STUDIU Laptele praf, periculos pentru bebeluşi. Ce reguli de bună practică încalcă produsele de pe raft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 61% din formulele de lapte praf au ca prim ingredient laptele, arată un studiu recent, făcute de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Potrivit cercetării făcute de asociaţie, 32% din produsele de lapte praf de pe rafturile magazinelor au ca prim ingredient zerul demineralizat, în timp ce 7% au ca prim ingredient proteine din zer.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă pentru bebeluşi un aport energetic zilnic de 553 kcal pentru băieţi şi 515 kcal pentru fete. Majoritatea producătorilor nu ţin însă cont de aceste recomandări, subliniază cei care au realizat studiul.

Potrivit specialiştilor, cantitatea de sare asimilată zilnic de un sugar hrănit artificial variază între 276 kcal şi 875 kcal.

Totodată, studiul arată că în laptele praf putem întâlni şi multe alte substanţe mai mult sau mai puţin dăunătoare: maltodextrină, taurină, uleiuri vegetale, amidon, sirop de glucoză, fosfat de potasiu, clorură de calciu, carbonat de calciu, probiotice, galacto-ologozaharide, minerale, vitamine. Referitor la costuri, hrănirea artificială a unui bebeluş variază între 113,83 lei şi 340,65 lei pe lună.

„Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf”

O altă problemă identificată de experţi a fost faptul că recomandările Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor din Laptele Matern nu este întocmai respectat. „Menţiunile obligatorii tip Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, pentru formulele de lapte praf sunt trecute în general cu litere mici şi nevizibile”, subliniază analiza.

„Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situaţii deosebite care au legătură cu anumite afecţiuni medicalece nu permit alăptarea sugarului. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere îşi hrăneau sugarii cu lapte praf”, a declarat conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

„Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite ştiinţific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebeluşilor, iar mamele ar trebui încurajate şi susţinute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătăţii Publice” a conchis Stanciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite