Sula, Gelu şi Nea Nelu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am stat un pic pe gânduri înainte de a publica un interviu-fluviu cu Gelu Voican Voiculescu.

Ne întrebam: are rost să găzduim minciunile cu repetiţie ale acestui personaj eminamente diversionist? Şi am decis că merită să riscăm. Ştiam că prin pădurea de intoxicări îşi mai face loc şi câte-un ciot de adevăr. Pentru istorie, care lucrează selectiv, o jumătate de adevăr cântăreşte mai mult decât o mie de minciuni.

Încercând să ne convingă că liderii FSN au fost fete mari la contramanifestaţia de tip bolşevic din 28 ianuarie 1990, Voican scapă o informaţie esenţială: de organizarea mârşavei acţiuni s-au ocupat Sergiu Nicolaescu şi Dan Iosif. Şi nu au făcut-o de capul lor, ci au fost desemnaţi să se ocupe. Citatul exact al lui Voican: „S-a hotărât ca, pentru orice eventualitate, să existe o masă de manevră - şi de asta se ocupau Sergiu Nicolaescu şi Dan Iosif - de oameni fideli CFSN, care să fie adunaţi undeva pe la Banu Manta, ca o rezervă. Şi au venit la 28 ianuarie cu mulţimea după ei, pe «Ana Ipătescu»". Când Voican spune „s-a hotărât", putem fi siguri că au hotărât Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Virgil Măgureanu, Nicolae Militaru şi, desigur, Gelu Voican Voiculescu.

În acea zi de 28 ianuarie 1990 am fost în Piaţa Victoriei şi am văzut totul cu ochi de student. Mă număram printre miile de bucureşteni veniţi să susţină partidele istorice (PNŢCD-Coposu, PNL-Câmpeanu şi PSDR-Cunescu) în lupta lor inegală cu rechinii comunistoizi de la FSN. Din când în când eram informaţi despre conţinutul discuţiilor din palat.

Totul a decurs civilizat până când piaţa a fost invadată de bătăuşii tocmiţi de FSN. Acum aflăm că mardeiaşi-şefi au fost desemnaţi Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu. Dan Iosif - fie-i ţărâna uşoară -era un mardeiaş de meserie; Sergiu Nicolaescu se tot juca, de o lună şi ceva, de-a regizorul sângeros, folosindu-şi cascadorii în misiuni tenebroase.

Tot atunci, pe 28 ianuarie, când s-a confruntat cu prima demonstraţie de masă împotriva sa, Ion Iliescu (căruia feseniştii îi spuneau, tandru, Nea Nelu) a lansat celebra expresie „cu sula-n coaste". Enervat că liderul ţărănist Corneliu Coposu insista ca FSN să nu devină partid politic, Iliescu a bătut cu pumnul în masă şi a urlat pe un ton peiorativ: „Dooomnu' Copoiu, doooomnuuu' Copoiu, nu mai îmi da, domn'e, cu sula-n coaste!".

În interviul luat de colegul meu Florel Manu lui Gelu Voican Voiculescu, sarabanda minciunilor este întreruptă doar de mici ticăloşii. Misteriosul bărbos din preajma lui Ion Iliescu (suntem pe cale să aflăm şi cine l-a trimis la Revoluţie!) îi atribuie lui Corneliu Coposu o declaraţie inventată: „Am venit să-l dăm jos pe Iliescu şi să ne instalăm noi, să-i luăm puterea, să terminăm cu comuniştii!". Coposu n-a spus niciodată aşa ceva!

Despre alte diversiuni gelu-voican-voiculesciene, în ziarul de mâine. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite