Societate

articolul anterior articolul urmator

STUDIU 82,3% din tinerii medici spun că este posibil să emigreze

3
21 Jun 2016 13:59:06
Autor: Claudia Spridon
Un studiu arată care este situaţia în rândul angajaţilor tineri
Un studiu arată care este situaţia în rândul angajaţilor tineri

Peste 80% din tinerii medici susţin că este posibil să emigreze, în timp ce 30% dintre aceştia sunt absolut siguri că vor profesa în alte sisteme de sănătate. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti.

Potrivit studiului, citat de Agerpres, doar 10% din tinerii care au completat chestionarul distribuit de Colegiul Medicilor Bucureşti afirmă că nu au avut niciodată o astfel de intenţie. Cei mai mulţi medici tineri îşi doresc să profeseze în Uniunea Europeană. Pe locul doi în topul preferinţelor se situează sistemul public românesc. Cei mai puţini au arătat că şi-ar dori să se joace în sistemul privat din România.

Dacă cei mai mulţi tineri şi-ar dori să profeseze în unităţile sanitare de pe teritoriul Uniunii Europene, 19% au declarat că ar opta pentru un loc de muncă în America, Australia, Canada, Emiratele Arabe sau Noua Zeelandă.

În topul preferinţelor se află chirurgia generală, obstetrica şi ginecologia, antestezia terapia intensivă, stomatologia, medicina de urgenţă şi cardiologia.

De ce vor să plece medicii tineri

În ceea ce priveşte motivele care îi determină pe tineri să plece din ţară, aceştia sunt în primul rând nemulţumiţi de nivelul salarizării, de condiţiile din spitale, de orele de muncă suplimentare, dar şi de faptul că sunt în imposibilitatea de a face cercetare. Un alt motiv care îi determină pe tineri să plece îl reprezintă lipsa recunoaşterii profesionale.

Îngrijorător e procentul medicilor tineri care primesc, în continuare, sprijin de la părinţi sau de la rude. Concret, 92,5% dintre respondenţii la chestionar spun că beneficiază de sprijin financiar. Dintre cei 640 de respondenţi care declară că beneficiază de ajutor din partea părinţilor/ rudelor 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor, neavând şi altă sursă de venit. La polul opus, doar 27 dintre participanţii la studiu se declară total independenţi financiar.

Ce îşi doresc tinerii medici

Tinerii îşi doresc o salarizare mai bună, care să acopere stresul la locul de muncă, sacrificiile făcute şi nevoia de pregătire continuă. Astfel, tinerii solicită în primul rând venituri care să le permită independenţa financiară încă de la nivelul intrării în rezidenţiat.

Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să-şi susţină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină. Pe locul al doilea se află modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare. Tinerii doresc condiţii adecvate pentru obţinerea de performanţe profesionale şi cer mai multe locuri de pregătire în rezidenţiat. De asemenea, doresc respect şi încredere din partea societăţii civile, eliminarea corupţiei şi creşterea finanţării în Sănătate.

51,4% dintre participanţii la sondaj au domiciliul declarat în Bucureşti. 76,1% dintre respondenţi sunt de gen feminin. 73% dintre respondenţi au vârste între 18 şi 25 de ani, iar 21,5% între 26 şi 30 de ani. Peste 80% dintre participanţii la sondaj au declarat că în ultimul an de studiu au avut medii între 8,01 şi 10,00.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500, prin migraţie, pensionare sau deces.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Secan Ionel-viorel
21.06.2016, 15:58:18

Probabil ati nimerit un lot de medici absolventi ai facultatii de medicina de la Targul Ocna sau Galatzi. Foarte multe locuri de munca si povesti de succes s-au scris despre asistente medicale plecate din tara. N-am auzit pe nimeni sa fi fost operat de vreun medic mioritic intr-o capitala din vest. Hai s-o lasam balta cu lipsa medicilor in romania; Problema mea cand ajung la spitale cu parintii nu e ca nu gasesc medici, ci ca nu stiu cum sa "distribui " shpaga intre ei ....

+1 (1 vot)
Gheorghe Dobre
21.06.2016, 17:31:37

Am o nedumerire - pregatirea lor ca sa poata iesi medici nu se face cu bani de la bugetul de stat,iar acesti bani nu provin si din taxele si impozitele de tot felul pe care le platesc eu ? Si atatia altii ?Ne intreaba si pe noi atunci cand spun cu insolenta ca abia ateapta sa iasa doctori si sa-si puna mana-n fund sa o taie pe nu stiu unde ?n-au decat sa se duca unde a dus mutu iapa,dar sa restituie banii de care au beneficiat cu scolarizarea.ca sunt banii si ai mei si ai atator altora si la caz de nevoie avem dreptul la asistenta medicala calificata,daca de ei nu avem parte,sa aducem altii de aiurea.

+1 (1 vot)
Tăunu
21.06.2016, 18:51:36

Interesant e faptul că niciun medic nu vrea să emigreze din cauza mafiei din sănătate. N-o fi cumva ca-n povestea cu vulpea care, neajungând la struguri, zice, dă-i dracului că şi aşa erau acri !