STUDIU Legislaţia antifumat susţinută de 80% din populaţie. Câţi români ar fi dispuşi să renunţe total la acest viciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
renuntarea la fumat

Peste 85% din români susţin politicile referitoare la reducerea consumului de tutun în rândul populaţiei, arată un studiu recent. Aceeaşi cercetare scoate în evidenţă că nivelul de susţinere al românilor faţă de legislaţia antifumat este mai ridicat decât înainte de adoptare, atingând pragul de 80%.

Concret, studiul făcut de Mercury Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional arată şi că fumătorii îşi protejează mai mult casa de fumul de ţigară decât maşina. Mai exact, trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă, cei care adoptă totuşi un astfel de comportament fiind cu precădere persoanele care au absolvit mai mult de opt clase.

Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu fumează în maşină. Acest obicei se regăseşte mai degrabă în rândul bărbaţilor fumători (51% fumează în maşină) decât al femeilor (doar 27% dintre fumătoare).

Jumate din români consideră pachetele de ţigări atractive

Cercetarea arată că fumătorii sunt de acord cu ideea că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur, copiii fiind mai expuşi decât adulţii. Totodată, trei sferturi din fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii.

Aceeaşi cercetare arată că femeile susţin într-o măsură mai mare decât bărbaţii faptul că fumatul secundar îi afectează pe ceilalţi sau că nu ar trebui să se fumeze în parcuri sau în apropierea spaţiilor de joacă pentru copii.

Chiar dacă 58% din români consideră că pachetele de ţigări sunt atractive, reclamele şi promoţiile la ţigări îi atrag în mod special pe tineri şi pe copii. Însă, mai puţin de 30% din populaţie consideră că reclamele la tutun sunt necesare, evidenţiază studiul. Un alt aspect este acela că două treimi din români ar fi de acord cu interzicerea comercializării tutunului.

Continuarea politicilor de reducere a consumului, necesară

Studiul fundamentează suplimentar din punct de vedere al datelor nevoia de continuare a politicilor de reducere a consumului de tutun în România şi protejarea generaţiilor tinere de expunerea la o dependenţă care ucide anual peste 42.000 de români.

Ca un semn clar de determinare în lupta cu cauza nr. 1 de boală prevenibilă în România (consumul de tutun), societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambiţios, dar realizabil- acela ca, în parteneriat cu toţi factorii decizionali, să contribuie la adoptarea tuturor acelor politici şi măsuri care să permită ca generaţia care se va naşte în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturităţii, în anul 2035.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite