STUDIU Carantina duce la creşterea consumului de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de alcool a crescut în carantină FOTO Arhivă
Consumul de alcool a crescut în carantină FOTO Arhivă

Oamenii aflaţi în carantină beau mai mult alcool, arată un studiu recent, realizat în Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă şi spun că alcoolul nu face bine sănătăţii, mai ales în perioada de auto-izolare.

Concret, există date ale retailerilor de băuturi alcoolice, care confirmă că a crescut consumul de alcool, în ţările aflate în carantină, conform libertatea.ro. State Liquor Authority din New York a înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor de băuturi alcoolice, Sutton Wine Shop din Manhattan a raportat vânzări de trei ori mai mari decât înaintea carantinei, iar unul dintre asociaţii Ambassador Wines a declarat că, acum, oamenii nu mai comandă o sticlă sau două de vin, ci un bax. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează însă că alcoolul nu face bine sănătăţii şi nu e deloc indicat ca „partener” de carantină. Combinat cu stresul asociat acestei perioade, cu privarea de somn şi, în cazul fumătorilor, cu tutunul, alcoolul duce la slăbirea sistemului imunitar. Exact ce nu trebuie, în plină pandemie de COVID-19. „Alcoolul modifică microbiomul intestinal şi distruge celulele imunitare care căptuşesc intestinele, adică prima linie de apărare împotriva bacteriilor şi virusurilor. Cu această linie de apărare slăbită, agenţii patogeni pătrund mai uşor în sânge”, arată medicul Nate Favini.

Şi nutriţioniştii sunt împotriva consumului susţinut de alcool, fiindcă acesta are calorii şi îngraşă. În plus, de obicei, oamenii asociază cu alcoolul alimente nesănătoase, care duc şi ele la acumularea de kilograme. Medicii şi nutriţioniştii deopotrivă militează pentru un consum moderat de alcool. Vinul este cel mai recomandat – un pahar pe zi, la masă – , deoarece conţine polifenoli, care au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite