Societate

articolul anterior articolul urmator

Studiu despre eficienţa măştilor: de ce un fular face mai mult rău decât bine

0
11 Aug 2020 06:14:18
Autor: Valentin Bolocan
Măştile artizanale din bumbac oferă o protecţie destul de bună la noul coronavirus  FOTO Shutterstock
Măştile artizanale din bumbac oferă o protecţie destul de bună la noul coronavirus  FOTO Shutterstock

Cercetătorii americani au realizat un studiu din care rezultă că o persoană infectată care poartă un fular din lână pe post de mască va forma la vorbire o canitate mult mai mare de aerosoli cu noul coronavirus decât atunci când nu s-ar proteja cu nimic.

Expeţii americani au realizat o serie de studii care arată că unele măşti artizanale fac mai mult rău decât bine în cazul pandemiei cu noul coronavirus, dar şi că cei care poartă regulamentar mască, la o eventuală infectare, vor face o formă mai uşoară de COVID-19. 
 
Astfel, conform cercetătorilor americani de la Universitea Duke din Carolina de Nord citaţi de businessinsider.com, care au analizat modul în care 14 tipuri de măşti protejează împotriva răspândirii noului coronavirus, unele bandane oferă un grad foarte mic de protecţie. Mai mult, o persoană care poartă un fular din lână pe post de mască va forma la vorbire o canitate mult mai mare de aerosoli decât atunci când nu s-ar proteja cu nimic. „Am fost extrem de surprinşi să constatăm că numărul de particule măsurate la persoanele cu fular din lână la gură l-a depăşit pe cel al celor emise de aceeaşi persoană fără nimic la gură”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului. Cercetătorii de la Universitea Duke au mai concluzionat că cel mai mare grad de protecţie îl oferă măştile chirugicale cu polipropilenă, dar că în caz de nevoie pot fi folosite şi măştile din bumbac în mai multe straturi, care sunt destul de eficiente. 
 

Masca purtată în masă vine cu mai mulţi asimptomatici

Pe de altă parte, conform unui alt studiu american, măştile de protecţie pot împiedica purtătorii să dezvolte forme grave de COVID-19 prin reducerea cantităţii de virus care ajunge organism. Astfel, dacă persoana care poartă mască se infectează, simptomele prin care va trece aceasta vor fi mult mai uşoare, precizează Monica Gandhi, medic în boli infecţioase de la Universitatea din California. Concret, respectivele persoane sunt expuse la mai puţine particule de coronavirus, iar sistemul lor imunitar va putea lupta mai uşor cu boala. Concluzia vine în contextul în care, până recent, se credea că măştile sunt, în general, „pentru protecţia altora şi nu pentru cea a persoanei care o poartă”, arată independent.co.uk
Drept urmare, portul măştii duce la un procent mult mai mare al persoanelor care au contractat boala, dar sunt asimptomatice. Concret, cercetătorii au estimat că, în mod normal, aproximativ 40 la sută din infecţiile cu coronavirus nu produc niciun simptom. Însă, în comunităţile în care se poartă mască, proporţia cazurilor asimptomatice a ajuns să depăşească 90%. Este cazul întâlnit, de exemplu, în timpul unui focar înregistrat la o fabrică de prelucrare a fructelor de mare din Oregon. 
 
Mai mult, cu ceva timp în urmă, cercetătorii din China au folosit hamsterii pentru a testa teoria. Ei au pus animale infectate cu coronavirus şi sănătoase în cuşti alăturate, unele dintre ele fiind separate prin porţiuni făcute din măşti chirurgicale. Mulţi dintre hamsterii sănătoşi din spatele „zidurilor” făcute din măşti nu au fost infectaţi, iar acele animale care au primit virusul au dezvoltat forme mai uşoare decât vecinii „fără mască”. 
 

Demontarea miturilor despre purtatul măştii

Totodată, platforma World Economic Forum a publicat o analiză despre principalele mituri legate de măştile de protecţie şi argumentele medicale care le contrazic. În primul rând, în mediul virtual au apărut divese ştiri din care reiese că pentru o persoană care poartă regulamentar o mască de protecţie nivelul de oxigen scade, iar dioxidul de carbon este reinhalat. Nimic mai fals. Un medic irlandez, Maitiu O Tuathail, a prezentat pe Twitter un experiment video pentru a demonstra cum nivelul său de saturaţie de oxigen din sânge a rămas la 99%, în timp ce purta şase măşti simultan.
 
Apoi s-a spus că, dacă nu te simţi rău, nu ai nevoie de mască, fiindcă nu răspândeşti boala. Cercetările au arătat că, în mod cert, că cei 40% dintre bolnavii de COVID-19 care sunt asimptomatici răspândesc noul coronavirus la fel de bine ca şi cei cu simptome. 
 
În plus, s-a dat de înţeles că, dacă ai o afecţiune medicală, nu trebuie să porţi mască. Potrivit psihoterapeutului Susanne Babbel din San Francisco, numai anxietatea, claustrofobia sau alte probleme de sănătate mintală pot face ca unele persoane să sufere din cauza purtării măştii. 
„Numai anxietatea, claustrofobia sau alte probleme de sănătate mintală pot face ca unele persoane să sufere din cauza purtării măştii.“

Susanne Babbel
psihoterapeut
Însă orice persoană cu o boală respiratorie preexistentă, inclusiv astm, are motive în plus faţă de ceilalţi oameni să poarte o mască. Mai mult, medicul Jennifer Ashton a catalogat beneficiile purtării măştii drept „ştiinţă elementară”. „Dacă cineva este destul de sănătos încât să iasă din casă, atunci este destul de sănătos pentru a-şi acoperi cu ceva faţa sau pentru a purta o mască”, a spus Ashton. „Nu eşti închis ermetic dacă îţi acoperi cu ceva faţa.”
 
În fine, s-a mai transmis că este suficient să porţi mască pentru a te proteja de noul coronavirus. După cum a subliniat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în mod sigur purtarea unei măşti nu este suficientă, iar distanţa fizică şi igiena personală rămân importante.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările