STUDIU. Consumul de antibiotice ar putea creşte riscul de artrită reumatoidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent a arătat că pacienţii care au luat antibiotice au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, comparativ cu pacienţii care nu au fost expuşi la antibiotice.

Cercetătorii de la Universitatea Keele şi Institutul Quadram au descoperit, analizând datele din registrele medicale de asistenţă primară, că riscul de dezvoltare a artritei reumatoide au fost cu 60% mai mari la pacienţii expuşi la antibiotice, comparativ cu cei care nu au fost expuşi. Acest risc a crescut proporţional cu numărul de tratamente cu antibiotice, conform medicalxpress.com. 

În prezent, artrita reumatoidă afectează 400.000 de persoane din Marea Britanie. Drept urmare, studiul sugerează că artrita reumatoidă afectează 26 din 100.000 de persoane care consumă antibiotice.

Acest studiu nu poate spune cu siguranţă dacă antibioticele cresc riscul de artrită reumatoidă, aceasta fiind probabil declanşată de un amestec complex de genetică şi diferiţi factori de mediu. Însă, studiul deschide o cale de explorare pentru a descoperi factorii declanşatori ai artritei reumatoide, alături de descoperirea modalităţilor de prevenire a acestei afecţiuni.

„Cu cât aflăm mai multe despre complexitatea microbiomului şi modul în care factorii, inclusiv antibioticele, influenţează aceste ecosisteme microbiene diverse, cu atât avem mai multe idei despre modul în care aceasta poate modifica rezultatele cheie ale sănătăţii. Provocarea de acum este de a dezlipi mecanismele care leagă microbii la diferite condiţii, inclusiv artrita reumatoidă, astfel încât să putem dezvolta noi terapii”, susţine liderul de grup de la Institutul Quadram din Parcul de Cercetare Norwich, Dr. Lindsay Hall.

În ceea ce priveşte tipul de infecţie, infecţiile tactului respirator superior care au fost tratate cu antibiotice au fost mai mult asociate cu cazuri de artrită reumatoidă. În schimb, această asociere nu a fost observată în cazurile netratate.

Cât despre tipul de antibiotic, conform studiului, toate clasele au crescut riscul de dezvoltare a artritei reumatoide. Aceste date sunt confirmate şi de alte studii recente, care au asociat consumul de antibiotice cu un risc crescut de afecţiuni autoimune, precum diabetul de tip 1 şi boala hepatică autoimună.

Antibioticele afectează şi microbiomul, ecosistemul complex de microbi care ajută la menţinerea stării de sănătate şi joacă un rol major în modularea sistemului imunitar. Conform mai multor studii, microbiomul la persoanele cu artrită reumatoidă este mai puţin divers.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite