Societate

articolul anterior articolul urmator

Taximetriştii au făcut băşcălie de un client nemulţumit de tarifele „preferenţiale” aplicate de unii dintre ei

8
11 Jun 2019 14:12:13
Autor: Liviu Stănculescu
Protest taximetristi Bucuresti 17 aprilie 2019 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Protest taximetristi Bucuresti 17 aprilie 2019 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanţii taximetriştilor l-au luat în bătaie de joc pe un consumator care, în cadrul dezbaterii publice a proiectului de OUG privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, organizată la Ministerul Transporturilor, a reclamat că a fost taxat discreţionar de un şofer de taxi tradiţional.

Clientul a intervenit în discuţii şi a zis că susţine aplicaţiile de tip Uber/Clever/Bolt pentru că a întâmpinat numeroase situaţii neplăcute cu taximetriştii. Un exemplu ar fi momentul în care era cu copilul în braţe şi a vrut să apeleze de urgenţă la un taxi, însă şoferul i-a făcut un preţ "preferanţial" , de 50 de lei, pentru o cursă care valora maxim 20 de lei. Pasagerul a mai spus că, din punctul lui de vedere, aplicaţiile sunt mult mai sigure şi mult mai civilizate. 
 
În sală însă, taximetriştii nu au fost de acord cu pasagerul şi au început să râdă şi să-l ironizeze întrebându-l "ce consumă?'', în condiţiile în care acesta a zis că este un simplu consumator. 
 
150 de şoferi sancţionaţi
 
Reprezentanţii companiilor de transport alternativ (Uber, Bolt şi Clever) speră ca proiectul de ordonanţă de urgenţă ce reglementează aceste servicii să se afle pe ordinea de zi a Guvernului în şedinţa de joi şi propun ca taximetriştii să aibă acces la platformele de transport alternativ. "Noi ne dorim ca ordonanţa de urgenţă să intre pe ordinea de zi a Guvernului în şedinţa de joi, pentru că situaţia din trafic este tot mai gravă de la o zi la alta. Sunt peste 150 de şoferi sancţionaţi, majoritatea dintre ei sunt cu plăcuţele ridicate. Ei au maşinile personale indisponibile în momentul ăsta" , a declarat, la sfârşitul dezbaterii, Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală, reprezentantul Uber, Bolt şi Clever.
 
Taximetriştii “tradiţionali”, invitaţi pe aplicaţii
 
La rândul său, Anca Gherle, reprezentant Clever, şi-a exprimat speranţa că proiectul de ordonanţă va fi introdus în şedinţa de Guvern de joi, odată cu încheierea tuturor procedurilor de transparenţă. "Mâine va fi o Comisie de Dialog Social, iar, odată încheiată acea comisie, am parcurs toate procedurile de transparenţă, de dezbatere publică şi ne aşteptăm ca joi să fie introdusă în şedinţa de Guvern. Ne dorim, la fel cum şoferii de transport alternativ au acces la aceste platforme, şi taximetriştii să vină pe aceste platforme, să fie un tratament egal pentru toată lumea, ca să nu existe supărări sau o discriminare către taximetrişti. Maşinile de taxi să aibă acces pe aceste platforme, să ofere transport cetăţenilor. Aceste platforme s-au născut pentru că cererea de transport este foarte mare. Nu cred că este o soluţie să discriminăm o categorie de transport şi ei trebuie să aibă acelaşi acces pe platforme şi, evident, să respecte aceleaşi reguli". Anca Gherle a adăugat că textul proiectului de act normativ prevede o perioadă de doar 3 ani pentru autorizare şi funcţionare a transportatorilor înscrişi pe platforme. "Aceasta este o situaţie pe care noi nu o înţelegem. Nu înţelegem de ce ordonanţa de urgenţă are un termen de expirare, să îi spunem aşa. Acest termen de expirare poate afecta orice business. Orice om care doreşte să investească nu o face pe o perioada determinata de 3 ani. Noi am propus ca acel termen de expirare a OUG în anul 2022 să fie eliminat", a mai spus reprezentantul Clever. Potrivit acesteia, în ultima lună, şoferii au fost extrem de descurajaţi să intre pe aceste aplicaţii. Avem undeva la 120 de şoferi care au fost sancţionaţi şi le-au fost ridicate plăcuţele, care au dat un exemplu pentru ceilalţi şoferi şi aceştia nu au mai intrat pe aplicaţii. Serviciul nostru a scăzut cu 50%, deci ordonanţa asta, dacă nu va fi votată săptămâna aceasta, noi avem o viziune destul de sumbră asupra viitorului acestei aplicaţii , a avertizat Anca Gherle.
 
În dezbatere
 
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, în data de 23 mai 2019. Acesta a stat în dezbatere publică până pe 3 iunie, când a fos publicată o variantă revizuită, în urma consultării cu co-iniţiatorul proiectului, respectiv Ministerul Comunicaţiilor. În urma dezbaterii publice de luni, proiectul va suferi sau nu noi modificări, după care va merge pe circuit extern, la ministerele avizatoare. Procedura este îndeplinită din punct de vedere administrativ, singura etapă fiind plenul Grupului de Dialog Social, care are loc marţi, 11 iunie, unde au loc discuţii cu organizaţiile reprezentative. Momentul în care proiectul va ajunge pe masa Guvernului depinde de cei doi co-iniţiatori, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Comunicaţiilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

kalu kalu
11.06.2019, 15:27:52

doamna gherle, "isi exprima speranta", "situatia e tot mai grava", "noi ne dorim ca ordonanta de urgenta" "ei au masinile personale indisponibile" !!! Am si eu o intrebare doamna gherle, de ce nu ati facut toate aceste demersuri de autorizare, dezbatere, etc, INAINTE "sa dati drumul la treaba" ??? Ca daca ati fi facut acest demers si legal si de bun simt, nu mai aparea situatia "tot mai grava" de ma buseste plansul de cata gravitate si scarbavnicie este in toata aceasta mascarada. Voi sunteti de vina, deoarece voi ati incalcat legea. Ca autoritatile s-au trezit asa tarziu, asta este o alta poveste. Ar fi trebuit sa ia masuri, conform legii imediat, si astfel nu ati mai fi ajuns "in situatia tot mai grava"

-12 (14 voturi)
Serbanescu Serbanila
11.06.2019, 15:41:03

"Am si eu o intrebare doamna gherle, de ce nu ati facut toate aceste demersuri de autorizare, dezbatere, etc, INAINTE "sa dati drumul la treaba" ??? " Pentru ca platformele de transport alternativ au fost SUPRIMATE, de catre de catre beneficiarii voturilor gorilelor in masini galbene in anul de gratie 2019! Este ca si cum maine dimineata nenorocitii astia pe care-i votezi tu ar introduce o lege prin care sa le impuna alor care transporta mancare cu bicicleta sa-si ia un atestat, iar vreun bolsevi de teapa ta i-ar intreba de ce nu l-au luat inainte de aparitia "legii"! Si mai lasa-ma bah cu legea! Dincolo de faptul ca nicio lege nu poate interzice unui om sa ia pe cine vrea el in masina si nici altui om sa se urce in ce masina vrea el, baragladinele astea transpirate si needucate, nespalatii cu jegul de sub unghii la vedere, ghertoii din masinile carora bubuie maneaua, ti se pare ca, dupa ce isi iau pe spaga autorizatiile alea de doi lei, mai respecta vreo lege? Ca, hai sa fim seriosi ... La o simpla verificare tenjica cat de cat serioasa mai bine de jumatate din masinile alea paradite ar trebui sa dispara de pe piata!

+13 (15 voturi)
Ionel Marcu
11.06.2019, 18:36:01

Acum îmi dau seama ce noroc am că nu trebuie să apelez la serviciile „gorilelor în mașini galbene” și nici la „uberiștii ce și-au triplat (sau mai mult) prețul cu sporul de risc (300-400%) datorat guvernării tâmpite cu care ne-am procopsit la finalul lui 2016. Cred că am vreo 15-20 de ani de când am luat un taxi, când aveam mașina (anterioară) în service). Concurența e unul din motoarele economiei, concurenta a dus Occidentul la nivelul de eficiență, în final, de nivel de trai, de azi.

0 (2 voturi)
Serbanescu Serbanila
11.06.2019, 15:47:48

Ooooooooo ... Dar se poate spune ca domnul consumator a avut noroc, dat fiind faptul ca se afla la o adunare publica. Sa zica merci ca a scapat! Pai, ia sa fii indrazinit "nealui" sa-i ceara socoteala unei baragladine care cica presteaza o profesie onorabila, in strada, legat de magariile pe care aceasta breasla in care si-au gasit refugiul toti infractorii le practica! Pai, ce, ar fi tratat cu ironii? Aiurea, neste referiri intelectuale la cei disparuti din famila dumnealui, prezentarea unor obiecte contondente din dotarea oricarui taximetrist onorabil sau cateva picioare responsabile in figura dupa ce in prealabil ar fi fost culcat la pamant de colegii solidari ai gorilei interpelate!

+12 (12 voturi)
kitty kat
11.06.2019, 17:12:49

Prost e cine apeleazå la taximetristii clasici. Ar trebui noi, consumatorii, så-i ignoråm total si atunci vor dispårea dupå piatå sau se vor reforma si functiona modern conform secolului in care tråim. M-am såturat så plåtesc cat nu face la acesti bisnitari. Vreau cålåtorie cu o masinå cu conditii decente si plata transparentå cu card / mobil pay. Nu le convine? Så gåseascå altå meserie.

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)