STUDIU 63% dintre copii spun că sunt bătuţi acasă de părinţi. Ce efecte are abuzul fizic şi emoţional asupra copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt agresaţi şi acasă, şi la şcoală
Copiii sunt agresaţi şi acasă, şi la şcoală

86% dintre copii sunt certaţi de profesori atunci când greşesc, 38% dintre părinţi recunosc că îşi bat copiii şi 63% dintre copii spun că sunt agresaţi acasă, se arată într-un studiu sociologic realizat la nivel naţional, „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de organizaţia Salvaţi copiii şi lansat marţi, 19 martie, împreună cu campania „Copii fără etichetă”.

63% dintre copiii care au participat la studiul ”Abuzul şi neglijarea copiilor” spun că sunt bătuţi acasă de către părinţi, deşi majoritatea părinţilor, dar şi unii copii nu consideră că „lovitura cu palma” sau „urecheala” înseamnă abuz fizic.

„S-a urmărit determinarea profilului social al familiilor în care fenomenul de abuz apare mai des şi cum privesc părinţii abuzul, dar şi ce înţeleg copiii despre acest fenomen”, a explicat sociologul Ciprian Grădinaru, de la Salvaţi Copiii.

Realizat pe un eşantion de 1.436 de familii din 58 de localităţi din România, studiul prezintă date adunate în perioada mai-iulie 2012 în ceea ce priveşte violenţa educaţională. 

Datele principale ale studiului:

  • 20% dintre părinţi consideră că bătaia este un mijloc pozitiv de educare a copilului
  • 18% dintre copii spun că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu o curea, 8% cu lingura
  • 86% dintre copii sunt certaţi de către profesori atunci când greşesc
  • 38% dintre părinţi recunosc că îşi bat copiii
  • 63% dintre copii spun că sunt bătuţi acasă de părinţi


Consecinţele pedepsei fizice şi emoţionale în familie

Legătura şi ataşamentul dintre părinţi şi copii sunt slăbite, fiindcă un copil depinde de părinţi pentru siguranţă, ori, când sunt abuzaţi chiar de persoanele care ar trebui să le protejeze, copiii nu se mai simt în siguranţă şi, în consecinţă, îşi pierd încrederea în familie, susţin specialiştii de la ”Salvaţi Copiii”.

Violenţa fizică afectează dezvoltarea emoţională a copiilor, care ajung să se simtă chiar respinşi de către persoanele de care au cea mai mare nevoie, ceea ce poate afecta pe termen lung percepţia de valoare personală a individului.

Copiii care sunt pedepsiţi emotional sunt mai predispuşi să aibă stimă de sine scăzută, să fie instabili emotional, să aibă dificultăţi în a deveni independenţi, pot ajunge să fie retraşi social, introvertiţi sau chiar depresivi.

De asemenea, copiii abuzaţi fizic sau emoţional pot ajunge să le fie frică de părinţi şi să simtă ostilitate faţă de ei. Copiii pot începe să mintă ca să evite situaţii neplăcute.

Mai mult, nivelul de agresivitate la copiii abuzaţi creşte şi va duce la violenţă între fraţi şi colegi, iar, mai târziu, la intimidarea, agresiunea şi rănirea partenerilor de cuplu sau chiar a propriilor copii.

Efectele violenţei asupra viitorului adult sunt: eşecul relaţional, profesional, ratarea potenţialului individului la dezvoltare, risc de apariţie a tulburărilor de sănătate mintală, dificultăţi de adaptare socială şi consumul de substanţe nocive, cum ar fi drogurile sau alcoolul, mai arată studiul.

Violenţa asupra copiilor în şcoli

57% dintre copii afirmă că trăiesc stări emoţionale de anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare, iar 86% dintre copii spun că sunt certaţi de către profesori atunci când greşesc. 

De asemenea, 33% dintre copii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice, iar 7% spun că sunt bătuţi de către profesori, se arată în studiul lansat marţi.

În ceea ce priveşte stările emoţionale, 29% spun că simt indiferenţă faţă de situaţie, 6% spun că sunt îngrijoraţi, în timp ce 57% dintre copii spun că simt anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare drept consecinţă a violenţei în şcoli.

În mod normal, prin procesul educativ, copiii ar trebui să primească feedback pozitiv, să le fie lăudaţi pentru efortul depus, să aibă modele pozitive, iar performanţa sa nu ar trebui comparată cu a colegilor, explică experţii în studiu.

Ce măsuri pregăteşte Ministerul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, la conferinţa de presă unde s-a lansat studiul Salvaţi Copiii, că a pus gând rău dascălilor care îşi bat elevii. Acesta pregăteşte un sistem de alertare în timp real a cazurilor de violenţă, concedierea profesorilor agresivi, dar şi eliminarea comerţului cu droguri din şcoli şi din apropierea lor.

”Este un moment de răscruce: putem să ne prefacem că rezolvăm problemele sau putem chiar să o facem. Eu vreau să văd profesori daţi afară din şcoală fiindcă bat elevi, sunt gesturi pentru care nu există milă. Am discutat deja asta cu inspectorii din ţară”, a spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite