Societate

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Românii se pretind cei mai religioşi dintre europeni - cât de justă este această percepţie

37
7 Dec 2018 06:18:32
Autor: Claudia Spridon
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

România ocupă primul loc într-un top al celor mai religioase ţări din Europa. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că foarte mulţi dintre cei care se declară credincioşi nici măcar nu au citit Biblia.

Românii sunt cei mai religioşi europeni. Îi depăşesc pe armeni, greci sau moldoveni, arată cel mai recent studiu făcut de Pew Research Center, conform căruia 55% din români se declară foarte religioşi. Concret, 50% din români susţin că religia este foarte importantă în vieţile lor, 50% afirmă că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună şi 44% spun că se roagă zilnic.

Totodată, 64% afirmă că sunt absolut siguri de existenţa lui Dumnezeu. Statistica nu i-a luat prin surprindere pe specialişti, însă ei afirmă că religiozitatea doar pare a fi mai mare în spaţiul românesc decât în alte state europene. 
 
„Dacă vorbim totuşi despre punerea în practică a perceptelor religioase, aici avem o mare problemă. Principala instituţie în care s-a investit secole de-a rândul în spaţiul românesc nu a fost şcoala, universitatea sau administraţia, ci biserica. Ceea ce arată că biserica a avut un fundament destul de puternic. În momentul în care aştepţi mai multe de la biserică decât de la un primar, logic că tu crezi în Dumnezeu. Asta arată o ancorare în elemente care ţin mai mult de un conservatorism decât de elemente care ţin de modernitate, acestea din urmă fiind mai degrabă specifice societăţilor dezvoltate”, a declarat, pentru „Adevărul”, sociologul Gelu Duminică. 
 
Foarte mulţi credincioşi nu au citit Biblia
 
Potrivit acestuia, discrepanţele între mediul rural şi cel urban din perspectiva religiei sunt majore. „O religiozitate majoră în spaţiul rural aduce cu sine o educaţie precară sau este generată de o educaţie precară. A nu se înţelege că oamenii culţi nu frecventează biserica şi nu cred în Dumnezeu, ci doar că accepţiunea lor este bazată pe o cunoaştere şi nu pe reproducere. Foarte mulţi dintre credincioşii din România sunt credincioşi deşi nu au citit biblia şi în condiţiile în care au înţelegerea bibliei numai prin prisma a ceea ce a spus preotul, nu prin ceea ce au înţeles ei înşişi”, completează sociologul. 
 
Celelalte state aflate în imediata apropiere a României sunt tot ţări profund religioase şi creştin-ortodoxe: Grecia, Moldova, Georgia sau Armenia. „A te declara religios nu coincide cu a fi religios în adevăratul sens al cuvântului, cu toate implicaţiile emoţionale şi morale. Dacă am avea întrebări suplimentare, detaliate, în profunzime, sunt convins că răspunsurile ar fi surprinzătoare, adică dincolo de o adeziune pur verbală şi contextuală, românul nu este în esenţă profund religios, precum un catolic italian unde religia este zilnic prezentă în viaţa lui”, susţine, la rândul său, psihologul Mihai Copăceanu. 
 
O dovadă a faptului că românii nu sunt aşa de religioşi cum susţin că sunt chiar comportamentele lor aflate în contradicţie cu valorile creştine, respectiv infracţiunile, violenţa ridicată, traficul de persoane, sarcinile nedorite, avorturile la adolescente şi, implicit, corupţia. „Deci religia nu modifică foarte mult valorile etice şi morale, în cazul nostru”, arată psihologul.
 
Profilul cultural-religios al românului
 
Explicaţiile, afirmă specialiştii, sunt complexe şi trebuie să ţină seama, mai întâi, de profilul cultural-religios al românului şi de credinţele magico-religioase atât de prezente, intense şi larg răspândite în România, ceea ce ne diferenţiază clar de state precum Danemarca, Cehia sau Belgia, care ocupă ultimele locuri în studiu. „Ritualurile românului sunt strâns legate de religie, mai ales la sărbători anuale”, completează Mihai Copăceanu. 
 
De asemenea, contează şi prezenţa religiei în şcoli şi modul în care părinţii şi bunicii români consideră religia ca o componentă esenţială în educaţia copilului. „Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română are o influenţă considerabilă în viaţa românului, este activă, prezentă, dar se bucură totuşi de încredere ridicată, o duce bine”, conchide psihologul.
 
Dacă românii sunt cei mai religioşi europeni, germanii se dovedesc a fi cei mai sceptici în privinţa religiei, doar 10% din ei declarându-se „absolut siguri” de existenţa lui Dumnezeu. 
 
Câţi români au participat la sfinţirea Catedralei Naţionale
 
Aproximativ 40.000 de oameni şi în jur de 2.000 de invitaţi au asistat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, construită în proporţie de 95%, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Din anul 2010 până în 2018, statul şi Biserica au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Constantine Constantine
7.12.2018, 08:13:54

Chestie de conjunctura, da bine in unele situatii.Garantez ca cel putin jumatate dintre "credinciosi" nu merg la biserica si nu tin perioadele de post.Cit despre cele 10 porunci. sa fim seriosi! In rest e vorba de frica indusa de ce ai putea pati daca nu respecti dogmele bisericesti.

+8 (8 voturi)
M Alex
7.12.2018, 09:12:37

Eram mai demult intr-o farmacie si o fata cu mama ei a intrat sa cumpere calmante pentru ca urma sa mearga la spovedanie si nu-si putea controla nervii. Intr-adevar, romanul are "convingeri" doar din frica sau din interes. Si chiar daca protestantismul a incercat sa-i faca mai integri, lupul păru-si schimba dar naravul ba. Natura umana, la urma urmei

+4 (10 voturi)
Mocanu Remus Octavian
7.12.2018, 08:26:43

Dezolant sa constati ca oameni cultivati, precum Gelu Duminica, adopta un discurs demn fie de Torquemada, fie de un idiot sadea: Gelu Duminica si orice altcineva, n-are NICI un motiv sa pretinda ca stie el mai bine ce e aia religiozitate, decat romanii aia care se declara religiosi ! Ideea asta de a-i descalifica pe ceilalti de ceea ce ei insisi se declara a fi, si asta cu pretentia ca tu stii mai bine decat ei, e foaaaaaaaaaaaaaarte crestina: unii crestini secole la rand i-au discriminat pe alti crestini, refuzandu-le acestora din urma dreptul de a fi considerati si ei crestini. Razbpaiele cu ereziile, fac parte din rezultatul unei astfel de atitudini obtuze la care nu m-as fi asteptat de la Duminica ! Copaceanu si el, da in gropi din pacate: omul, desi nascut ca si Duminica intr-o cultura ortodoxa, pretinde ca nu poti fi considerat a fi religios in mod justificat, daca n-ai citit Biblia. Asta denota o prejudecata fie sectanta (protestanta), fie o prejudecata carturareasca. In realitate in Biserica Ortodoxa credinciosul n-are nevoie sa fi citit Biblia ca sa poata fi considerat a fi religios si inca un bun crestin: Biblia este interpretata, corect, ptr popor, de catre preoti. Justificare ptr asta, kklau... Socant e doar ca unul ca Duminica sau Copaceanu nu considera justificarea inainte sa emita critici aiurlte. L-as intreba de ex. pe dl Copaceanu daca dansul le refuza arbitrar dreptul e de a se considera religiosi si acelei majoritati a poporului american care fie n-au citit Biblia, fie n-au retinut MAI NIMIC notabl totusi (adica nici macar cele mai elementare concepte care definesc crestinismul!!!!!), din ea: marturie stau statisticile citate de Stephen Prothero in "Religious Literacy". Hai deci sa nu ne erijam in arbitrii sau inchizitori ai romanilor care se declara religiosi. E dezirabil sa existe cati mai multi romani religiosi care sa fi citit Biblia. Dar daca n-au citit-o., asta nu le ia dreptul sa se declare, justificat, a fi religiosi.

+3 (7 voturi)
Markus Roman
7.12.2018, 08:35:09

Aiureli ! Ca sa fii credincios nu vad de ce ar fi obligatoriu sa citesti Biblia, prostie pe care eu am facut-o din curiozitate istorica si n-as mai recomanda-o cuiva ptr ca este un adevarat chin. In special partea cea mai ampla a Vechiului Testament cand iti impuiaza capul ca Azazel era fiul lui Fernandel, Fernandel era fiul lui Parpanghel, Parpanghel era fiul lui Sorinel ... s a m d. Plus niste istorii interminabile despre razboaie, crime si razbunari sangeroase. Ca suntem cei mai credinciosi din Europa este clar: nici la Fatima nu vezi atata puhoi de lume cum vezi la noi, an de an, la Sf Parascheva, la pupat moastele sf Sisoe, sau la sfintirea unei biserici, cum poti sa vezi la noi. Curiozitatea cea mai mare ptr mine este insa alta: aia mai religiosi sunt cei mai in varsta, adicatelea cei nascuti in anii comunismului victorios si indoctrinati cu materialismul dialectic al lui Marx si Engels pana la ultimul neuron. Asa efect a avut indoctrinarea comunista incat sunt cei mai religiosi.

-1 (11 voturi)
eeeeeeee mmmmmmmm
7.12.2018, 09:02:21

Cei mai prosti din curtea scolii

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările