Societate

articolul anterior articolul urmator

Sunt din ce în ce mai convinsă că preoţii ar trebui să facă cursuri de „arta actorului”

12
21 Aug 2013 16:32:32
Iarina Demian
Până la urmă o slujbă religioasă este tot o formă de spectacol  FOTO Adevărul
Până la urmă o slujbă religioasă este tot o formă de spectacol  FOTO Adevărul

De Sfânta Maria, în fiecare an, mă grăbesc să ajung la biserică şi să aprind lumânări pentru Mariile din viaţa mea: mama, bunica si mătuşile grecoaice din partea soţului meu.

De obicei merg la biserica Stavropoleos unde slujba este frumoasă şi adevărată. Din păcate nu ajung întodeauna acolo, iar cand ajung, sunt strivită de mulţimea oamenilor. Ca să găsesc un loc, nici nu se pune problema, iar de stat în picioare toată slujba, îmi este imposibil!

De Sfânta Maria care tocmai a trecut, era deja târziu, m-am îmbrăcat repede şi m-am dus la o biserică din cartier, de fapt, biserica copilăriei mele, pe care încă o mai frecventez din când in cand, mai ales în asemenea situaţii. Curtea era plină de oameni care ascultau slujba, alţii îşi povesteau vieţile. Am intrat în biserica arhiplină, am cumpărat niste lumânări şi am rămas să mă sprijin de unul din pereţii laterali ai micii încăperi unde se vând obiectele de cult. Am încercat să mă ţin pe picioare şi să rezist atacului care venea din spate..Slujba ajunsese la momentul predicii. Preotul avea un fel foarte ciudat şi ridicol de a rosti frazele. De fapt, el nu vorbea, cânta cuvintele, le şuera, lungea prima silabă şi finalul frazei îl încheia pe tonuri de cap. Era atâta falsitate în această aşa-zisă „trăire” încât fără să vreau m-am gândit la actorii proşti şi lipsiţi de talent care nu au cum să emoţioneze şi să convingă publicul. 

Oamenii se străduiau, dar nu prea reuşeau să priceapă ce se intâmplă. Încet, încet au inceput să iasă din biserică. Era cald, copiii plângeau, o femeie a intrat cu un căruţ dublu, deşi avea un singur copil în el, şi după ce m-a călcat pe piciorul stâng, a făcut o advărată pârtie, îndreptându-se spre altar.

Am ieşit din biserică năucită..Plecasem de acasă cu sărbătoarea în suflet şi mă întorceam obosită, goală pe dinăuntru şi cu sentimentul că mi-am pierdut timpul....!

Până la urmă o slujbă religioasă este tot o formă de spectacol care ar trebui respectată nu doar de enoriaşi, dar mai ales de cei care o practică. Ei trebuie sa înveţe sa rostească cuvintele cu dicţie perfectă, cu sinceritate şi emotie. Pentru asta ar trebui să facă niste cursuri de actorie. Altfel  predica impreună cu intreaga slujbă poate să se transforme într-o comedie. Ca să imi reamintesc adevărata semnificaţie a Adormirii Maicii Domnului şi să îmi schimb starea de spirit, am citit un articol de pe prima pagina a unui cotidian!

Mă gândesc din ce în ce mai serios dacă să mai intru sau nu într-o biserică !

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.08.2013, 16:44:39

Pana la aparitia crestinismului, oamenii s-au talharit unii pe altii admirabil de laic si pe indelete, fara prea mari retineri..Ba chiar aia cu tupeu, muschiu' si ghioaga mai mare deveneau eroi si-si faceau un titlu de glorie din numarul celor pe care-i jefuisera si ologisera. Atunci, la fel ca in prezent, talharii mai mari ajungeau conducatorii comunitatilor. Apoi a aparut crestinismul cu setul lui de valori morale si sociale, valori care in perioada idealist-romantica a extinderii lui, a cucerit lumea prin altruismul, cumpatarea si spiritul de sacrificiu al celor ce-l propavaduiau sincer, dedicat si gratis, dar asta doar pana la aparitia bisericii ca institutie ierarhizata ferm. Aceasta, Institutia Bisericii (nu conteaza care), desi la inceput ii invata pe oameni ca nu-i cine stie ce smecherie ca cel mai tare si cu bata in mana sa-l jefuiasca pe cel mai slab si linistit, i-a indemnat treptat pe slujbasii ei, adica preotii, sa dovedeasca prin exemplul propriu ca poti jefui pe cel mai slab chiar si cu mainile goale si constiinta impacata. Ba chiar si pe cel cu muschi bombati si creier neted.. Preotul trebuie doar sa gangureasca frumos (dar putin pe nas pentru a parea baritonal, grav si cu fason de atotstiutor), repetand citate din Sfanta Scriptura, convingandu-l astfel pe om ca daca-i ia si pielea de pe el, o face in numele Domnului si credintei. Aluziv si din cand in cand, e indicat sa-i strecoare enoriasului si niscaiva descrieri ingrozitoare ale cumplitului iad, unde sarmanul om are toate sansele sa-si schimbe nuanta tenului ca urmare a eternelor impachetari in smoala, asta daca nu se supune vrerii lui Dumnezeu via preot sau daca cumva behaie nemultumit in mijlocul turmei de oi (metafora biblica cu sensul de a te trezi vorbind ca fraierul in front sau in formatie )..!

-3 (5 voturi)
x cogito ergo sum
21.08.2013, 18:24:07

Stimata doamna ,credeti-ma ca nu pierdeti nimic daca nu mai calcati tot restul vietii intr-o biserica .Mai bine in cele aproximativ doua ore pe care le pierdeti la slujba din biserica sa le folositi citind Biblia de la inceput pana la sfarsit .Si atunci veti intelege de ce am dreptate . Dar pentru asta trebuie sa nu aveti idei preconcepute de genul :Strabunii mei au fost ortodocsi ,vreau si eu sa fiu si sa mor ortodoxa .

-3 (7 voturi)
Ioana Meissner
21.08.2013, 18:50:05

Slujba nu este spectacol, ci este in primul rand comuniune in rugaciune cu Dumnezeu. Nici predica nu este actorie, ci este o indrumare catre toti prin Cuvantul lui Dumnezeu. Doamne, cate ii mai pot sminti pe unii in biserica ca nu mai ajung nici macar sa inceapa sa inteleaga esenta slujbei si mai si pleaca hotarati sa nu se mai intoarca desi nici nu prea au inceput nimic esential.

+2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.08.2013, 19:53:57

Ioana, daca nici tu nu ai sesizat ca slujba in bisericile BOR aduce din ce in ce mai mult cu ..balciul, inseamna ca nu ai mai intrat demult, intr-una..!

-3 (7 voturi)
paradoxal
21.08.2013, 20:09:31

Doamna mergeti la slujba care o va tine Rogers Water in Bucuresti,cu siguranta stiti si d-voastra de liturghiile muzicale tinute de la cei Pink Floyd in aer liber si cu participare imensa de oameni.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările