Taxă clawback diferenţiată pentru producătorii de medicamente începând din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista de medicamente compensate şi gratuite va intra în vigoare din august FOTO Adevărul
Lista de medicamente compensate şi gratuite va intra în vigoare din august FOTO Adevărul

Odată cu intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate şi gratuite este posibil să existe şi calcule diferenţiate pentru taxa clawback la medicamentele originale şi la cele generice, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

La ora actuală, taxa pe care companiile farmaceutice sunt obligate să o plătească se calculează global, după cum a precizat Nicolăescu, propunerea de clawback diferenţiat fiind înaintată Ministerului Finanţelor.

 „Dacă lucrurile merg cum trebuie, probabil în această toamnă, atunci când intră şi noua listă în vigoare, vom avea calcule diferenţiate clawback pentru generice şi clawback pentru originale. Şi credem că în felul acesta nemulţumirile se vor duce undeva în altă parte şi nu vor mai fi la noi”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a reiterat că noua listă cu medicamente compensate va fi finalizată şi va intra în vigoare la data de 1 august, cu condiţia să nu apară probleme complicate care să decaleze acest program.

„Probabil că azi veţi găsi în Monitorul Oficial - sau mâine, depinde când se publică, dar foarte curând - criteriile pe care vor lucra comisiile de specialitate atunci când vor analiza propunerile pe care le fac producătorii de medicamente şi care doresc să introducă pe listele de compensate asemenea tipuri de molecule”, a explicat Nicolăescu.

Costurile noii liste vor fi suportate de producătorii de medicamente

În ceea ce priveşte costurile noii liste de medicamente, ele vor fi suportate de producătorii de medicamente, cel puţin în primul an.

„Toată diferenţa de creştere se suportă de producători, prin taxa de clowback, urmând ca în anii următori noi să încercăm să facem o serie de calcule, de ajustări şi de normare”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a spus că, în condiţiile în care intră un medicament nou, dar mai sunt două-trei medicamente pe piaţă, trebuie văzut care dintre medicamente mai continuă să fie prescrise şi care nu, în funcţie de diferenţe şi de consumurile estimate urmând a se cunoaşte influenţa pe buget.

Pe aceeaşi temă:

Taxa clawback pe care producătorii de medicamente sunt obligaţi să o plătească statului s-ar putea modifica din 2014

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite