Nelu Tătaru propune ca românii să se poată testa şi vaccina anti-COVID în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Nelu Tătaru, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor propune ca farmaciile să ducă acasă medicamente bolnavilor cronici şi celor care nu se pot deplasa. Totodată, ar vrea ca pe viitor românii să se poată testa şi vaccina pentru COVID-19 în farmacii.

Subiectele au fost discutate în cadrul unei întrevederi cu Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România. 

„Am abordat un subiect extrem de important şi semnalat tot mai des: dorinţa de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-şi achiziţiona medicamentaţia. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primeşte medicamentaţia cu întârziere sau nepăstrată în condiţii optime la transport”, a scris Nelu Tătaru pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu cele două asociaţii.

Nelu Tătaru a mai discutat despre posibilitatea ca pe viitor românii să se poată testa pentru COVID-19 în farmacii şi, de asemenea, ca farmaciile să devină centre de vaccinare, cum se întâmplă în alte ţări.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost şi posibilitatea populaţiei de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a şi întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranţa unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuţie prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populaţiei”, a  scris Tătaru. 

Totodată, fostul ministru al sănătăţii atenţionează şi asupra a altor două probleme grave observate şi discutate în cadrul acestei întrevederi, pentru care se caută soluţii.

„În altă ordine de idei, de multe ori mi-au fost semnalate situaţii în care comunicarea dintre medicii de familie şi farmacişti nu este încă una foarte eficientă şi, din acest motiv, de foarte multe ori se ajunge la a se prescrie medicamente care nu se mai găsesc în lanţurile farmaceutice. În acest sens, trebuie găsite soluţii pentru a îmbunătăţi comunicarea dintre medicii de familie şi farmacişti. Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziţionarea şi administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentaţia să se administreze în funcţie de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spaţiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a creşte încrederea în actul medical, astfel încât pacienţii să renunţe la acest obicei care poate avea consecinţe extrem de grave pe termen scurt şi lung”, a mai spus Nelu Tătaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite