Societate

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Persoanele care consumă carne roşie mor mai repede. Cu ce poate fi înlocuită aceasta

8
23 Jun 2019 12:54:47
Autor: Iulia Cimpoeru

Consumul de carnea roşie alături de carnea procesată, provoacă, în timp, decesul prematur, avertizează o echipă de cercetători din Statele Unite şi China. Conform acestora, carnea roşie poate fi înlocuită cu peşte sau legume, informează Press Association.

Persoanele care aleg să înlocuiască carnea roşie cu proteine mai sănătoase, cum ar fi ouăle, peştele şi nucile, ar putea trăi mai mult, conform unui studiu realizat de experţi americani şi chinezi, publicat în British Medical Journal (BMJ).

Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a pete 81.000 de persoane din Statele Unite. Participanţilor la studiu li s-a cerut să estimeze cantităţile consumate din diferite tipuri de alimente în ultimii opt ani, inclusiv carne roşie şi carne procesată (salam, şuncă, hot-dog sau bacon), nuci, peşte, ouă, cereale integrale, legume şi preparate din pui sau curcan fără piele.

Rezultatele studiului au demonstrat că persoanele care au crescut consumul de carne roşie şi mezeluri cu cel puţin o jumătate de porţie pe zi au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces în următorii opt ani.

Doar în cazul consumului de mezeluri, creşterea riscului a fost de 13%, iar în ceea ce priveşte carnea roşie riscul constatat a fost de 9%.

Potrivit echipei de cercetători, o jumătate de porţie echivalează cu 42,5 grame de carne roşie, o felie de bacon (6,5 grame), o jumătate de hot-dog (22,5 grame) sau 14 grame de cârnaţi.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au redus aportul de carne roşie şi mezeluri şi au consumat mai multe alimente sănătoase, precum ouă, pui ori peşte au şanse să trăiască mai mult.
„Această asociere cu mortalitatea a fost observată în cazul creşterii consumului de carne procesată şi neprocesată, însă a fost mai pregnantă în cazul celei procesate. O scădere a consumului total de carne roşie şi creşterea simultană a aportului de nuci, peşte, pui fără piele, lactate, ouă, cereale integrale sau vegetale, de-a lungul a opt ani, a fost asociată cu reducerea riscului de deces în următorii opt ani'', a indicat echipa de cercetători din Statele Unite şi China.

Reducerea consumului de carne roşie şi mezeluri şi creşterea simultană a aportului de nuci a condus la o scădere cu 19% a riscului de deces în următorii opt ani.

Înlocuirea porţiei zilnice de carne roşie sau procesată cu peşte a redus riscul cu 17%, şi cu 12% sau 10% în cazul unui aport sporit de cereale integrale, respectiv carne de pui fără piele.

Înlocuirea cărnii roşii şi mezelurilor cu legume şi leguminoase a redus posibilitatea de deces prematur cu 10%, respectiv 6%, iar în cazul ouălor riscul a scăzut cu 8%.

Studii anterioare au demonstrat că alimentaţia bogată în carne roşie şi procesată este asociată cu creşterea riscului de diabet de tip 2, boli de inimă şi cancer colorectal.

„Acest studiu subliniază dovezile potrivit cărora consumul de carne roşie sau procesată creşte riscul de cancer. Cunoaştem faptul că alegerile oamenilor sunt determinate de mediul în care aceştia trăiesc, de aceea facem apel la Guvern să facă un pas îndrăzneţ şi să introducă politici, precum subvenţii la alimente mai sănătoase cum ar fi fructele şi legumele, care ajută la adoptarea unor alegeri mai sănătoase pentru un mediu mai sănătos'', a declarat doctor Giota Mitrou, director de cercetare în cadrul World Cancer Research Fund.

„Recomandăm maximum trei porţii de carne roşie pe săptămână (...) şi cât mai puţină carne procesată sau deloc'', a adăugat aceasta.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Nicu Wiznitz
23.06.2019, 13:14:07

Studii de 2 lei. Persoanele care le produc ori sunt un fel de Dorei ai stiintei, ori au interese financiare. Nu exista in prezent nici un fel de dovezi concrete referitor la teoria lor. Procente de 10% sau 12%, in conditiile in care noi nu stim inca bine cum functioneaza stomacul sau nu putem vindeca boli banale, dar foarte sacaitoare, cum e sinuzita sau blefarita, sunt pentru cei saraci mobilati in partea de sus. Doar un singur exemplu din multele care infirma aceasta teorie: spre deosebire de ce clameaza arhanghelii veganismului, in insulele Okinawa se mananca foarte mult porc, insusi numele acelui grup de insule (Ryukyu) semnificand in limba locala Insulele Porcilor.

+3 (5 voturi)
_ Alex
23.06.2019, 13:15:17

Specia umana consuma carne rosie de sute de mii de ani... ar fi trebuit sa disparem pana acum daca intradevar era nociva pt noi. Organismul uman este setat biologic pt un consum omnivor: carne, peste, oua, lapte, legume, fructe chiar si insecte. Singurul aliment introdus mai tarziu in alimentatia omului sunt cerealele.... oamenii primitivi nu prea consumau cereale... de aici si problemele cu intoleranta la gluten... Faptul ca in prezent, aproape toate animalele crescute pt sacrificare in ferme sunt hranite cu tot felul de hormoni de crestere este o alta discutie... dar nu poti sa elimini carnea din alimentatie.... poate doar daca o inlocuim cu insecte.

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
23.06.2019, 13:34:40

Tata mai are cativa ani si face suta O viata a consumat carne rosie de porc dar apoi s-a oprit la 72 de ani Acum doar de vita si de pasare

+3 (3 voturi)
Katanga
23.06.2019, 13:36:40

Aceeasi ciorba re-re-re-incalzita. Tot ziaru' asta "adevarat" scria mai acumfro' saptamana ca tot "stiintificii" aia au decis ca nu este nici o diferenta intre carnea alba si carnea rosie. Stiinta popularizata!

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
23.06.2019, 14:17:57

Se reia tot mai agresiv mesajul "ia treceti voi la pasut, carnea nu e pentru pu/lime". Dintotdeauna carnea a fost un aliment pretios si relativ dificil si costisitor de obtinut. Pentru ca e greu sa satisfaci cerintele de carne la nivel mondial si sa o tii si la un pret rezonabil, oamenii sunt indoctrinati sa nu o manance. Tehnicile sunt diverse. Timp de mii de ani bisericile au promovat "postul", in care se consuma doar ce e mai ieftin si mai accesibil. Apoi au aparut "studiile stiintifice", unde, daca stii cum (si ti se directioneaza scopul) poti obtine ce rezultate vrei. Inclusiv pe cohorte mari. Eu am vazut cazuri de carnivori care au trait pana la 80-90 de ani sau mai mult si cazuri de vegetarieni care au crapat de cancer de colon inainte de 50 de ani. Important nu e ce mananci ci cat mananci, trebuie sa ai o dieta diversificata si sa ai un echilibru cat mai bun, fara excese din niciun punct de vedere. Mai mult, azi e greu de spus ce e "sanatos" sa mananci, cand vegetalele sunt pline de ingrasaminte, pesticide si biostimulatori, unii din ei foarte toxici, iar carnea si ouale sunt obtinute tot prin diferite moduri de stimulare artificiala, combinata cu o hrana plina cu cele de mai sus. Chiar si pestele salbatic este frecvent contaminat cu metale grele si pesticide. Asa ca toate teoriile astea nu valoreaza nimic.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)