Societate

articolul anterior articolul urmator

Subiectul „Bentiţa tricoloră”- între naţionalism exacerbat şi globalizare agresivă

46
24 Mar 2013 11:31:58
Cristi Dumitru
Pe reţeaua socială Facebook au apărut mai multe pagini de susţinere pentru Sabina Elena, adolescenta din Covasna care a purtat la şcoală bentiţa tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni FOTO Facebook
Pe reţeaua socială Facebook au apărut mai multe pagini de susţinere pentru Sabina Elena, adolescenta din Covasna care a purtat la şcoală bentiţa tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni FOTO Facebook

De câteva zile bune subiectul bentiţa ne-a prins pe toţi. Până şi pe cei ce îl consideră non-subiect şi au ţinut să scrie despre asta. Nici măcar PDL-ul cu alegerile lui zbuciumate nu a reuşit să îngroape discuţiile despre o adolescentă de 15 ani care prin câteva gesturi a pus pe jar o ţară întregă.

Cei care o susţin necondiţionat pe Sabina par a fi, la prima vedere, un fel de naţionalişti fanatici, plini de resentimente, frustrări de toate felurile, mediocri sau pur şi simplu xenofobi. Aşa se vede din tabăra celor ce ne explică cum e cu toleranţa şi buna convieţuire.

De cealaltă parte „trădătorii de neam şi de ţară, care privesc cu neîncredere subiectul bentiţei, sunt puşi la zid de susţinătorii Sabinei. Nişte mişei care nu dau doi bani pe tricolor, pe simbolurile naţionale în general şi care fraternizează cu duşmanul.

A treia cale pare a fi ocupată de cei ce încearcă să temporizeze elanul celor două tabere prin analize neutre şi pline de sfaturi înţelepte. Nu vă certaţi, nu generalizaţi, există uscături în ambele păduri, nu uitaţi că mâine o să vă faceţi cumpărăturile la aceeaşi piaţă, o să vă trimiteţi copiii la aceeaşi şcoală, o să mergeţi la aceleaşi spitale....Cam ăsta ar fi mesajul.

E ca în bancul cu rabinul. Vestit pentru înţelepciunea sa, acesta este pus în situaţia de a împărţi dreptatea între doi împricinaţi. Îl ascultă cu atenţie pe primul şi spune: „Ai dreptate". Îl ascultă şi pe cel de-al doilea, iar răspunsul este identic: „Şi tu ai dreptate". Aflat de faţă, Iţic îl întreabă, nedumerit, pe rabin: „Păi, cum vine asta, Rabi? Nu se poate să aibă amândoi dreptate!". Iar rabinul cel înţelept îi răspunde: „Şi tu ai dreptate!"

PS:  Îmi iubesc ţara, îi respect simbolurile şi chiar săptămâna viitoare voi coordona o campanie naţională de promovare a valorilor identitare în rândul tinerilor. Când am început să creionez proiectul, acum o lună, nu mă aşteptam să apară acest subiect, atât de delicat, în piaţa publică.  Nu voi opri proiectul pentru că indiferent de subiectele care apar şi dispar, citatul lui Iorga mă face să cred că şi eu am dreptate:

Un popor care nu îşi cunoaste istoria este ca un copil care nu işi cunoaşte părinţii. 

Nicolae Iorga 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Filon Aurel
24.03.2013, 12:00:21

Cristi Dumitru eu cred ca cea mai mare parte a celor ''Alaturi de Sabina'' cred cu tarie ca un copil nu poate fii amenintat cu moartea si/sau pedepsit de profesori in propria tara.Ea exprima cu siguranta strigatul romanilor din zona Covasna si Harghita,zonele unde majoritari in propria tara sunt tratati ca niste apatrizi fara drepturi.Dan Tanase a atras atentia asupra acestui fapt si se bate impotriva sistemului instaurat de administratia locala UDMR,PCM ce incearca sa faca ''tabula rasa'' in ceea ce priveste romanismul din zona uitind cu desavirsire orice comportament democratic.Din fericire am vazut si reactia romanilor din zona respectiva ce arata ca nu este chiar asa cum vor altii sa arate.

+15 (25 voturi)
gyll
24.03.2013, 12:33:02

Filon Aurel ,cea mai buna solutie este aceia pe care a propus o Basescu privind regionalizarea.Si atunci se vor temina toate aceste lucruri care nu fac bine nici secuilor,nici romanilor.

+1 (13 voturi)
Filon Aurel
24.03.2013, 12:54:29

gyyl eu mi-am exprimat parerea fata de regionalizare.Eu sunt mai degraba adeptul re-infiintarii judetelor interbelice ceea ce ar da sansa unor orase ce sunt in umbra in acest moment(ex.Fagaras,Sighisoara,Cimpulung-Muscel,etc) sa se dezvolte.Regionalizarea dupa cite o vad astia de la usl aduce o capitalizare asupra unui singur oras pe zone,ce nu-mi place deloc.Despre comunistul-privatizat nu mai doresc sa aud!

+3 (9 voturi)
Nirolf
24.03.2013, 13:05:47

Stimate Cristi Dumitru cu mult tact impartiti comentariile pro si contra bentitei tricolore cat si inteleptii cu "fundul in doua luntre" care spun ca adevarul este undeva la mijloc. In acelasi fel se impart si cei ce sustin ca Lenuta e fata mare si oponenti ce afirma ca e gravida. Mergand pe logica dv , adica itic-covista putem spune ca e putin gravida si putin fata mare. Am citit un singur comentariu a unui ilustru necunoscut ce spunea ca reactia civilizata si corecta a colegilor magheari a fetitei cu bentita, ca buni cetateni ai acestei tari ar fi fost s-o invite cu ei la "serbarile galante" de 15 martie si nici intr-un caz sa reactioneze antiromaneste ca rod a educatiei sovine practicata de profesori ce nu ar trebui sa lucreze in invatamantul romanesc. Ce frumos ar arata copiii mergand in grup cu bentite tricolore (unguresti) si romanesti chiar si cu steaguri sa serbeze Ziua maghearilor de pretutindeni si tot asa si Ziua Nationala a Romaniei. Au "gandesc" dascalii din Covasna- Harghita ca e mai bine sa se urasca acesti copii decat sa se inteleaga ? Dar Biserica crestina unde este ? Oare nu este si misiunea ei sa stinga aceste focare de ura ? Sau uneori chiar din Biserica izvoraste ura si xenofobia ?

+20 (24 voturi)
Filon Aurel
24.03.2013, 13:14:39

Draga Nirolf sunt de acord cu cele spuse de tine.Ce nu inteleg este despre ce Biserica vorbesti?/Daca vorbesti despre cea ortodoxa de acolo ea,biserica,are parte de aceleasi ''epitete'' si amenintari pe care le-a primit acea copila.Dca vorbesti de cea greco-catolica,vezi cum s-au comportat la momentul infiintarii orfelinatului de la Odorhei administratia de acolo.Daca vorbesti de reformati vezi comportamentul unui pastor,asa zis simbol.

+11 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările