Testate anticancer gratuit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinta de presa a lansarii proiectului prin care femeile defavorizate din regiunea de nord-vest vor fi testate gratuit în cadrul unei campanii împotriva cancerului de col uterin
Conferinta de presa a lansarii proiectului prin care femeile defavorizate din regiunea de nord-vest vor fi testate gratuit în cadrul unei campanii împotriva cancerului de col uterin

Peste 2500 de femei vor fi testate în cadrul unui proiect internaţional de prevenire a cancerului de col uterin, în Regiunea de Nord-Vest. Testările sunt asigurate în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin câştigat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în parteneriat Registrul de Cancer din Norvegia şi o asociaţie a rromilor din regiunea de Nord-Vest.

Valoarea proiectului câştigat de parteneriatul amintit anterior depăşeşte valoarea de 1,120 milioane de Euro şi vizează nu doar achiziţionarea de aparatură de screening de ultimă generaţie, ci are şi o componentă de cercetare, legată de screeningul în depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin la peste 2500 de femei provenind din medii defavorizate, inclusiv femei rrome. 

”România este ţara europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate a cancerului de col uterin”, spune Elisabete Weiderpass Vainio, reprezentantul echipei de cercetare norvegiene, în parteneriatul din proiectul ”Controlul cancerului de col uterin în rândul populaţiei Rrome şi a altor grupuri defavorizate din regiunea de Nord-Vest a României”. Şi chiar dacă aceste titluri lungi şi obositoare sunt deranjante pentru orice persoană din afara proiectului, rămânând şi un mister motivul pentru care consultanţii se chinuie să găsească asemenea formulări când scriu un proiect, datele oferite cu privire la numărul femeilor care se îmbolnăvesc şi mor din cauza acestei boli a rămas unul incert exprimat.

Din statistici mai vechi (2011-2012) făcute publice în cadrul unei Săptămâni Europene a Prevenirii Cancerului de Col Uterin a reieşit că 6 românce mor zilnic din pricina acestei boli. Statistici mai recente afirmă că zilnic 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în România şi că 6 mor, tot zilnic. Cert este că Human Papiloma Virus ameninţă pe oricine şi-a început viaţa sexuală şi că, este un virus purtat de către băieţi, motiv pentru care alte ţări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, vaccinează şi băieţii împotriva acestui virus. Extrem de reactiv şi pe de-asupra cunoscându-se insuficient motivul pentru care anumite organisme umane nu pot să-l combată eficient aşa cum ar fi normal să o facă, cum fac cu toate infecţiile, cancerul de col uterin afectează femeile tinere, în perioada cea mai activă a vieţii lor (25-45 de ani), când îşi întemeiază familii şi devin mame, motiv pentru care aspectul social al acestei boli nu poate fi unul neglijabil.

Potrivit lui Florin Nicula, medicul care răspunde de echipa de cercetare română din cadrul proiectului menţionat, costurile unui screening complex sunt mari în România şi pot avea valori cuprinse între 200 şi 500 de lei, iar acestea nu sunt subvenţionate de statul român. 

Spre deosebire de România, spune Elisabete Weiderpass Vainio, Norvegia are grijă ca prevenţia să fie aplicată prin vaccinarea fetelor încă de la debutul vieţii sexuale, iar până la vârsta de tânără adultă, o tânără care trăieşte în Norvegia poate fi vaccinată de până la trei ori. Astfel, apariţia cancerului de col uterin este redusă cu peste 70%.  Mai mult, costurile prevenţiei sunt asigurate de către statul norvegian, iar sistemul de sănătate monitorizează în permanenţă populaţia. ”Ştim că orice moarte înregistrată din cauza acestei boli este de fapt datorată unui scurt-circuit în sistem, iar atunci când se produce, verificăm sistemul pentru a-l îmbunătăţi”, a conchis medicul Elisabete Weiderpass Vainio.

Intrebare dincolo de stire: nu-i asa ca-i minunat sa fii romanca si sa ai copiii in Romania, doamna Gabi Firea?  

UPDATE: Testările gratuite ar urma să aibă loc în anul 2015.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite