Societate

articolul anterior articolul urmator

Care sunt cele mai frecvente surse de infectare cu COVID-19

10
10 Nov 2020 06:10:50
Autor: Daniela Serb
Mijloacele de transport în comun sunt o posibilă sursă de infecţie cu SARS-CoV-2 FOTO Shutterstock
Mijloacele de transport în comun sunt o posibilă sursă de infecţie cu SARS-CoV-2 FOTO Shutterstock

Orice spaţiu închis şi aglomerat constituie o potenţială sursă de infectare cu COVID-19, fie că vorbim de mijloacele de transport în comun, de întâlniri private sau de jobul de fiecare zi de la birou. Cu cât rămânem mai mult într-un astfel de spaţiu, cu atât creşte riscul de infectare, chiar dacă purtăm mască, atrag atenţia medicii.

Principalele surse de infectare cu coronavirus sunt transportul în comun, petrecerile, mai ales ale adolescenţilor, şi locurile de muncă în care nu se respectă măsurile de protecţie. Este concluzia medicului Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara. Specialistul a ajuns la aceste concluzii în urma chestionării pacienţilor pe care i-a avut. „În primul rând, transportul în comun. În al doilea rând, petrecerile private, mai ales ale adolescenţilor, care le transmit pe linie familială părinţilor şi bunicilor. În al treilea rând, oamenii nu respectă regulile, mai ales purtarea corectă a măştilor, în special cei care lucrează în fabrici”, a declarat dr. Oancea.

„În spaţiile închise se realizează o concentraţie mare de virus”

Potrivit dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, orice spaţiu închis şi aglomerat poate fi o sursă de infectare. „Cu cât stau mai mulţi oameni într-un spaţiu închis şi cu cât se stă mai mult, cu atât riscul de transmitere este mai mare dacă unul sau mai mulţi dintre cei prezenţi sunt infectaţi. Chiar dacă toată lumea poartă mască, pentru că masca nu oferă o protecţie de 100%. Într-un spaţiu închis se realizează o concentraţie de virus care rămâne acolo”, atrage atenţia prof.dr. Emanoil Ceauşu.
 
Mijloacele de transport în comun care nu sunt aglomerate pot fi folosite, mai spune medicul infecţionist, dar ar fi bine să deschidem geamurile - pentru a se produce cât de cât o schimbare de aer, pentru că mijlocul de transport poate fi liber în acel moment, dar nu avem de unde să ştim cum era în urmă cu 5-10 minute. În plus, cu cât merg mai mult cu acel mijloc de transport, cu atât creşte riscul. Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” din Bucureşti, vede în petrecerile private cel mai riscant mijloc de transmitere a infecţiei. „Pe lângă mijloacele de transport în comun sunt şi centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile – indiferent de tipul lor – sunt locurile de muncă, dar şi întâlnirile prelungite cu persoanele pe care le cunoaştem. Poate că sună un pic greu de înţeles, însă marea problemă când ne infectăm este că atunci când venim în contact cu grupul de cunoscuţi, de obicei, lăsăm garda jos. Adică nu mai respectăm măsurile de prevenţie. Asta înseamnă familia extinsă şi tot ceea ce înseamnă cunoscuţi”, explică dr. Marinescu.

Studiu: risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 în familie

De altfel, un studiu al cercetătorilor din SUA şi din Elveţia arată că riscul de infectare cu SARS CoV-2 în urma contactului cu un singur membru infectat al familiei este de patru ori mai mare decât în urma unui contact pozitiv extern. Tinerii şi copiii au risc mai scăzut de îmbolnăvire, faţă de persoanele în vârstă. Astfel, riscurile ca tinerii sau copiii să contracteze virusul SARS-CoV-2 de la un membru al familiei a fost calculat la 7,5%, iar riscul de infectare al persoanelor în vârstă a fost este de 30,2%. De asemenea, persoanele asimptomatice au un risc mai scăzut de a răspândi boala în familie, faţă de persoanele care prezintă simptome ale COVID-19. Studiul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie, pe 4.524 de persoane din 2.267 de gospodării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Davide Isa
10.11.2020, 08:37:12

Tot ceea ce este spatiu inchis trebuie aerisit (oxigenat), inclusiv supermarket-uri, propriile case, mijloace de transport in comun, scoli si gradinite, spitale, restaurante, policlinici, piete inchise, cladirea Guvernului si a Parlamentului etc. Nemtii au lasat magazinele deschise, dar au impus aceasta masura demult si au obligat supermarket-urile, pe langa aerisire, sa schimbe cat mai des filtrele ventilatoarelor. Cate supermarket-uri fac asta in Romania?! Romanii stiu doar sa dea amenzi si sa falimenteze micii producatori.

0 (4 voturi)
Davide Isa
10.11.2020, 08:49:58

In plus, degeaba porti masca, daca ai mainile pline de virusi si te scarpini in nas sau te freci la ochi. Primul lucru cand intrati pe usa acasa, la birou, etc trebuie spalat pe maini si dezinfectat telefonul. Oricum virusul zburda peste tot, singura solutie viabila este (ca si in cazul gripei) imunizarea naturala a oamenilor, nu amendarea, nu vaccinul si nici inchiderea batranilor in case. Desigur, cei batrani si bolnavii cronici (cei cu imunitatea scazuta) trebuie cu atat mai mult protejati, inclusiv cu distantare fizica (daca trebuie), cu masca, cu manusi de unica folosinta, cu igiena stricta, cu azile, orfelinate si spitale curate, cu medici sufletisti, care sa apere demnitatea pacientilor.

+2 (4 voturi)
Ionel Marcu
10.11.2020, 11:08:40

Davide, nu oxigenarea e importantă în cazul aerisirii pentru reducerea riscului de infectare ci diluarea aerului infectat, scăderea concentrației de viruși. Oxigenul o fi bun pentru organismul nostru dar virusului nu-i face niciun rău.

Gyuse Bogdan
10.11.2020, 10:49:01

Sursele purtatoare de infectie sunt: Valetul de Otto cel Mare, guwernerul, Grupul de comunicare strategica, mass-media, securicii din politica. Aici infectia este in floare. Buchetul infectiei :)))))))))))))))

0 (4 voturi)
Constantin Gadea
10.11.2020, 11:49:19

Cele mai frecvente surse de infectare cu SARS CoV-2 sunt: PSD+ProRomania+ALDE, sprijinite de CCR+Avocatul Poporului, cu catiusa Romania TV, manuita de Ponta-Ghita, Tariceanu, Ciutacu, Cretulescu, sub camuflajul institutiei CNA.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările