Societate

articolul anterior articolul urmator

Sunt idioţii înclinaţi să conducă BMW sau maşina de lux germană îi transformă în idioţi? Studiul care a răspuns la întrebare

51
11 Feb 2020 21:03:22
Autor: Cezar Pădurariu
BMW de lux scos din apă în urma unui accident FOTO Adevărul
BMW de lux scos din apă în urma unui accident FOTO Adevărul

Un profesor de la Universitatea din Helsinki, specializat în sociologie psihologică, a condus un studiu prin care a încercat să afle de ce sunt mai necivilizaţi şoferii de BMW sau Audi.

De ce proprietarii de BMW sau Audi par adesea să conducă ca nişte idioţi? Este întrebarea de la care a pornit un studiu efectuat în Finlanda, la Universitatea Helsinki.

Profesorul Jan-Erik Lönnqvist a pornit de la o observaţie comună, făcută de nenumăraţi oameni în trafic: şoferii de maşini BMW sau Audi au o probabilitate mult mai mare de a ignora regulile de circulaţie şi de a conduce nesăbuit.

Se întâmplă peste tot în lume, inclusiv în ţări considerate civilizate din punct de vedere al traficului rutier.

Studii sociologice precedente au demonstrat deja că şoferii maşinilor scumpe sunt înclinaţi majoritar să încalce regulile de circulaţie. Fenomenul a fost explicat printr-o prezumţie comună, că puterea venită la pachet cu bogăţia are tendinţa de a corupe sau de a îndemna la fapte ilegale.

Lönnqvist a abordat problema „şoferi necivilizaţi - maşini germane scumpe“ dintr-un unghi diferit. Cercetătorul a dorit să afle dacă nu cumva anumite categorii de oameni sunt atrase de maşinile germane puternice şi scumpe, indiferent de statutul lor social-financiar, şi dacă nu cumva şi aceste categorii de oameni au tendinţa de a încălca legea.

Studiul a constat în interogarea a 1.892 de cetăţeni finlandezi, proprietari de maşini, care au avut de completat un chestionar complex. Au fost întrebaţi despre modelul maşinii pe care o deţin, obiceiuri de consum, despre nivelul veniturilor, dar au fost strecurate şi întrebări care le-au explorat trăsăturile de caracter.

Potrivit lui Lönnqvist, răspunsul final, după analizarea răspunsurilor, este lipsit de ambiguitate: oamenii egoişti, aroganţi, orgolioşi, încăpăţânaţi, dezagreabili şi lipsiţi de empatie au tendinţa să deţină un autoturism de „statut“, precum BMW, Audi sau Mercedes. „Aceste trăsături de personalitate explică dorinţa de a avea «proprietăţi de statut» şi aceleaşi trăsături explică de ce asemenea oameni încalcă regulile de circulaţie mai frecvent decât alţii“, explică profesorul Lönnqvist.

Profesorul mai spune că aceşti oameni se consideră superiori semenilor, motiv pentru care vor face tot posibilul să-şi arate supremaţia etalând proprietăţi scumpe, pe care vor face sacrificii să le achiziţioneze chiar dacă nu sunt bine situaţi financiar.    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

geek-a-contra
11.02.2020, 21:19:28

QED...

+15 (15 voturi)
Hairy Potter
11.02.2020, 21:19:50

Da. Vorba mea este ca NU toti cei care conduc BMW sunt niste bizoni, dar aproape toti bizonii conduc BMW. Observatia 1 - Mercedes nu este chiar la fel - un procent mai mic de conducatori de Mercedes sunt niste idioti. Se pare ca idiotii au o predilectie pentru BMW, apoi Audi, si in fine Mercedes, in aceasta ordine. Observatia 2 - Cand cunosc un sofer de BMW deja, cu parare de rau trebuie sa recunosc, pornesc cu o idee pre-conceputa - aceea ca am de-a face cu un manelist. Ma bucur sa ma insel, dar asta e ideea cu care pornesc, sorry. Observatia 3. Iata deci ca treaba asta se intampla si in alte parti (chiar daca, sunt sigur, mult mai rar decat la noi). Sunt putin surprins.

+25 (27 voturi)
Ţepeş
11.02.2020, 21:49:12

Mos Gherila "Observatia 3. Iata deci ca treaba asta se intampla si in alte parti (chiar daca, sunt sigur, mult mai rar decat la noi). Sunt putin surprins." De vreme ce un profesor din Helsinki, a studiat 1892 de finlandezi și nu 1892 de români, e clar că acolo e o problemă. Nu sunt deloc surprins că un român, ca tine, are atitudinea unui om care se consideră inferior altor nații.

-18 (26 voturi)
Cody F. Rocco
11.02.2020, 21:43:06

raspunsul e ca'n reclama aia... "Si, si!"

+2 (2 voturi)
un motan intransigent
11.02.2020, 21:43:30

Interesant studiu, interesante concluzii! Ce-i de facut? Ar fi, poate, indicat ca posesorii de autoturisme din marcile vizate sa beneficieze legal de lejeritati totale in privinta regimului vitezei maxime legale admise. Asta fireste in speranta autoeliminarii lor din trafic intr-un rastimp cat mai redus. Concomitent cu lejeritatea propusa, acesti "zmei" ar trebui sa aiba si dreptul la un girofar specific, menit sa atraga atentia coparticipantilor la trafic de existenta pericolului rutier. Nu vad de ce ideea asta n-ar da randament.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările