Societate

articolul anterior

Tăcerea şi vinovăţia ei

9
14 Jan 2022 08:23:13
Alina Gorghiu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Agresorii sexuali impun victimelor lor copii tăcere în privinţa abuzului, pentru a-şi salva propria piele. Nu sunt, însă, puţine cazurile care ies la lumină, dar care trenează mult timp în rezolvare. Pasivitatea nu rezolvă nimic. Din acest motiv, voi solicita urgent instituirea unei Comisii parlamentare de anchetă în acest sens.

Răspunsul nostru, în faţa epidemiei de cazuri de violenţă domestică şi abuz sexual în cazul minorilor, a fost 119 – „Telefonul Copilului”. Un pas important pentru siguranţa minorilor. Logica a fost eficientizarea sistemului prin implicarea directă a autorităţilor competente să protejeze copiii victime ale unor astfel de atrocităţi.

Dar ce soluţii avem atunci când cei afectaţi sunt copiii instituţionalizaţi? Când tocmai aceste centre sunt parazitate de personaje care deviază grav nu doar de la atribuţiile lor, ci şi de la cel mai valoros instinct moral: grija faţă de copil?

Pentru copiii instituţionalizaţi situaţia este dramatică. Două cazuri de la începutul lui 2022, în care au fost deja deschise dosare penale privind infracţiunea de viol, au şocat opinia publică. Unul la centrul social Hărman, celălalt la orfelinatul din Rupea, ambele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. La Hărman, un angajat ar fi abuzat o tânără cu afecţiuni psihice, iar la orfelinatul Rupea o fetiţă de 13 ani este gravidă în luna a treia.

Grav este că de ani de zile suntem martori la o avalanşă de abuzuri comise de angajaţii centrelor de copii. Că este vorba de abuz sexual, de violenţă fizică sau jigniri, cert este că există personaje care, în loc să protejeze, abuzează şi corup. Soluţia nu este de a lua act de ele sau de a le inventaria. Pentru că apar mereu alte şi alte cazuri, iar unele nici nu ajung să fie publice. Despre cele care transpiră în presă se vorbeşte mult, dar nimic nu se întâmplă şi prea puţini dintre vinovaţi plătesc. Este absolut revoltător să vezi realitatea asta!

Sistemul trebuie „scuturat” bine, astfel încât să îi îndepărtăm pe cei care pozează în „gardieni” ai unor astfel de copii, dar care, în umbra funcţiei, sunt tocmai agresorii lor. Nu se va putea atinge acest obiectiv, fără a avea o imagine clară asupra situaţiei. Ca parlamentar, voi solicita instituirea unei Comisii de anchetă la nivelul Senatului pe această temă. Avem nevoie de un raport consistent privind aceste infracţiuni şi direcţii clare de acţiune.

Pentru că statul are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, indiferent de vârstă, iar atunci când se întâmplă derapaje grave, se impun soluţii. Şi să nu uităm că orice abuz sexual în copilărie marchează ireparabil viaţa de adult.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Iulian Arion
14.01.2022, 09:02:18

Violatorii nu-și corijeaza comportamentul în pușcărie. Orice procuror de caz cunoaște acesta. Legea penala trebuie sa interzică reducerea pedepsei în cazul violatorilor. Telefonul este inutil. Agresorul învinovățesc copilul și acesta nu vorbește. Cele mai frecvente cazuri sunt în cantonamentele sportive când antrenorul abuzează minorele. Anual minorele trebuie sa fie audiate de psiholog -femeie pentru depistarea antrenorilor pedofili. La federațiile sportive se cunoaște acest aspect. În instanta agresorul se prevalează de faptul ca minora a consimțit. Legea sancționează chiar dacă minorul a consimțit. Judecătorii nu sancționează când agresorul invoca consimțământul. Trebuie ca Legea sa protejeze victima. În codul penal al lui Predoiu din 2009, Legea penala protejează infractorul. Asta e doctrina liberala: protejarea infractorului.

+4 (4 voturi)
Chelaru
14.01.2022, 09:11:48

Trebuie si ore de antrenament sexual in scoli pentru ca sunt foarte multi minori care nu stiu cum sa raspandeasca fenomenul . Sunt analfabeti sexuali ca sa facem o gluma reusita .

-2 (2 voturi)
Mandy
14.01.2022, 09:32:54

Doamna Gorghiu scrie la ziar, trebuie sa-i aminteasca cineva ca partidul din care face parte e la putere.. Preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, care a semnalat acum cateva zile cazul a trei fete agresate sexual de către un asistent maternal, în Sectorul 4 din Bucureşti, si a cerut intervenţia ministrului Gabriela Firea, dar şi a primarului si a conducerii DGASPC Sector 4. Omul a spus, foarte corect, ca meseria de asistent maternal, o ruşine naţională, ar trebui să fie desfiinţată treptat. Doamna Firea, atat de vocala cand are interes, acum tace.. Vreti sa dati vina pe ciuma rosie, doamna Gorghiu..? Dvs, PNL, i-ati adus la putere..! Economia Romaniei se prabuseste din cauza cresterii preturilor la energie, Klovnis bate campii despre 'flancul NATO'.. Cine sufera cel mai tare din cauza saraciei..? Copiii, doamna..! Polonezii si nemții au negociat și au lungit pana la trei zeci si ceva de ani perioada de tranzitie la alte forme de energie, pentru Romania cine sa negocieze cand ne conduc niste pradatori pusi pe jaf..? In loc sa eliminati pensiile speciale, Predoiu al dvs tocmai le-a marit, mandru ca a eliminat nu stiu ce "inechitati".. Bine ca v-ati asigurat in schimb ca vor primi burse de merit cat mai putini copii, ridicand pragul la nota de 9.50..! Plangeti de mila copiilor, doamna Gorghiu..? Ipocrizia este echivalenta cu tacerea, si vinovatia ei..!

+3 (3 voturi)
Mandy
14.01.2022, 14:09:05

Oare dvs, sau colegii din PNL, ati terminat scoala si liceul cu medii peste 9.50, doamna Gorghiu..? Priviti aici, tupeu de borfas: https://evz.ro/sorin-cimpeanu-deranjat-de-acuzatiile-aduse-de-asociatiile-de-elevi-unde-este-taierea-numarului-de-beneficiari-ai-burselor-de-merit.html?fbclid=IwAR1Urypz4Hpt0LfRtYBI0y_xJR9CIA15IgBHTRUBheuTBA6PxncJgih5xgc

0 (2 voturi)
Chelaru
14.01.2022, 09:08:37

"Pentru că statul are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, indiferent de vârstă," Corect ! Sa facem totul tovarasi pentru propasirea populatiii si inaintarea spre neomarxim indiferent de varsta !

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările