STUDIU Ce conţine apa minerală din comerţ. Etichetele unor produse, neactualizate de mai bine de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalii componenţi chimici pe etichetă FOTO Adevărul
Principalii componenţi chimici pe etichetă FOTO Adevărul

Compoziţia chimică din sticlele de apă minerală naturală îmbuteliată nu este actualizată periodic pe etichete, arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor (ANPCPPS).

Concret, pe etichetele unor produse comercializate la noi se regăsesc date din buletinele de analiză efectuate în 2007, subliniază cercetarea, în cadrul căreia au fost analizate 63 de produse care pot fi achiziţionate din magazine. Informaţii vechi se găsesc pe etichetele produselor Cheile Bicazului, Cheile Bicazului Ardelean şi Tuşnad. La polul opus, cele mai recente informaţii se regăsesc pe etichetele produselor Biborţeni 2015, Auatique, Borsec şi Carrefour.

În ceea ce priveşte sursa de captare a apei, doar 6% din produse nu au menţionat-o pe etichete, în timp ce 94% au menţionat sursa apei.

Referitor la sistemul de marcare a ambalajelor cu cifra corespunzătoare tipului de material folosit la confecţionare, aflăm că 84% din produse au inscripţionată cifra 1, corespunzătoare ambalajului de tip PET. De asemenea, 3% au inscripţionat cifra 9, corespunzătoare altor tipuri de ambalaje, iar 12% nu au menţionată nicio cifră. „Pe doar 22% din etichete nu este prezentată compoziţia chimică conform unui Buletin de analiză oficial”, notează specialiştii.

Principalii componenţi chimici pe etichetă

Potrivit studiului ANPCPPS, una din indicaţiile prezentate pe etichetele tuturor produselor, „A se feri de razele solare şi îngheţ”, este uşor trecută cu vederea de către consumatori, ea fiind de multe ori omisă. „Condiţiile de depozitare sunt importante, întrucât atunci când aceste produse sunt expuse razelor solare, temperatura apei creşte foarte mult, dioxidul de carbon este eliberat rapid din apă astfel că apa minerală carbogazeficată nu mai îndeplineşte parametrii şi calitate doriţi iniţial”, subliniază cercetarea.

ANPCPPS afirmă că este obligatoriu să se treacă principalii componenţi chimici pe etichetă. Totodată, produsele analizate se încadrează în general în categoria apelor calcice: AquaSara, Biborţeni, Borsec. Puţine produse se încadrează în categoria apelor sulfatate, aici se menţionează San Pelegrino (430 mg/l) şi Vöslauer Baby (221 mg/l), ape de import, şi nici una din categoria celor magneziene sau a celor clorurate.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2015, în colaborare Daniel Diaconu, lector la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite