplu sprijin financiar anonim. 160 din cei 600 de copii şi-au găsit deja donatori.

Banii din donaţii se vor folosi la dotarea şcolilor şi grădiniţelor cu material didactic, laboratoare de informatică, racordarea unităţilor de învăţământ la reţeaua de apă curentă, deschiderea şi modernizarea clinicilor medicale, îmbunătăţirea drumurilor de acces către şcoli, crearea de spaţii pentru activităţi culturale, organizarea de tabere şi derularea de programe educaţionale pentru mame cu privire la sănătatea şi nutriţia copilului. Astfel copiii vor putea ajunge mai uşor la şcoală, vor avea condiţii mai bune de studiu şi acces la servicii medicale de calitate, susţin reprezentanţii asociaţiei.

image

STUDIU Copiii de etnie romă au risc de şase ori mai mare decât ceilalţi să abandoneze şcoala

Copiii de etnie romă au risc de şase ori mai mare decât ceilalţi să abandoneze şcoala, iar percepţia şcolii ca un mediu neprietenos sau nefamiliar este cel mai puternic indicator care explică abandonul, rezultă din studiul „Părăsirea timpurie a şcolii - cauze şi efecte”, prezentat miercuri.

VIDEO UNICEF ajută o comunitate din Buzău să lupte împotriva abandonului şcolar. Rezultatele sunt uimitoare

Autorităţile din Cilibia au descoperit armele cu care să lupte eficient împotriva abandonului şcolar în rândul populaţiei sărace. De trei ani, şcoala din localitate este parte a unui proiect UNICEF, prin care autorităţile, dascălii şi părinţii copiilor sunt ajutaţi atât cu material didactic cât şi cu sfaturi. Evoluţia a fost surprinzătoare! Dacă în 2010, abandonau cursurile 16 elevi, anul trecut numai unul a părăsit băncile clasei.

FOTO Copiii-soldaţi ai Siriei. Sacrificiul unei generaţii

Issa, un băieţel sirian în vârstă de 10 ani, lucrează alături de tatăl său într-o fabrică de armament din Aleppo, controlată de Armata Liberă Siriană. Băiatul montează armament greu timp de 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână.

Proiect împotriva abandonului şcolar desfăşurat în 20 de şcoli din mediul rural în judeţele Iaşi şi Cluj

Peste 1.700 de copii din judeţele Iaşi şi Cluj au fost implicaţi într-un proiect cu fonduri europene. Profesorii au făcut cursuri speciale pentru a-i convinge să termine şcoala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite