STUDIU Toxinele pot afecta pe termen lung fertilitatea şi pot provoca alterări în dezvoltarea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, suntem supuşi la sute de compuşi toxici proveniţi din fabricarea plasticelor, erbicidelor, pesticidelor şi medicamentelor. Această expunere poate afecta pe termen lung fertilitatea şi dezvoltarea sexuală a generaţiilor viitoare, conform unui studiu prezentat luni la Lyon de Societatea Europeană de Endocrinologie (European Society of Endocrinology).

În comunicatul societăţii de Endocrinologiei se arată că expunerea la toxine poate provoca alterări în dezvoltarea creierului.

„Expunerea la toxinele din mediul înconjurător poate provoca alterări în dezvoltarea creierului care pot afecta dezvoltarea sexuală şi fertilitatea diferitelor generaţii", se arată în comunicatul societăţii, conform agerpres.ro.

Studiul a fost efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Liege (Belgia) pe o perioadă de mai mulţi ani. În cadrul studiului, mai multe generaţii de şoareci femele au fost expuse unui amestec de substanţe precum compuşi de plastic, estrogen, pesticide şi alte doze de toxine inhalate în mod obişnuit de oameni.

„Descendenţii femelelor de şoareci gestante expuşi la un amestec de perturbatori endocrini obişnuiţi (endocrine disrupting chemicals - EDC), similari celor la care sunt expuşi oamenii, au prezentat alterări în dezvoltarea sexuală şi în comportamentele maternale şi au fost transmise urmaşilor lor”, se precizează în  studiul.

Conform studiului, nivelurile actuale de EDC prezente în mediul înconjurător ar putea provoca alterări pe termen lung. Din acest motiv, oamenii şi instituţiile trebuie să adopte cât mai devreme „măsuri pentru a reduce această expunere”.

În viaţa cotidiană, suntem supuşi la sute de compuşi toxici rezultaţi din fabricarea plasticelor, erbicidelor, pesticidelor şi medicamentelor. Aceste toxine ne afectează atât sănătatea noastră, cât şi sănătatea copiilor noştri, informează studiul.

„Şoarecii femelă din prima şi a doua generaţie au demonstrat alterări în îngrijirea puilor. La femelele din a doua şi a treia generaţie s-a observat o întârziere a pubertăţii, o alterare a ciclului reproductiv şi în dezvoltarea foliculară a ovarelor, fapt ce arată că fertilitatea a fost afectată, chiar şi la femelele care nu au fost expuse în mod direct la EDC”, avertizează studiul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite