STUDIU Pierderile de memorie sunt asociate inteligenţei superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile de memorie nu ar trebui să mai reprezinte un motiv de îngrijorare pentru oameni, potrivit The Independent.

Persoanele care suferă de pierderi de memorie sunt frustrate de acest aspect şi îi supraestimează pe cei cu memoria „perfectă“. 

Astfel, oamenii ajung să îşi dorească să aibă capacitatea de a reţine informaţii mai puţin relevante.

În realitate, uitarea este, de fapt, o formă de inteligenţă care ne arată că, creierul este concentrat doar asupra lucrurilor importante. 

Această observaţie aparţine unor neurologi care au publicat un studiu în revista Neuron.

Paul Frankland şi Blake Richards de la Universitatea din Toronto au realizat studiul şi au descoperit că oamenii care încearcă să îşi amintească fiecare detaliu întâmpină dificultăţi în momentul în care vor să ia decizii importante.

Creierul trebuie să uite detaliile irelevante şi să se concentreze asupra lucrurilor care vor ajuta în luarea unor decizii „inteligente“, conform profesorului Blake Richards, de la Universitatea din Toronto, unul dintre autorii studiului.

Prin urmare, uitarea informaţiilor care ne-ar putea îndrepta pe căi greşite este un fenomen normal, natural şi mai ales necesar. 

„În loc să stocheze aceste informaţii irelevante, pe care telefoanele noastre le pot stoca pentru noi, creierul nostru este eliberat pentru a stoca amintirile care contează, de fapt, pentru noi.“, a adăugat neurologul Blake Richards.

Cercetătorii au tras această concluzie după ce au studiat datele privind pierderea memoriei şi activitatea creierului atât la oameni, cât şi la animale.

De asemenea, neurologii au descoperit faptul că minţile care au fost capabile să „suprascrie“ amintiri vechi cu altele noi, au reuşit să se adapteze imediat la situaţiile neprevazute.

Creierele noastre au fost modelate de evoluţie pentru a ne aminti doar acele detalii care sunt necesare supravieţuirii noastre. Aşadar, faptul că nu reuşim să ne amintim locul în care am întâlnit pe cineva, nu ar trebui să ne îngrijoreze, întrucât acest aspect este o caracteristică a creierului nostru, nu un defect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite