Societate

articolul anterior articolul urmator

The Guardian: „La 30 de ani de la căderea lui Ceauşescu, vor plăti cei vinovaţi de ororile orfelinatelor comuniste?”

7
15 Dec 2019 12:00:27
Autor: Vlad Terteleac
Condiţiile din orfelinatele României comuniste au ajuns în atenţia presei internaţionale după Revoluţie, foto Arhivă
Condiţiile din orfelinatele României comuniste au ajuns în atenţia presei internaţionale după Revoluţie, foto Arhivă

În ultimele trei decenii, doar câteva persoane au fost pedepsite pentru rolul pe care l-au jucat în regimul reperesiv al lui Nicolae Ceauşescu şi nici măcar o persoană nu a fost adusă în faţa justiţiei pentru maltratarea miilor de copii din orfelinatele inumane ale României comuniste, scrie The Guardian într-un amplu material.

Reportajul realizat de ziarul britanic observă, însă, că unele progrese au fost făcute în aceste cazuri în ultimii ani, procurorii investigând zeci de persoane care sunt responsabile, direct sau indirect, de moartea copiilor din sistemul de orfelinate al României comuniste, totul după o investigaţia a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

„Când am început investigaţiile, ştiam că au exitat abuzuri, dar nu ne-am imaginat niciodată amploarea acestora şi a crimelor comise”, a spus Florin Soare, un angajat al IICCMER, jurnalistului de la The Guardian, estimând că între 1966 şi 1989, între 15.000 şi 20.000 de copii au murit în orfelinatele din România, majoritatea în unităţile destinate copiilor cu dizabilităţi.
 
 Rezultatele investigaţiei realizate de IICCMER au fost date procurorilor în 2017, dar aceştia continuă să strângă dovezi şi, conform declaraţiilor făcute pentru ziarul britanic, punerea sub acuzare ar putea fi realizată anul viitor.
 

Moştenirea ororilor din orfelinate

Reportajul The Guardian aminteşte şi de ororile orfelinatelor comuniste în viaţa publică a României contemporane. „Orfelinatele sunt un punct sensibil de discuţie în România, multe persoane considerând că publicitatea de care au avut parte imaginile din orfelinate şi campania globală de adopţii care a urmat sunt o pată pe reputaţia ţării care ar trebui uitată”, scrie jurnalistul Shaun Walker.
 
 
 
Orfelinatele României au început să se umple la sfârşitul anilor 1960, pe fondul luptei cu criza demografică prin decretul care interzicea avorturile şi comercializarea de materialele contraceptive. Cele mai groaznice abuzuri, arată articolul din The Guardian, au avut loc în orfelinatele pentru copii cu dizabilităţi. „La vârstă de trei ani, copiii cu dizabilităţi erau sortaţi de comisii din spitale în trei categorii: „cei care pot fi vindecaţi”, „cei care pot fi vindecaţi doar parţial”, „cei care nu mai pot fi vindecaţi”. Copiii din ultima categorie, unii neavând vreo dizabilitate, au fost expuşi la cele mai brutale condiţii”, arată The Guardian.
 
Din cele 26 de orfelinate destinate celor din categoria a treia, cercetătorii IICCMER au ales doar 3 în investigaţiile lor, descoprind, însă, rate de mortalitate enorme printre copii. „Nu au murit din cauza dizabilităţilor pe care le aveau; 70% dintre decese erau înregistrate ca fiind cauzate de pneumonie. Mureau din cauze externe care erau tratabile şi puteau fi prevenite”, a explicat Soare pentru ziarul britanic.
 
Investigaţia a concluzionat că 771 de decese puteau fi prevenite în cele 3 unităţi în ultima parte a anilor 1980, sugerându-se astfel că numărul total pentru întreaga perioadă şi pentru toate orfelinatele este enorm. „Nu există niciun document care să poată dovedi asta, dar este clar că scopul ultim al acestor lucruri era o campanie de exterminare”, a mai declarat Soare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tăunu
15.12.2019, 13:36:52

În perioada socialistă elevii români câştigau pe bandă rulantă medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de mate, fizică, chimie, le dădeau clasă englezilor.Leprele ăstea de englezi nu văd aceste performanţe, nu, ei văd numai pe acei câţiva copii handicapaţi care există în orice societate. Lua-v-ar drequ !

-5 (5 voturi)
Sorin Ionascu
15.12.2019, 14:42:07

Taunule, tu, ca un comunist harsit in toate si nestiind altceva, dependent de pomenile statului, habar n-ai cum era in acele orfelinate, dar te grabesti sa injuri. Da, erau elevi care luau premii la olimpiade, inca mai sunt, dar ei nu au fost si nu sunt reprezentativi pentru situatia generala a copiilor si elevilor din Romania. Sunt cativa, dintre milioane. Tot asa cum nici acum olimpicii nu pot masca rata de peste 45% de analfabetism functional a elevilor (si nu numai a lor, ca nu "le trece" dupa ce ies din scoala, ba chiar raman asa toata viata). La ora actuala sunt vreo 40.000 de copii institutionalizati, poate ceva mai multi, in conditiile in care natalitatea a scazut foarte mult si a crescut nivelul de intelegere si folosire a metodelor contraceptive. La finalul lui 1989 numarul lor era de cel putin 3-4 ori mai mare, insa "varful de sarcina" a fost la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, cand, fortate sa nasca, foarte multe femei erau nevoite sa-si abandoneze copiii; mai mult, multe femei au murit in urma unor avorturi ilegale si prost facute, lasand "pe drumuri" alti copii, o parte din ei fiind ulterior institutionalizati. Nu stiu cum erau orfelinatele pentru copii cu dizabilitati, pot cel mult sa imi imaginez, eu le-am vazut doar pe cateva din cele "normale", unde conditiile erau absolut de cosmar si inca nu se imbunatatisera simtitor ani multi dupa revolutie. Traumele traite de acei copii nu pot fi descrise in cuvinte. Si nu e de mirare rata uriasa de mortalitate - mizeria, frigul, alimentatia proasta, lipsa de ingrijire de orice fel, ca si cea de afectiune au distrus enorm de multe vieti si au marcat pentru vecie nenumarate altele. Din punctul meu de vedere, trebuie sa fii complet cretin/senil sau de o ticalosie extrema (una nu o exclude pe alta) ca sa lauzi un regim criminal si epoca in care acesta a functionat, eventual doar pentru ca tie ti-a fost oarecum bine si nu ai fost in stare sa te adaptezi noilor conditii.

+2 (2 voturi)
OmTacut
15.12.2019, 16:37:45

Comentariu considerat abuziv.

ADani
15.12.2019, 17:51:22

Taunu Cand vad mentalitati dinastea coministe mi-e greata. Pai domnu' comunist, compenseaza cumva medaliile de aur la olimpiade coditiile in care traiau acesti nenorociti? Ei au atras atenta asupra conditiilor, nu asupra existentei copiilor handicapati!

+4 (4 voturi)
Lucian Nechifor
15.12.2019, 18:40:12

Hai să nu generalizăm.Stiu un orfelinat de fete într-un orășel ardelean unde condițiile erau foarte bune, mulți copii nu aveau așa condiții acasă, fetele erau f. bine îngrijite,singurul lucru care le lipsea era dragostea părintească chiar dacă educatoarele erau foarte apropiate de fete.Multe fete de acolo au urmat facultatea si acuma merg împreună cu copii lor în vizită la acel orfelinat și-și vizitează fostele educatoare .

Vezi toate comentariile (7)