Studiu sud-coreean: spălatul zilnic pe dinţi scade riscul bolilor de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălatul pe dinţi reduce cu cu 12% riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, susţine un studiu recent
Spălatul pe dinţi reduce cu cu 12% riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, susţine un studiu recent

Un studiu făcut pe 160.000 de adulţi sănătoşi, cu vârste între 40 şi 79 de ani, a scos la iveală că igiena orală precară poate conduce la fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă

Spălatul pe dinţi de trei ori pe zi reduce semnificativ riscul bolilor de inimă, precum fibrilaţia atrială şi insuficienţa cardiacă. Cel puţin, asta arată cel mai recent studiu publicat luna aceasta, de către o echipă de doctori şi cercetători de la universităţi de Medicină din Coreea de Sud, care au demonstrat că bacteriile din cavitatea bucală ne influenţează starea de sănătate a inimii, igiena orală precară fiind asociată mai multor afecţiuni grave.

Concret, rezultatele studiului arată că spălatul pe dinţi de trei ori sau de mai multe ori pe zi reduce cu 10% riscul de a dezvolta fibrilaţie atrială şi cu 12% riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă. La studiul care a durat peste zece ani au participat peste 160.000 de adulţi sănătoşi, cu vârste între 40 şi 79 de ani, fără probleme cardiace, înscrişi în sistemul naţional de asigurări de sănătate. În decursul celor zece ani, circa 5.000 dintre participanţii la studiu au fost diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială şi circa 8.000, cu insuficienţă cardiacă. Alţi factori avuţi în vedere, precum vârsta, genul, statutul socio-economic, activitatea fizică, şi alte condiţii medicale asociate nu au influenţat rezultatele, arată autorii cercetării. 

Aceştia au conchis că igiena orală precară poate conduce la inflamaţie sistemică, iar aceasta este un factor favorizant al fibrilaţiei atriale şi al insuficienţei cardiace. Fibrilaţia cardiacă este „o tulburare de ritm cardiac (aritmie) care face ca inima să bată neregulat si este în prezent, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac ce afectează, alături de insuficienţa cardiacă, milioane de persoane, atât în Europa, cât şi în America”, explică medicul primar cardiolog, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Eduard Apetrei. Fibrilaţia cardiacă poate duce la embolism şi ulterior, la deces, se arată în studiul citat. Referitor la insuficienţa cardiacă, aceasta apare când inima devine slăbită şi nu mai poate pompa suficient sânge, explică autorii studiului, care precizează totodată că riscul apariţiei fibrilaţiei atriale creşte odată cu vârsta, iar numărul de pacienţi diagnosticaţi cu această aritmie este în continuă creştere la nivel mondial. 

O altă cercetare, realizată în Scoţia, acum câţiva ani, la care au participat peste 12.000 de adulţi, a aratat că riscul apariţiei unei boli cardiace este mai mare cu 70% la persoanele care nu se spală zilnic pe dinţi, spre deosebire de cei care au o igienă orală corespunzătoare. „Persoanele care suferă de afecţiuni ale dinţilor şi gingiilor sunt mai expuse riscului de boli de inimă şi diabet, pentru că infecţiile din organism, inclusiv cele orale, afectează arterele”, preciza coordonatorul studiului, Richard Watt, de la University College London. Totodată, riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic sau esofagian este mai mare în rândul persoanelor cu igienă orală precară şi probleme respiratorii. 

Statistici recente din Europa privind incidenţa bolilor de inimă arată că milioane de persoane mor anual din această cauză, iar circa 85 de milioane de europeni trăiesc cu diagnostic de boală cardiovasculară. În acelaşi timp, 29% din europeni declarau recent că se spală pe dinţi o dată pe zi sau deloc şi 35% merg la dentist mai puţin de o dată pe an. Oamenii de ştiinţă conchid însă că, în comparaţie cu persoanele care nu se spală zilnic pe dinţi, fumătorii rămân totuşi mult mai expuşi bolilor de inimă, cu 135%, mai exact. 

  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite