STUDIU Unul din 10 copii din România sunt supuşi violenţelor în familie. Părinţii apreciază bătaia ca mijloc de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii nu-şi dau seama de consecinţe, iar mulţi dintre ei apreciază bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.
Părinţii nu-şi dau seama de consecinţe, iar mulţi dintre ei apreciază bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.

Unul din doi copii români a fost lovit cu palma în familie, iar unul din zece a fost bătut cu diverse obiecte. În acelaşi timp, un copil din cinci a fost expus, pe internet sau la televizor, la scene cu conţinut sexual, se arată în cel mai nou raport despre abuzul asupra minorilor în România, care nu pare să fi scăzut în ultimii opt ani.

22% dintre părinţi recunosc abuzurile fizice asupra copiilor în familie. Procentul este, însă, dublu dacă ne uităm la răspunsurile copiilor. Astfel, 46% dintre ei au spus că sunt bătuţi cu palma de mamă sau tată.

Când vine vorba despre cum sunt loviţi cei mici, părinţii apelează pe lângă palmă, la băţ sau nuia, curea sau lingură de lemn. Astfel, 41 la sută dintre copii mărturisesc că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor cu diverse obiecte.

„Avem în România părinţi care folosesc pedeapsa cu cureaua, avem copii care ar vrea altă familie, avem abuzul fizic sexual, dar şi abuzul care se vede mai puţin pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte şi în suflet”, a declarat Gabriela Alexandru, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii România. 

La fel de grav este că părinţii nu-şi dau seama de consecinţe, iar mulţi dintre ei apreciază bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.

„Avem foarte multe situaţii în care părinţii invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violenţă acolo unde copiii lor sunt indisciplinaţi. Cred că a crescut violenţa psihologică într-o măsură direct proporţională, iar actele de bullying sunt văzute şi mai naturale... ca să constrângem la renunţarea violenţei e necesară o educaţie mai largă la nivel de societate”, a spus Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. 

18% dintre minorii intervievaţi afirmă că s-au dus nemâncaţi la culcare, iar un procent asemănător spun că au fost lăsaţi mai multe zile în şir singuri acasă. Specialiştii atrag atenţia că rădăcina multor traume cu care ne confruntăm la maturitate poate fi găsită în anii copilăriei.

„Am avut în cabinet un pacient care a fost victima de abuz în copilărie şi nu îi era foarte clar ce i se întâmplase din simplul fapt că revenim la folclor, e încetăţenită ideea că abuzul obligă la comportament violent. Trebuie să deosebim formele de abuz prin comisiune de formele de abuz prin omisiune, aici vorbim de neglijare, abandon", a spus psihiatrul Gabriel Diaconu. 

Potrivit Autorităţii pentru Protecţia Copiilor numai în  primele 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violenţă şi abuz asupra copiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite