Tentaţia experienţei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi tineri aleg să muncească în timpul vacanţei de vară în străinătate, peste Ocean sau în Europa, iar cu banii strânşi se pot răsfăţa în excursii exotice. Unul dintre aceşti tineri dornici să încerce noi stiluri de viaţă este Ema Luncă, masterand la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti.

Ema are deja două experienţe în Statele Unite ale Americii. „Prima oara am fost plecată în statul Virginia, lângă Virginia Beach. Am lucrat la un lanţ celebru de restaurante fast-food şi din august am găsit şi un al doilea job. Câştigurile nu au fost cine ştie ce: cel mult 4.000 de dolari pentru toată vara.

Mi-am cumpărat laptop, haine şi m-am plimbat. Am fost la New York, la Washington, Miami şi într-o croazieră de patru zile în Bahamas. M-am întors cu 2 dolari", povesteşte Ema. În vara anului trecut, tânăra a plecat din nou prin acest program şi spune că a câştigat peste 10.000 de dolari, bani cu care şi-a făcut toate poftele. În plus, a vizitat şi San Francisco, Hawaii, Maui, Los Angeles, Las Vegas şi Marele Canion.

Taxa de înscriere = primul salariu

Nu este ieftin să pleci la muncă, dar „investiţia" poate fi acoperită încă de la prima leafă. „Costul programului în sine, pe care-l plăteşti firmei cu care ai contract, variază între 450 şi 700 de dolari. Trebuie adăugat însă preţul biletului de avion şi taxa de viză. Nu trebuie să uităm banii de buzunar care îţi vor asigura traiul până la primul salariu. În total ajungem la 2.000 de dolari", explică Ema.

Ea spune că această experienţă a îmbogăţit-o în plan personal. „Este o experienţă extraordinară, o recomand oricărui student. Te căleşte. Vezi ce înseamnă să munceşti, să faci bani, uneori mai mulţi decât te aşteptai. În plus, cunoşti studenţi din diferite ţări. Eu mi-am făcut prieteni cu care am ţinut legătura şi pe care i-am vizitat. Vizitezi locuri extraordinare. Ca să pleci ca simplu turist în State este costisitor", spune Ema Luncă.

Informează-te înainte de a pleca!

Există mai multe firme şi agenţii care se ocupă cu intermedierea dintre studenţi şi angajatorii din străinătate. Nu toată lumea are însă intenţii bune, iar în ultimii ani au existat mai multe cazuri în care studenţii, odată ajunşi pe meleaguri străine, au constatat că nu au de fapt locul de muncă asigurat. Pentru a te feri de firmele neserioase este bine să te informezi cât mai mult. 

Marţi în „Şcoală&educaţie“ Citeşte articolul integral

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite