STUDIU Copiii care practică sport au o sănătate mintală mai bună şi dezvoltă abilităţi sociale importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: asishports.es
FOTO: asishports.es

Copiii care participă regulat la sporturi de grup sau individuale şi supervizate de către un antrenor, cum ar fi fotbalul, tenisul sau arte marţiale, au o mai bună sănătate mintală atunci când împlinesc vârsta de 12 ani. Mai mult, sunt mai puţini predispuşi la afecţiuni precum stresul, timiditatea şi anxietatea socială, arată un studiu recent.

Copiii care practică un sport de mici sunt mai sănătoşi nu doar fizic, ci şi emoţional. Cercetătorii de la Universitatea din Montréal au realizat studiul pe 1.490 de copii născuţi între 1997 şi 1998 iar rezultatele arată că în comparaţie cu micuţii care nu practică niciun sport, cei care practică în mod consecvent o activitate sportivă se dezvoltă armonios şi acumulează o serie de abilităţi necesare mai ales în viaţa de adolescent şi adult tânăr. 

„Copiii învaţă ce înseamnă să lucrezi în echipă, învaţă să asculte instrucţiunile, să colaboreze mai mult, să coopereze cu alte persoane. Toate aceste abilităţi îi vor ajuta pe termen lung, mai ales când vor intra în ”jungla socială” numită liceu dar şi mai târziu, când vor avea un loc de muncă”, a spus cercetătorul de la Universitatea canadiană, Linda Pagani. 

Iar activităţile care îi ajută pe copii să colaboreze şi să coopereze între ei duce la dezvoltarea altor abilităţi, inclusiv abilităţi sociale, care sunt legate de sănătatea mintală, a mai precizat Pagani. Prin aceste abilităţi, micuţii învaţă să nu se izoleze şi să cadă pradă gândurilor negre atunci când au o stare de spirit mai puţin pozitivă. 

 „E foarte important pentru copii să practice un sport, mai ales acum, când avem „cultura ecranului”, mulţi copii şi tineri fiind captivi în faţa telefonului sau tabletei, rămându-le puţin timp sau deloc pentru interacţiuni sociale”,  a conchis Pagani. 

Studiul a fost coordonat de către Institutul de Statistică din Quebec, Canada. Copiii participanţi la studiu au fost observaţi zilnic, înainte de activitatea sportivă şi după încetarea acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite