STUDIU Vaccinurile anti-COVID sunt eficiente şi în prevenirea infectării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinarehd vaccin impotriva covid 19 administrat la orastioara foto dsp hunedoara

Până acum se ştia că vaccinurile anti-COVID sunt eficiente în prevenirea simptomelor COVID, însă un nou studiu arată că vaccinurile de la Moderna şi Pfizer pot preveni şi infectările, transmite CNN.

Centrul medical academic Mayo a analizat mai mult de 31.000 de persoane din patru state care au primit cel puţin o doză din cele două seruri de la Moderna şi Pfizer şi au descoperit că vaccinurile au fost eficiente cu peste 80% în prevenirea infecţiei, la 36 de zile după prima doză. Sfârşitul pandemiei presupune ca 80% sau mai mult din populaţie să fie imunizată, fie prin infecţie, fie prin vaccinare.

Noile tulpini pot complica însă situaţia pentru că, dacă oamenii pot fi reinfectaţi cu noile variante, pandemia poate izbucni din nou, a avertizat medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington. 

Întârzierea vaccinării ar putea provoca apariţia unor noi tulpini ale coronavirusului, mult mai letale

În acest context, unii experţi susţin să fie imunizate cât mai multe persoane cu prima doză. De exemplu, medicul Ashish Jha, decanul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Brown, susţine că oficialii SUA ar trebuie să ia în considerare întârzierea celei de-a doua doze. 

Dar oameni de ştiinţă consultaţi de publicaţia americană „Wall Street Journal” avertizează că omenirea a ajuns într-un punct critic al pandemiei şi că întârzierea vaccinării complete a populaţiei ar putea duce la apariţia unor noi tulpini ale coronavirusului, mult mai greu de combătut.

Virusul continuă să se răspândească rapid în anumite părţi ale globului, chiar dacă tot mai multe ţări au vaccinat un număr semnificativ de cetăţeni, care au obţinut un anumit grad de imunizare fie datorită vaccinării, fie în urma îmbolnăvirii. 

Cercetătorii citaţi de WSJ arată că această combinaţie dintre ratele mari de transmisie virală şi o populaţie doar parţial imunizată stimulează apariţia unor noi tulpini/variante ale coronavirusului, care se transmit mult mai uşor şi care sunt mult mai letale. O viteză mai mare de transmisie înseamnă mai multe posibilităţi ca virusul să evolueze.

„Dacă toată lumea e imunizată, atunci virusul nu se mai poate adapta. Dacă nimeni nu e imunizat, atunci virusul nu are nevoie să evolueze. Dar situaţia de acum, cu doar o parte a populaţiei vaccinată şi o cantitate mare de virusuri care circulă, este o situaţie extrem de periculoasă”, a declarat Emma Hodcroft, epidemiolog la Universitatea din Berna, pentru „Wall Street Journal”. Ea a avertizat că posibilele noi variante ale coronavirusului pot reduce eficacitatea vaccinurilor şi a tratamentelor actuale, şi, în plus, ar putea provoca reinfectarea rapidă a celor care s-au vindecat deja. Soluţiile pentru a evita acest scenariu? Păstrarea distanţării fizice, purtarea măştilor şi accelerarea campaniei de vaccinare. 

Date oficiale: Îmbolnăvirile au scăzut cu 95,8% la cei care au primit două doze 

Riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 a scăzut cu 95,8% printre persoanele care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer, a anunţat sâmbătă seară Ministerul Sănătăţii din Israel, potrivit agenţiei Reuters. De asemenea, vaccinul a avut o eficienţă de 98% în prevenirea febrei sau a problemelor respiratorii şi a fost 98,9% eficient în prevenirea spitalizării şi a decesului, a transmis ministerul citat. Rezultatele se bazează pe statisticile colectate la nivel naţional până pe 13 februarie de la israelienii care au primit a doua doză cu cel puţin două săptămâni înainte. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii din Israel, aproximativ 1,7 milioane de oameni primiseră a doua doză până pe 30 ianuarie. Ambiţioasa campanie de vaccinare israeliană a devenit cel mai mare studiu practic al Pfizer. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că estimează că 95% dintre israelienii cu vârste peste 50 de ani vor fi vaccinaţi în următoarele două săptămâni.

Cercetări anterioare de la furnizori de servicii medicale din Israel au arătat şi ele rezultate pozitive ale campaniei de imunizare, încurajând ţara să ridice din restricţii după săptămâni de lockdown. Astfel, începând de duminică, o parte dintre şcoli şi magazine pot să se redeschidă.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a implementat o aplicaţie „paşaport verde”, conectată la dosarul medical personal, prin care cei care au fost vaccinaţi complet sau declaraţi cu imunitate după îmbolnăvirea cu COVID-19 pot sta în hoteluri sau să participe la evenimente sportive şi culturale.

Potrivit datelor Bloomberg, Israelul a administrat până sâmbătă 78,8 doze de vaccin contra coronavirusului la suta de locuitori, 31,8% dintre cetăţeni primind deja schema completă de două doze.

Măsurile de distanţare socială sunt încă în vigoare. Dansul este interzis în sălile de banchet, iar sinagogilor, moscheilor sau bisericilor li s-a cerut să-şi înjumătăţească numărul normal de credincioşi.

La exact un an după primul caz de coronavirus înregistrat în Israel, relaxarea măsurilor anti-COVID-19 face parte dintr-un plan al guvernului de a deschide economia mai larg luna viitoare, când prim-ministrul Benjamin Netanyahu se pregăteşte pentru realegere.

Ţara a înregistrat peste 740.000 de cazuri şi 5.500 de decese din cauza bolii, în timp ce guvernul Netanyahu a fost criticat pentru aplicarea uneori nejustificată a trei lockdown-uri naţionale. Acesta a promis că nu va fi un al patrulea. Şcolile elementare şi elevii din ultimii doi ani de liceu au participat duminică la cursuri în oraşele israeliene care au rata de contagiune sub control. Şcolile medii urmează să reînceapă cursurile luna viitoare, după aproape un an de învăţământ la distanţă.

România trimite medici şi asistenţi medicali în Slovacia

România răspunde solicitării de asistenţă internaţională lansată de autorităţile din Slovacia şi trimite în această ţară 5 medici şi 9 asistenţi medicali, informează un comunicat al Guvernului. În Slovacia are loc o agravare a evoluţiei pandemiei – cu peste 16 decese pe zi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate COVID-19 în lume. Echipa formată din 5 medici şi 9 asistenţi medicali va fi însoţită şi de 2 reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Misiunea este prevăzută să dureze 21 de zile. Atât personalul medical, cât şi personalul IGSU care va asigura suportul pentru desfăşurarea în bune condiţii a misiunii, inclusiv legătura cu autorităţile slovace, sunt pregătiţi să înceapă deplasarea imediat ce oferta României va fi acceptată de Ministerul Sănătăţii din Slovacia. 

Acţiunea este finanţată de Comisia Europeană prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgenţă pe teritoriul Uniunii). 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite