STUDIU: România, fruntaşă la criza de dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cei mai mulţi elevi din ciclul primar raportaţi la un cadru didactic din UE, fiind la egalitate cu Cehia, potrivit unui raport realizat recent de Monitorul Social. Din acest motiv la noi s-a dezvoltat fenomenul claselor supraaglomerate cu peste 30 de elevi, despre care specialiştii în Educaţie spun că dăunează procesului de învăţare.

În ultimii 9 ani (2007-2016), numărul de şcolari din clasele I-IV a crescut cu 7,3%, de la 858.411 la 921.213.  În aceeaşi perioadă, numărul sălilor de clasă a scăzut cu 9,4%, de la 76.237 la 69.061. De asemenea, s-a micşorat şi numărul dascălilor care predau la ciclul primar cu 12,6% ajungând la 45.548 în 2016 comparativ cu 52.115, cât era în 2007. Situaţia este gravă mai ales în mediul urban, unde numărul elevilor înscrişi a crescut cu 23,5%, în condiţiile în care atât numărul sălilor de clasă, cât şi cel al cadrelor didactice, au scăzut cu 3,2%. În Municipiul Bucureşti, numărul şcolarilor a crescut cu 56%, în timp ce există doar cu 12% mai multe săli de clasă, iar efectivul de cadre didactice a crescut numai cu 13%. Astfel, s-a ajuns în situaţii în care un profesor predă la 35 de elevi în loc să predea la maximum 25, se mai arată în document.

Preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“  Ştefan Vlaston spune că una dintre principalele cauze ale fenomenului o reprezintă faptul că „mediul pedagogic a devenit tot mai neatractiv din cauza creşterilor salariale realizate numai pe hârtie. În plus, munca dascălilor a devenit tot mai puţin apreciată de părinţi şi de elevi. Iar dacă vorbim despre supraaglomerarea şcolarilor în clase, trebuie să ţinem cont de faptul că părinţii vor cu tot dinadinsul să îşi ducă copiii la şcoli cât mai bune, ori acestea se regăsesc cu preponderenţă în zonele centrale din mediul urban. Unii dintre aceştia ajung să îşi schimbe şi adresa de domiciliu din buletin pentru a scăpa de arondarea la o şcoală slabă. Însă unui singur cadru didactic îi este dificil să se ocupe corespunzător de fiecare elev în parte, dacă are o clasă cu peste 30 de copii“, a explicat specialistul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite