Testul „Regelui Cioabă“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Dorin Cioabă este acuzat că le-a cerut bani romilor

Vă cer opinia, în mod sincer, la ce vă gândiţi atunci când auziţi de „Regele Cioabă”? Şi vă mai rog să o faceţi şi argumentat!

Probabil, unii dintre dvs. se vor gândi la un exotism opulent, la coroana de aur, la sceptrul din acelaşi metal, la purcei cu măru’n gură aşezaţi pe masa unor persoane ce mestecă şoriciul fraged cu dinţii de aur...

Alţii se vor gândi, pur şi simplu, la ţigani, iar alţii la romi.

Cei care s-au documentat puţin poate că îşi vor aminti de episodul paşaportului din perioada comunistă, atunci când Ion Cioabă a solicitat autorităţilor comuniste privilegiul de a participa la o conferinţă în Germania. Autorităţile au aşteptat să treacă evenimentul şi l-au chemat la distanţă de o săptămână să îi înmâneze paşaportul. Ion Cioabă le-a răspuns sec „nu mai e nevoie, am fost şi m-am şi întors între timp”.

Alţii, în special persoanele interesate de drepturile minorităţilor naţionale, se vor gândi la o familie din Sibiu care s-a implicat politic pentru comunitatea căldărarilor, un neam mai conservator al romilor.

Alţii, creştinii neoprotestanţi, cu siguranţă se vor gândi la Biserica Philadelphia şi la Pastorul Cioabă.

Căldărarii, unii dintre ei, se vor gândi la un lider al comunităţii lor pe care ei îl numesc rege.

Unii activişti romi se vor gândi, cu siguranţă, la escrocherii comise împotriva romilor deportaţi în perioada nazistă.

Alţi romi, din alte neamuri, îi vor identifica ca factorul principal al ruşinii publice a romilor.

Politicienii români, unii dintre ei, se vor gândi la interfaţa politică spre o lume cu care nu ar dori să intre în contact, dar de care au nevoie.

Jurnaliştii de cancan, au fost cazuri, vor avea nevoie de un „măscărici” care să slăbească în faţa camerelor de filmat sau să îi propună lui Trump mână de lucru ieftină pentru ridicarea zidului către Mexic.

Meşteşugarii se vor gândi, cel mai probabil, la iscusinţa cu care căldărarii lucrează obiecte din cupru şi aramă, cazane de ţuică şi ibrice de cafea, la tehnica lor despre care s-a scris tratate.

Cu siguranţă, percepţiile sunt diverse în funcţie de interesul nostru, în funcţie de informaţiile pe care le-am primit şi în funcţie de prejudecăţile noastre. Până la urmă, nimeni nu este responsabil de imaginea familiei Cioabă, e datoria fiecăruia să îşi promoveze şi păstreze buna reputaţie. Dar, asta e valabil în cazul persoanelor fizice, a cetăţenilor. Autorităţile publice, prin rolul asumat faţă de toţi cetăţenii României, nu au dreptul de a propaga prejudecăţile funcţionarilor lor.

Metoda Regelui Cioabă”, Poliţia Română (campanie de informare anti-hoţi în RATB)

metode hoti politia romana

Mi-a fost semnalat de un prieten faptul că în mijloacele de transport RATB există o campanie a Poliţiei Române care l-a siderat. În esenţă, campania e binevenită, căci, deh, poliţia are şi menirea să prevină criminalitatea, să alarmeze populaţia în ceea ce priveşte tehnicile diverse ale hoţilor, nu doar să intervină în forţă.

Toate bune până aici, doar că atunci când, prin apel la un nume de familie romă cunoscută, ce ilustrează, de fapt, prejudecata unui funcţionar, nu cumva se etnicizează o metodă de furt?

Eu, simplu cetăţean, la ce trebuie să mă gândesc, că poliţia nu a găsit pentru această metodă de furat alt nume decât „pomana regelui Cioabă”? De ce nu i-a spus metoda Isărescu, după cum spunea şi prietenul care a semnalat existenţa acestui poster în RATB.  Nu cumva poliţia suspectează romii din principiu, doar pentru că sunt romi? Care sunt până în prezent acuzaţiile pentru furt pentru care „Regele Cioabă” - aka Ion, Florin, Dorin şi Daniel Cioabă - a fost condamnat?

Dincolo de asta, mult mai important decât un afiş ce reflectă prejudecăţile MINISTERULUI DE INTERNE, organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile inter-guvernamentale raportează din ce în ce mai des abuzuri ale poliţiei române în comunităţile de romi.

Iată câteva exemple:

http://www.apador.org/raport-apador-ch-privind-abuzuri-ale-politiei-din-racos-judetul-brasov-asupra-cetatenilor-de-etnie-roma/

https://www.youtube.com/watch?v=TeXEaa7QRRk

https://www.coe.int/t/commissioner/source/prems/RomaTravellersExtraits_ROM.pdf

https://www.agerpres.ro/social/2016/01/13/romani-criss-romania-condamnata-la-cedo-pentru-abuzuri-ale-politiei-fata-de-romi-statul-sa-ia-masuri-18-08-49

http://www.crj.ro/wp-content/uploads/2015/01/Combaterea-infractiunilor-motivate-de-ura.Ghid-pentru-practicieni-si-decidenti.pdf

Rapoartele Departamentului de Stat al SUA, rapoartele Amnesty International, rapoartele ONU etc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite