Tematica examenului de intrare în Rezidenţiat se modifică cu material bibliografic internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificările se vor aplica examenului de rezidenţiat începând cu sesiunea 2021-2022
Modificările se vor aplica examenului de rezidenţiat începând cu sesiunea 2021-2022

Tematica şi bibliografia examenului de rezidenţiat se modifică, prin înlocuirea celei din prezent cu “un material bibliografic internaţional, tradus profesionist în limba română”, anunţă Ministerul Sănătăţii. Modificările se vor aplica examenului de rezidenţiat începând cu sesiunea 2021-2022.

“Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor şi le mulţumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puţin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidenţiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidenţiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii:

“Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii salută iniţiativa rectorilor universităţilor de medicină şi farmacie reuniţi în Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România care au trimis astăzi Ministerului Sănătăţii o propunere de actualizare a bibliografiei examenului de intrare în Rezidenţiat.

“Este nevoie de reevaluarea tematicii de concurs şi a bibliografiei aferente pentru examenul de intrare în Rezidenţiat. O revizuire temeinică a materiei de concurs nu s-a mai realizat de peste 3 ani. Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor şi le mulţumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puţin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidenţiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidenţiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru

Astăzi, rectorii UMF au transmis Ministerului Sănătăţii punctul de vedere asupra necesităţii reevaluării şi actualizării bibliografiei examenului de intrare în rezidenţiat, după consultările avute la nivelul Decanilor şi a consultărilor publice organizate pe acest subiect de către Federaţiile Asociaţiilor Studenţeşti.

În documentul transmis s-a subliniat necesitatea schimbării tematicii şi a bibliografiei pentru examenul de intrare în rezidenţiat, actuala bibliografie fiind necorespunzătoare, cu erori.

Pe baza opiniilor studenţilor, rezidenţilor şi ca urmare a consultării cadrelor didactice implicate în organizarea concursului de rezidenţiat, rectorii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este înlocuirea bibliografiei folosite în prezent cu un material bibliografic internaţional, tradus profesionist în limba română. Utilizarea lucrărilor de referinţă internaţionale va duce la alinierea la standardele medicale actuale şi va permite actualizarea mai facilă în viitor.

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii şi a bibliografiei cu următoarele titluri:

Pentru domeniul Medicină:

1. Medicină internă:

Kumar and Clark’s Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediţia a 10-a, iulie 2020.

2. Chirurgie:

Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediţia a 6-a, 2019.

3. Pediatrie+ Obstetrică-Ginecologie:

Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediţia a 5-a, 2019.

Pentru domeniul Medicină Dentară:

Elaborarea unui manual unic la nivel naţional, care va cuprinde informaţii adecvate nivelului de pregătire din perioada studiilor universitare de licenţă, actualizate şi repartizate echitabil între toate specialităţile.

Pentru domeniul Farmacie:

1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialişti din ţară a cărţii: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia

2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiţi profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iaşi, UMF Carol Davila Bucureşt

3. Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Ed. Medicală, Bucureşti, 1993-Selecţie de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, Bucureşti, 2004

4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecţie de monografii

Din cărţile enumerate mai sus se va propune viitoarea tematica de rezidentiat, capitolele alese urmând să însumeze un număr de pagini comparabil cu actuala tematică de rezidenţiat, pentru a nu face mai dificilă intrarea în specialitate a absolvenţilor.”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite